Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí (1 balíček)
- 1 čajová lžička cukru
- 1 čajová lžička soli
- 300 ml přírodního jogurtu (nejlépe plnotučného)
- 100 ml teplé vody
- 1 lžíce olivového oleje
- volitelně: semínka na posypání (např. slunečnicová semínka, sezam)
Postup
V malé misce smíchejte teplou vodu, sušené droždí a cukr. Nechte stát 5 minut, dokud se na povrchu neudělají bublinky, což znamená, že droždí je aktivní. Ve velké míse promíchejte mouku a sůl.
Do směsi mouky přidejte připravený kvásek, jogurt a olivový olej. Začněte míchat, dokud se ingredience nespojí a vytvoří se těsto.
Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody. Pokud je naopak příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Můžete pracovat i v robotu nebo v domácí pekárně.
Těsto vložte do mísy, kterou lehce potřete olejem, a přikryjte čistou utěrkou nebo fólií. Nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto opět vyklopte na pracovní plochu, krátce propracujte a vytvarujte do požadovaného tvaru. Umístěte na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané formy. Přikryjte a nechte znovu kynout asi 30 minut.
Předehřejte troubu na 220°C. Povrch těsta můžete naříznout ostrým nožem a posypat semínky. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, nebo dokud chleba nezní dutě, když na něj klepnete na spodní straně.
Nechte chleba vychladnout na mřížce před krájením.
Tento křupavý jogurtový chleba je ideální k snídani, sýru nebo jako doplněk k polévkám a salátům.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář