Dřív skoro utopie, později luxus a dnes už samozřejmá součást každé kuchyně. O čem je řeč? O jednom z nejužívanějších pomocníků dnešní kuchyně – mikrovlnné troubě. Za její pomoci můžeme jídlo nejen ohřívat a rozmrazovat, ale také chutné pokrmy rychle a snadno připravovat. V mikrovlnné troubě můžeme také grilovat a péct.
Přichází předvánoční čas a s ním spojené dilema, co si nadělit pod stromeček. Možná vaším blízkým nebo i vám udělá radost právě nová mikrovlnka. Seznamte se s limitovanou vánoční edicí mikrovlnných trub Desert od společnosti Whirlpool. A pro ty nejnáročnější přichází na trh luxusní provedením oblíbené trouby Jet Chef, která si hravě poradí i s vánočním cukrovím.
Novinka MWD 208 bude k dostání v bílé a stříbrné barvě s přehledným elektronickým ovládáním. Nabídne objem 18 litrů a chytré přednastavené programy (například brambory, popcorn či nápoje).
Další vánoční novinkou je model MWD 202 v bílém a elegantním černém provedení. Tato mikrovlnná trouba s grilem o objemu 18 litrů je vybavena stylovým mechanickým ovládáním a nabízí sedm úrovní výkonu. Vánoční modely budou k dostání za doporučenou maloobchodní cenu od 2 490 Kč.
Vánoční recepty do mikrovlnky
Jak už bylo řečeno, v mikrovlnné troubě můžete vařit i péct. Jako inspiraci na váš vánoční stůl pro vás máme několik receptů.
Vánoční ryba bez výčitek
Funkce: kombinace mikrovln a grilu
Příprava: 10 min., Doba pečení: 12–15 min.
Přísady: 1/2 kg ryby (celé), 2 lžičky soli, 1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2–3 polévkové lžíce másla nebo margarínu, 100 ml smetany zředěné trochou mléka
Rybu pečlivě vykuchejte, očistěte a odstraňte šupiny. Osušte ji a posolte zvenku i zevnitř. Polovinou másla nebo margarínu vymastěte nádobu vhodnou do mikrovlnné trouby. Rybu položte břichem dolů (hřbet musí směřovat nahoru). Potřete ji ušlehaným vejcem, posypte strouhankou a zbývajícím máslem nebo margarínem. Nádobu postavte na otočný talíř a pečte pomocí kombinace grilu a mikrovln při 650 W po dobu 12–15 minut. Rybu dvakrát až třikrát podlijte vyvařenou šťávou. Několik minut před koncem pečení přelijte rybu smetanou. Zkontrolujte, zda je ryba upečená zapíchnutím vidličky k páteři; maso musí být bílé.
Vánoční sušenky
Funkce: mikrovlny, rychlý ohřev, horkovzdušný ohřev
Příprava: 15 minut, doba pečení: 24–30 minut
Přísady: 125 g másla, 1 vejce, 125 g moučkového cukru (1,25 dl), 250 g mouky (přibl. 4,5 dl), špetka soli, 1 vejce na potření, kandované třešně na ozdobu
Do misky vhodné do mikrovlnné trouby vložte máslo, zakryjte a nechte ho rozpouštět 1,5 – 2 minuty při 350 W. Utřete vejce s cukrem. Přidejte mouku a rozpuštěné máslo a zpracujte do měkkého těsta. Těsto vyválejte na tloušťku 1 cm a skleničkou z něj vykrájejte malá kolečka o průměru 5 cm. Položte je na vymaštěný plech (nebo pokrytý papírem na pečení). Povrch každé sušenky potřete ušlehaným vejcem a ozdobte půlkou kandované třešně. Troubu předehřejte pomocí rychlého ohřevu na 200 °C a pečte s horkovzdušným ohřevem při 200 °C po dobu 12–15 minut.
Vánoční jablkový závin
Funkce: crisp
Příprava: 15 min., doba pečení: 15-16 min
Přísady: 2 plátky listového těsta po 220–240 g, 6 jablek, 1 pomeranč, 50 g vlašských ořechů, 50 g piniových ořechů, 1 lžička (5 ml) skořice v prášku, 50 g hrozinek, 50 ml rumu, 50 g cukru, 100 g strouhanky
Na potření: 1 vejce, 50 ml mléka
Hrozinky namočte na chvíli do rumu. Oloupejte a nakrájejte jablka na plátky a smíchejte je s nakrájenými mandlemi, piniovými ořechy, pomerančovou kůrou a skořicí. Část jednoho plátu těsta položte na druhý a vyválejte je válečkem v jeden plát. Do směsi jablek přidejte hrozinky a strouhanku. Strouhanka pohltí šťávu z jablek. Směsí jablek posypte těsto a podélně zaviňte. Vzniklý váleček vytvarujte do kruhu a položte ho na talíř Crisp; papír na pečení ponechte na spodku talíře. Závin trochu stiskněte. Udělejte na něm několik zářezů a potřete ho směsí z vejce a mléka. Pečte 15 – 16 minut s funkcí Crisp.
Nový komentář
Komentáře
tak ta by se mi ghodila, žádnou nemáme a když malý ohřívám těch pár lžic jídla v rendlíku, tak to neni úplně ideální....
Znám teda lepší dárky, než mikrovlnku :) Tu mi někdo dát tak...
Tak mikrovlnku jsem si letos podarovala sobě , protože ta co jsme měli , přestala hřát a syn prohlásil , že oprava určitě bude dražší , než koupě nové ...
Naše kuchyň se bez mikrovlnky určitě neobejde
Vždy mám v týdnu jeden den, kdy uvařím několik jídel najednou (hlavně polévky, omáčky na špagety, rajskou...), které zavaxuji,dám do ledničky nebo mrazáku a jsou kdykoli k dispozici, stačí přihřát
Táta ze začátku taky odmítal, že mu stačí ohřev v kastrůlku, tak jsem mu ji koupila a teď - po práci hodí jídlo na talíř a než se osprchuje, je bez míchání a hlídání ohřáto
Mikrovlnka u mě teda není žádnej pořádnej dárek. To by mě Ježíšek moc nepotěšil... ostatně jednu už mám a téměř ji nepoužívám. Jídlo v ní ohřívané je hnusné.
Byla jsem bez ni cca 2 dny, nez nam ji vymenili, mame zabudovanou. Sileny 2 dny!
Midsummer — #2 Souhlasím s tím článkem, mikrovlnku nemám a nikdy nechci. Jsem přesvědčená o tom, že opravdu škodí. Vidím to na některých malých dětech, které mají úplně narušenou imunitu, všechno je jim ohříváno v mikrovlnné troubě. Já ohřívám jídlo v kastrůlku a nemám s tím žádný problém. Je to samozřejmě věc každého z nás.
Mam mikrovlnku uz 16let.Nedam na ni dopustit.Pouzivame ji pouze na rozmrazovani nebo ohrivani jidla.
Mikrovlnku používáme pouze na ohřev jídla,ať nemusíme kastrůlkovat,páč každý přijde domů v jinou dobu.Jinak je fakt,že už si bez ní nedovedu život představit.Před nějakým měsícem nám vybuchla stará a jěště týž den byla koupená nová!
Midsummer — #2 V dnešní době je to vše zmodernizované a navíc mi řekni, co je v dnešní době NEŠKODLIVÉ ? :D
http://www.tipyainspirace.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=99
Spíše bych potřebovala tip na varnou konvici, kterou by chtěla moje mamča