rohliky.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 1/2 kostky čerstvého droždí
  • 250 g vlažné vody
  • 50 g sádla
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce soli

na potření a posypání

  • 1 vejce
  • hrubá sůl, kmín a mák

Postup

Droždí smíchejte s vlažnou vodou, cukrem a lžící mouky. Nechejte vystoupat na povrch bublinky - kvásek je hotový. Přidejte zbylé suroviny. Vypracujte krásné jen velice jemně lepivé těsto, hladké a nadýchané. Nechejte hodinu kynout na teplém místě. Pak z těsta udělejte na pomoučené ploše 10 kousků, které rozválejte do tvaru elipsy. Zamotejte rohlík a skládejte rohlíky vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.

Potřete rozšlehaným vejcem, posypejte solí, kmínem a mákem. Jak máte rádi.

Pečte v troubě vyhřáté na 230 °C. Já peču ve své troubě AEG na program horký vzduch s párou a rohlíky jsou dokonalé. Pečte asi 15 minut, dozlatova.

Nechejte prosím aspoň chvilku vychladnout, než je zlikvidujete. Věřte mi, že se po nich jen zapráší...

Dobrou chuť přeje Elly.

1.jpgFoto: Gabi Hradecká

2.jpgFoto: Alena Kolaříková