Kypřící prášek, prášek do pečiva, „PrDoPeč“. Různé názvy, jeden jediný produkt sloužící ke zvětšení objemu těsta, a tedy nadýchanějšímu moučníku. V čem spočívá jeho kouzlo? Není to nic složitého – vystačí si se třemi přísadami.

  • Tou první hydrogenuhličitan sodný, tedy E 500. Zní to sice složitě, ale v překladu jde o jedlou sodu, takže neškodné éčko.
  • Spolu s ní je ale v prášku do pečiva dihydrogenfosforečnan vápenatý (E 450), který je zařazen mezi tavicí soli a na stupnici škodlivosti (1 až 6) má skóre 3.
  • Třetím do party je pak kukuřičný škrob, případně pšeničná mouka. Jejich úkolem je udržet směs v suchu, aby spolu zásaditá a kyselá složka reagovaly až v těstě a při pečení.

Prášek do pečiva působí dvoufázově, a co se nakypření těsta týče, je sázkou na jistotu (pokud není prošlý). Jenže může mít vliv na výslednou chuť moučníku, nebo vám nemusí vyhovovat jeho složení.

peceni-v.jpg

Čím kypřící prášek nahradit?

Jedlá soda

Pokud to nepřeženete s jejím množstvím, ve výsledné chuti moučníku ji vůbec nezaregistrujete. Jen myslete na to, že je až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Proto se raději držte receptu. Soda bicarbona je zásaditá surovina, která ke své reakci (produkci oxidu uhličitého) potřebuje kyselý neboli acidní protějšek (1:1). Tím může být třeba vinný kámen, tak jako v některém prášku do pečiva, ale také i kysaný mléčný produkt, citronová šťáva, med nebo třeba ocet. Na půl kilogramu mouky stačí čajová lžička jedlé sody.

soda.jpg

Vinný kámen

Dnes už jsou v obchodech běžně k dostání i kypřící prášky, v nichž je dihydrogenfosforečnan vápenatý nahrazen přírodním vinným kamenem. Ten vzniká jako vedlejší produkt při výrobě vína. Je ale třeba dát ho do těsta o něco (cca 10 %) větší množství, než v případě klasického prášku do pečiva. A co je hlavní, dejte těsto co nejdříve do trouby, protože vinný kámen v něm reaguje okamžitě.

peceni.jpg

Sodovka

Vodu v receptu, pokud je součástí, nahraďte co nejvíce perlivou sodovkou – i ta totiž obsahuje oxid uhličitý, který moučník „nadýchá“.

Vejce

Dnes nás většina receptů nabádá, abychom šlehaly žloutek i vajíčko dohromady. Uspoří to sice čas, ale těsto tím nabyde jen minimálně. Jinak tomu ovšem bude v případě, že vyšleháte z bílků tuhý sníh (přidejte lžíci ledové vody) a ze žloutků pěnu (přidejte lžíci horké vody). Za tu námahu kyprý moučník skutečně stojí.

vejce.jpg
Zdroj foto: Shutterstock

Rum

Pokud právě nepečete pro děti, dejte do těsta tři lžíce rumu, respektive tuzemáku. Moučník nejen krásně provoní, ale bude i nadýchanější.

Čtěte také: