6426b19e7a54dobrazek.jpg
Foto: Se svolením Kristiny Šemberové

4 porce
příprava 45 minut 

Ingredience:

  • 2 šalotky nebo 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 střední brambora
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 snítka tymiánu
  • půl lžičky kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 cukety (500 g)
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 hrsti rukoly
  • sůl
  • olej
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje

Postup:

Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory, tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem. Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka. Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.

Vhodné víno: 
Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.

Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová

Spenatova-polevka-na-Zeleny-ctvrtek.jpgFoto: Produkt ekologického zemědělství