Suroviny
těsto
- 600 g hladké mouky
- 300 g vlažné vody
- 1 kostka čerstvého droždí
- 1 lžička cukru krupice
- 2 lžičky soli
- 50 g olivového oleje
bylinkové máslo
- 4 stroužky česneku
- 3 ks jarní cibulky
- hrnek nasekané petrželky
- hrnek nasekaného medvědího česneku (v sezoně)
- 1/2 hrnku nasekané bazalky
- 150 g másla
- 1 lžička soli
Postup
Vlažnou vodu smícháme se špetkou cukru, lžící mouky a přidáme rozdrobené droždí. Necháme deset minut na teplém místě, dokud na povrchu nebudou bubliny. Poté přidejte další suroviny na těsto a umíchejte nelepivé těsto. Ručně nebo v robotu. Nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravte bylinkové máslo na potření. Ve větším hrnci rozpusťte máslo. Přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibulku a také sůl. Promíchejte.
Připravte si formu na pečení. Skvělá je větší forma na toastový chléb. Aby byla úzká a dlouhá.
Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník. Ten potřete bylinkovým máslem. Krájejte z něj pruhy široké asi 6 cm, které potom poskládejte jako harmoniku, na takovou šířku, jak široká je vaše forma na pečení. Skládejte do formy. Pokud máte formu z kvalitního materiálu, není potřeba ani vymazávat. Z těsta totiž lehce vyteče máslo a chleba jde pak pěkně vyndat ven. Jinak lehce vymažte máslem.
Až bude forma plná těsta, nechejte ještě 20 minut kynout. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, přibližně 20 až 30 minut, dozlatova. Chleba můžete klidně podávat vlažný, ale i studený.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Ten skládaný chleba vypadá skvěle.