
Foto: Alena Kolaříková
Suroviny na přibližně 20 ks
- 1 vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 130 ml plnotučného mléka
- špetka soli
- 140 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
na ozdobení
- mák, zakysaná smetana, povidla
- 150 g másla
Postup
Zkoušeli jste někdy připravit doma hnědé máslo? Ve Francii, odkud tenhle nápad pochází, se mu říká buerre noisette nebo také oříškové máslo. Proč oříškové? Jak si tak máslo na plotně velice zvolna bublá, mléčné sušiny v něm začnou karamelizovat. A vy musíte opravdu pozorně hlídat a v ten správný okamžik, kdy jsou drobné kousky v másle jen zlatavě hnědé, máslo sundat z plotny a ideálně přelít do misky. V hrnci, který je zahřátý by se chutné kousky mléčné sušiny spálit.
Takto připravené máslo se může použít třeba i na přelití grilované zeleniny nebo zeleniny uvařené na páře. Skvěle chutná třeba i s jednoduchými noky.
Připravte si lívance. Smíchejte vejce s rozpuštěným máslem a mlékem. Vyšlehejte metličkou. Mouku smíchejte se solí, práškem do pečiva a cukrem. Vmíchejte do tekuté směsi a vymíchejte těsto bez hrudek.
Smažte lívance. Z uvedené dávky jich bude asi dvacet.
Dobrou chuť přeje Elly
Křupavé gnocchi s hnědým šalvějovým máslem
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Teda vy mě po ránu děláte chutě. Ještě že je ten pátek. Asi si takové lívance udělám zítra k snídani. A když to doplní granola Hesters life, tak to bude úplná královská snídaně. Třeba ty jejich ořechy jsou fakt skvěle vypražené a přitom nejsou hořké. Nevím, jak to dělají, ale mně se to doma bez toho nepříjemného hořkého podtónu nikdy nepovedlo. ;-)