skladany_chleba.jpg (130 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

těsto

  • 600 g hladké mouky
  • 300 g vlažné vody
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 2 lžičky soli
  • 50 g olivového oleje

bylinkové máslo

  • 4 stroužky česneku
  • 3 ks jarní cibulky
  • hrnek nasekané petrželky
  • hrnek nasekaného medvědího česneku (v sezoně)
  • 1/2 hrnku nasekané bazalky
  • 150 g másla
  • 1 lžička soli

Postup

Vlažnou vodu smícháme se špetkou cukru, lžící mouky a přidáme rozdrobené droždí. Necháme deset minut na teplém místě, dokud na povrchu nebudou bubliny. Poté přidejte další suroviny na těsto a umíchejte nelepivé těsto. Ručně nebo v robotu. Nechejte hodinu kynout na teplém místě.

Mezitím si připravte bylinkové máslo na potření. Ve větším hrnci rozpusťte máslo. Přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibulku a také sůl. Promíchejte.
Připravte si formu na pečení. Skvělá je větší forma na toastový chléb. Aby byla úzká a dlouhá.

Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník. Ten potřete bylinkovým máslem. Krájejte z něj pruhy široké asi 6 cm, které potom poskládejte jako harmoniku, na takovou šířku, jak široká je vaše forma na pečení. Skládejte do formy. Pokud máte formu z kvalitního materiálu, není potřeba ani vymazávat. Z těsta totiž lehce vyteče máslo a chleba jde pak pěkně vyndat ven. Jinak lehce vymažte máslem.

Až bude forma plná těsta, nechejte ještě 20 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, přibližně 20 až 30 minut, dozlatova. Chleba můžete klidně podávat vlažný, ale i studený.

Dobrou chuť přeje Elly.

1.jpg (75 KB)Foto: Darina Egerová

2.jpg (74 KB)Foto: Alena Kolaříková

Reklama