livance.jpg (144 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny na přibližně 20 ks

  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 130 ml plnotučného mléka
  • špetka soli
  • 140 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice

na ozdobení

  • mák, zakysaná smetana, povidla
  • 150 g másla

Postup

Zkoušeli jste někdy připravit doma hnědé máslo? Ve Francii, odkud tenhle nápad pochází, se mu říká buerre noisette nebo také oříškové máslo. Proč oříškové? Jak si tak máslo na plotně velice zvolna bublá, mléčné sušiny v něm začnou karamelizovat. A vy musíte opravdu pozorně hlídat a v ten správný okamžik, kdy jsou drobné kousky v másle jen zlatavě hnědé, máslo sundat z plotny a ideálně přelít do misky. V hrnci, který je zahřátý by se chutné kousky mléčné sušiny spálit.

Takto připravené máslo se může použít třeba i na přelití grilované zeleniny nebo zeleniny uvařené na páře. Skvěle chutná třeba i s jednoduchými noky. 

Připravte si lívance. Smíchejte vejce s rozpuštěným máslem a mlékem. Vyšlehejte metličkou. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte do tekuté směsi a vymíchejte těsto bez hrudek.
Smažte lívance. Z uvedené dávky jich bude asi dvacet.

Dobrou chuť přeje Elly

Křupavé gnocchi s hnědým šalvějovým máslem

4.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Americké lívance s ovocem

livance2.jpg (91 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Banánové lívance

livance3.jpg (117 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama