babeta.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 4 vejce
  • 200 g cukru moučka
  • 2 lžičky strouhané sušené citronové kůry Avokádo
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml polotučného mléka
  • 100 ml slunečnicového nebo kvalitního olivového oleje
  • 1 lžíce nemletého máku
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce prášku do pečiva 

Postup

Smíchejte všechny sypké suroviny. Přidejte do nich postupně vejce, citronovou šťávu, mléko a olej. Umíchejte hladké těsto.
Připravte si rozevírací dortovou formu o průměru 26 až 28 cm. Vymažte ji olejem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do formy hotové těsto.

Pečte v troubě předehřáté na 150°C, 45 minut. Jestli je babeta hotová, poznáte klasickým vpichem špejle do středu. Musí vyjít ven čistá, neulepená od těsta. Pokud ulepená je, ještě chvilku pečte.

Nechejte vychladnout a před podáváním pocukrujte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tvarohová bábovka

4.jpgFoto: Alena Kolaříková

Babiččina olejová bábovka s ostružinami

5.jpgFoto: Jana Nováková