mandlovy.jpgFoto: Elizabeth Lore

Suroviny

  • 2 nebo 3 čerstvé hrušky
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g mandlí na plátky (na posyp) 
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky prdopeče
  • 125 g cukru krystal (já dávám třtinový)
  • 125 g másla (pokojové teploty) 
  • 2 vejce 

Postup

Nejdříve v robotu ušleháte cukr s máslem do pěny, potom postupně přidáváte vejce a zašleháváte stále v robotu. Následně už stěrkou zatřete mouku s práškem do pečiva a s rozmixovanými nebo na mletými mandlemi. 

Vznikne vám krásně hladké těsto, vypadá to, že ho není moc, ale potom při pečení krásně naběhne. Těsto dáte tedy do vymazané koláčové formy, můžete dát pečící papír. Bez papíru se bude koláč hůř vyndávat z formy ven při servírování, takže je to na vás.

Na těsto pokladete nakrájené čerstvé hrušky, z hrušek je potřeba odstranit střed.

Následně dáte péct do trouby na 180°, na 20 minut. Po 20 minutách vytáhnete z trouby a posypete koláč nasekanými mandlemi na plátky, takto pečete dalších 10 minut. A koláč je hotový. 

Dobrou chuť přeje Elizabeth Lore.

1.jpgFoto: Jana Nováková

2.jpgFoto: Alena Kolaříková

3.jpgFoto: archiv redakce