Dřív skoro utopie, později luxus a dnes už samozřejmá součást každé kuchyně. O čem je řeč? O jednom z nejužívanějších pomocníků dnešní kuchyně – mikrovlnné troubě. Za její pomoci můžeme jídlo nejen ohřívat a rozmrazovat, ale také chutné pokrmy rychle a snadno připravovat. V mikrovlnné troubě můžeme také grilovat a péct.

Přichází předvánoční čas a s ním spojené dilema, co si nadělit pod stromeček. Možná vaším blízkým nebo i vám udělá radost právě nová mikrovlnka. Seznamte se s limitovanou vánoční edicí mikrovlnných trub Desert od společnosti Whirlpool.  A pro ty nejnáročnější přichází na trh luxusní provedením oblíbené trouby Jet Chef, která si hravě poradí i s vánočním cukrovím.  

whirlpoolVánoční edice mikrovlnných trub obsahuje čtyři modely cenově dostupných a designově zajímavých produktů z řady Desert.

Novinka MWD 208 bude k dostání v bílé a stříbrné barvě s přehledným elektronickým ovládáním. Nabídne objem 18 litrů a chytré přednastavené programy (například brambory, popcorn či nápoje).

whirlpool

Další vánoční novinkou je model MWD 202 v bílém a elegantním černém provedení. Tato mikrovlnná trouba s grilem o objemu 18 litrů je vybavena stylovým mechanickým ovládáním a nabízí sedm úrovní výkonu. Vánoční modely budou k dostání za doporučenou maloobchodní cenu od 2 490 Kč.    

 

whirlpoolDalší novinkou je multifunkční trouba z dobře známé řady Jet Chef. Design Carisma a luxusní nerezové provedení nese označení JT 379 IX a stejně jako její předchůdci je vybavena 6. smyslem pro dokonalou úpravu pokrmů, zvládne vaření v páře a nabídne funkci Crisp pro dokřupava upečené pokrmy. Nezalekne se ani přípravy cukroví či vánoční ryby. Přehledné menu obsahuje 84 přednastavených receptů v 11 kategoriích (např. maso, ryby, těstoviny, atd.) pro snadné vaření. Tato novinka bude v prodeji za doporučenou cenu 12 990 Kč.

Vánoční recepty do mikrovlnky

Jak už bylo řečeno, v mikrovlnné troubě můžete vařit i péct. Jako inspiraci na váš vánoční stůl pro vás máme několik receptů.

Vánoční ryba bez výčitek 

Funkce: kombinace mikrovln a grilu

Příprava: 10 min., Doba pečení: 12–15 min.

Přísady:  1/2 kg ryby (celé), 2 lžičky soli, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2–3 polévkové lžíce másla nebo margarínu, 100 ml smetany zředěné trochou mléka

Rybu pečlivě vykuchejte, očistěte a odstraňte šupiny. Osušte ji a posolte zvenku i zevnitř. Polovinou másla nebo margarínu vymastěte nádobu vhodnou do mikrovlnné trouby. Rybu položte břichem dolů (hřbet musí směřovat nahoru). Potřete ji ušlehaným vejcem, posypte strouhankou a zbývajícím máslem nebo margarínem. Nádobu postavte na otočný talíř a pečte pomocí kombinace grilu a mikrovln při 650 W po dobu 12–15 minut. Rybu dvakrát až třikrát podlijte vyvařenou šťávou. Několik minut před koncem pečení přelijte rybu smetanou. Zkontrolujte, zda je ryba upečená zapíchnutím vidličky k páteři; maso musí být bílé.

Vánoční sušenky

Funkce: mikrovlny, rychlý ohřev, horkovzdušný ohřev

Příprava: 15 minut, doba pečení: 24–30 minut

Přísady: 125 g másla, 1 vejce, 125 g moučkového cukru (1,25 dl), 250 g mouky (přibl. 4,5 dl), špetka soli, 1 vejce na potření, kandované třešně na ozdobu

Do misky vhodné do mikrovlnné trouby vložte máslo, zakryjte a nechte ho rozpouštět 1,5 – 2 minuty při 350 W. Utřete vejce s cukrem. Přidejte mouku a rozpuštěné máslo a zpracujte do měkkého těsta. Těsto vyválejte na tloušťku 1 cm a skleničkou z něj vykrájejte malá kolečka o průměru 5 cm. Položte je na vymaštěný plech (nebo pokrytý papírem na pečení). Povrch každé sušenky potřete ušlehaným vejcem a ozdobte půlkou kandované třešně. Troubu předehřejte pomocí rychlého ohřevu na 200 °C a pečte s horkovzdušným ohřevem při 200 °C po dobu 12–15 minut.

Vánoční jablkový závin

Funkce: crisp

Příprava: 15 min., doba pečení: 15-16 min

Přísady: 2 plátky listového těsta po 220–240 g, 6 jablek, 1 pomeranč, 50 g vlašských ořechů, 50 g piniových ořechů, 1 lžička (5 ml) skořice v prášku, 50 g hrozinek, 50 ml rumu, 50 g cukru, 100 g strouhanky

Na potření: 1 vejce, 50 ml mléka 

Hrozinky namočte na chvíli do rumu. Oloupejte a nakrájejte jablka na plátky a smíchejte je s nakrájenými mandlemi, piniovými ořechy, pomerančovou kůrou a skořicí. Část jednoho plátu těsta položte na druhý a vyválejte je válečkem v jeden plát. Do směsi jablek přidejte hrozinky a strouhanku. Strouhanka pohltí šťávu z jablek. Směsí jablek posypte těsto a podélně zaviňte. Vzniklý váleček vytvarujte do kruhu a položte ho na talíř Crisp; papír na pečení ponechte na spodku talíře. Závin trochu stiskněte. Udělejte na něm několik zářezů a potřete ho směsí z vejce a mléka. Pečte 15 – 16 minut s funkcí Crisp.

Reklama