60377c6345bc7obrazek.png
Foto: Shutterstock

Suroviny

  • 500 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
  • 250 g polotučného mléka
  • 1/2 kostky droždí (20 g)
  • 50 g tuku - sádlo, olej, máslo
  • 3 lžíce podmáslí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 1 až 2 lžičky soli

na potření a posypání

  • 1 vejce
  • hrubá sůl
  • kmín
  • mák

IMG_20210206_104121.jpg (72 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Postup

Pracujte za pomoci kuchyňského robota, pekárny nebo ručně. 

Mouku prosejte do mísy a nalijte do ní polovinu mléka, které jste předtím ohřáli tak, aby bylo vlažné. Do mléka rozmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Přikryjte utěrkou a nechejte 10 minut odpočívat na teplém místě. Na povrchu se udělají z kvásku bubliny.

Přidejte zbylé suroviny. Pokud používáte sádlo nebo máslo, musíte je předem nechat povolit, aby byly měkké. Umíchejte hladké, jen mírně lepivé těsto. Přikryjte utěrkou a nechejte kynout. Bude to trvat asi hodinu, těsto zdvojnásobí svůj objem. 

Vykynuté těsto rozdělte na dva až tři díly, podle toho, jak velké rohlíky chcete upéct. Každý díl rozválejte na kruh a ten rozdělte na šest výsečí. Umotejte rohlíky, od širší strany po špičku. Můžete ohnout do oblouku nebo nechat rovné.

Skládejte na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjte utěrkou a nechejte hodinu a půl kynout na teplém místě. 

Troubu si rozehřejte na 220 °C. Rohlíky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypejte čím chcete.

Pečte přibližně 10-15 minut, podle vaší trouby, dozlatova. Hotové rohlíky nechejte na mřížce vychladnout.

IMG_20210206_103202.jpg (99 KB)
Foto: Alena Kolaříková

Dobrou chuť přeje Elly.

Křupavé domácí rohlíky

1.jpg (74 KB)

Foto: Darina Egerová

Sladké máslové loupáky

2.jpg (158 KB)

Foto: Jana Nováková

Housky se lněným semínkem

3.jpg (103 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama