55517410_10213879236875911_4962132255741837312_n.jpg (102 KB)

Tradiční moučník, který pekly už naše babičky. Nadýchané těsto, ovoněné citrony. Babetu můžete pocukrovat, přelít čokoládou nebo citronovou polevou.

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 220 g cukru moučka
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 vejce
  • 100 ml vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • šťáva ze dvou citronů
  • kůra z jednoho citronu

Postup

Troubu předehřejte na 150 °C.

Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.

Žloutky a cukr dejte do mísy kuchyňského robota a vyšlehejte metlou do nadýchané pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech přidávejte do žloutků. Přidejte olej, mléko, šťávu i kůru z citronů. Nakonec velice opatrně vmíchejte bílkový sníh.

Kulatou formu vymažte olejem a vysypejte polohrubou moukou. Vylijte do formy.

Pečte zhruba hodinu. Ke konci pečení, až začne babeta zlátnout, zjistíte, jestli je upečená, zapíchnutím špejle do středu. Když vyjde špejle čistá, je babeta upečená.

Za recept děkujeme čtenářce Mileně.

Citronové menu

Linguine s lososem a citronovou omáčkou

DSC_0770.jpg (145 KB)

Citronová bábovka

babovka.jpg (75 KB)

Citronový koláč - Tarte au citron

citronkolac.jpg (30 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama