IMG_4226.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

na vdolečky

  • 400 ml mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 1/2 kostky čerstvého droždí (cca 20 g)
  • 100 ml měkkého másla
  • 700 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 3 lžíce rumu
  • špetka soli

na ozdobu

  • 500 g tvarohu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • trocha moučkového cukru
  • povidla

Postup

Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte cukr, promíchejte a rozdrobte droždí. Nechejte na teplém místě vzejít kvásek, na povrchu musí být bubliny.

Přidejte všechny zbylé suroviny. Vypracujte těsto, které nechejte kynout hodinu na teplém místě.

Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, ze kterých vytvarujte vdolky. Skládejte na plochu posypanou lehce polohrubou moukou. Nechejte dalších 15 minut kynout, přikryté utěrkou. Pak je mírně zploštěte rukou a dejte je z obou stran osmažit do rozpáleného tuku. Ideální je sádlo nebo slunečnicový či řepkový olej. Smažte z obou stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku. 

Vyšlehejte tvaroh se smetanou, ochuťte cukrem. Vdolky ozdobte nejdříve tvarohem a poté i povidly.

Podávejte teplé nebo studené, jak chcete.

Dobrou chuť přeje Elly.

Americké donuty s čokoládovou polevou

3.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou

4.jpg

Foto: Alena Kolaříková