IMG_7274.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí (1 balíček)
  • 1 čajová lžička cukru
  • 1 čajová lžička soli
  • 300 ml přírodního jogurtu (nejlépe plnotučného)
  • 100 ml teplé vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • volitelně: semínka na posypání (např. slunečnicová semínka, sezam) 
che5.jpg
MOHLO BY SE VÁM LÍBIT:
Škvarkový domácí chléb

Postup

V malé misce smíchejte teplou vodu, sušené droždí a cukr. Nechte stát 5 minut, dokud se na povrchu neudělají bublinky, což znamená, že droždí je aktivní. Ve velké míse promíchejte mouku a sůl.

Do směsi mouky přidejte připravený kvásek, jogurt a olivový olej. Začněte míchat, dokud se ingredience nespojí a vytvoří se těsto.

Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a hněťte asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody. Pokud je naopak příliš lepivé, přidejte trochu mouky. Můžete pracovat i v robotu nebo v domácí pekárně.

Těsto vložte do mísy, kterou lehce potřete olejem, a přikryjte čistou utěrkou nebo fólií. Nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto opět vyklopte na pracovní plochu, krátce propracujte a vytvarujte do požadovaného tvaru. Umístěte na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané formy. Přikryjte a nechte znovu kynout asi 30 minut.

Předehřejte troubu na 220°C. Povrch těsta můžete naříznout ostrým nožem a posypat semínky. Pečte v předehřáté troubě 30-35 minut, nebo dokud chleba nezní dutě, když na něj klepnete na spodní straně.

Nechte chleba vychladnout na mřížce před krájením.
Tento křupavý jogurtový chleba je ideální k snídani, sýru nebo jako doplněk k polévkám a salátům. 

Dobrou chuť přeje Elly.