Foto: Se svolením Kristiny Šemberové
4 porce
příprava 45 minut
Ingredience:
- 2 šalotky nebo 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 střední brambora
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 snítka tymiánu
- půl lžičky kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- 100 ml suchého bílého vína
- 2 cukety (500 g)
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smetany ke šlehání
- 1 svazek ředkviček
- 2 hrsti rukoly
- sůl
- olej
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 8 lžic extra panenského olivového oleje
Postup:
Šalotku, nebo cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Bramboru oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte olej, vsypte šalotku nebo cibuli, opékejte ji 2 minuty, přidejte česnek, brambory, tymián, pepř a nové koření, restujte na středním stupni 1 minutu a zalijte vínem. Ztlumte teplotu a nechte víno vyvařit. Cuketu nakrájejte na kostičky (i se slupkou). Zalijte zeleninu vývarem a zvyšte teplotu, jakmile polévka začne vřít, vsypte cuketu a vařte ji 5 minut doměkka. Přidejte smetanu, povařte ji 2 minuty a rozmixujte polévku na hladký krém. Osolte jej dle chuti. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte a vytřepte z ní přebytečnou vodu. Petrželku rozmixujte s olejem dohladka. Polévku ozdobte ředkvičkami a rukolou a zakápněte petrželovým olejem.
Vhodné víno:
Sáhněte po kořenitějším bílém víně, tedy po Sauvignonu, Mülleru Thurgau či suché Pálavě, které ladí s pikantními ředkvičkami a rukolou.
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberová
- Nebo raději vyzkoušíte špenátovou polévku?
Nový komentář
Komentáře
Mňam
Vypadá skvěle...
Jak rybníček brčálník