Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
na vdolečky
- 400 ml mléka
- 50 g cukru krupice
- 1/2 kostky čerstvého droždí (cca 20 g)
- 100 ml měkkého másla
- 700 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce citronové kůry
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
na ozdobu
- 500 g tvarohu
- 200 ml smetany ke šlehání
- trocha moučkového cukru
- povidla
Postup
Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Přidejte cukr, promíchejte a rozdrobte droždí. Nechejte na teplém místě vzejít kvásek, na povrchu musí být bubliny.
Přidejte všechny zbylé suroviny. Vypracujte těsto, které nechejte kynout hodinu na teplém místě.
Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky, ze kterých vytvarujte vdolky. Skládejte na plochu posypanou lehce polohrubou moukou. Nechejte dalších 15 minut kynout, přikryté utěrkou. Pak je mírně zploštěte rukou a dejte je z obou stran osmažit do rozpáleného tuku. Ideální je sádlo nebo slunečnicový či řepkový olej. Smažte z obou stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku.
Vyšlehejte tvaroh se smetanou, ochuťte cukrem. Vdolky ozdobte nejdříve tvarohem a poté i povidly.
Podávejte teplé nebo studené, jak chcete.
Dobrou chuť přeje Elly.
Americké donuty s čokoládovou polevou
Foto: Alena Kolaříková
Tvarohové koblihy s malinovou omáčkou
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Nejlepší vdolky upeče Bachan za rohem v krámu.
Jé, ty dělávala moje prababička. Krom receptu děkuji za krásnou vzpomínku. S taťkou jsme s láskou zavzpomínali na jeho babičku, moji prababičku a tento oblíbený dezert.