Pomocná síla v kuchyni, práce, kterou by většina z nás vzala až v krajní nouzi. Redaktorka Eva Soukupová si vyzkoušela jednu směnu. Po osmi hodinách mytí nádobí a přípravy obloh opouštěla restauraci z posledních sil.
Všichni jsme nějak začínali. Moje kroky teď vedly tam, kde jsem začínala já. Do kuchyně, ke dřezu maloměstské restaurace Orient. Díky reality show Ano, šéfe a Na nože získalo kuchařské řemeslo zase o kousek víc atraktivity. Jelikož postu kuchaře jsem se logicky ujmout nemohla, a nechci ani hádat, jak by to dopadlo, vzala jsem za vděk alespoň pomocné síle v kuchyni. Předesílám, že kdo by čekal nechutnosti jako plivání do jídla, jak to často v různých fámách a příbězích koluje, byl by zklamán. Nic podobného jsem nepostřehla. Ze všeho nejvíc jsem tak trochu doufala, že se aspoň naučím pořádně krájet cibuli, protože to je něco, co můžu profíkům pořád závidět.
Ještě pár dnů předtím jsem ale dostala od Miloše Straky, majitele zařízení, stručnou radu: „Možná budeš pracovat i s potravinami, tak si pro jistotu zajdi pro čerstvý potravinářský lístek, jinak tě nebudu moct do kuchyně pustit.“
„Tak Evčo,“ houknul na mě ke dřezu Martin: „budeš nám dělat oblohy. Asi takhle,“ vzal jeden talíř, aby mi to předvedl. „Zelený,“ položil na talíř hrstku hrášku, „žlutý,“ kukuřice, „červený,“ ozdobil talíř červeným zelím. „A taky si nakrájej rajčata, salát, mrkev a papriku. Pak budu potřebovat oloupat aspoň kýbl brambor, zvládáš to?“ Věděla jsem, že budu muset, a tak jsem jen kývla a nasadila bleskovou rychlost.
Kdybyste se mě zeptaly, jak dlouho to trvalo, nebudu schopná odpovědět. Naprosto jsem ztratila pojem o čase. Úplně pro mě přestal existovat. Objevil se až tehdy, kdy pracovní nasazení polevilo a „shora“ přišla zpráva, že maďarský zájezd se pomalu chystá k odchodu a mně se začal ozývat tou dobou už zcela prázdný žaludek a já hlady skoro neviděla. Bylo devět večer.
Martin mě přátelsky poplácal po ramenou. „Jde ti to. Máš hlad?“ Nevím, co ze mě vypadlo za odpověď, ale tuším, že to znělo nějak takhle: „Jako prase.“ Dala jsem si oblíbený segedín se šesti a chtělo se mi hrozně spát.
Rychle mě probrala druhá vlna práce. Za hodinu se měla zavírat kuchyň a na nás zbyl její kompletní úklid. K talířům tak přibyly hrnce, extra mastné friťáky a pěkná várka různého náčiní. Při vytírání už mi koště sloužilo spíš jako berle. Po desáté jsem vyrazila domů. Cestou jsem si v polospánku slíbila, že na nádobí nesáhnu aspoň tři dny. Některé sliby ale nelze dodržet. Dřez v mé kuchyni byl plný. Jo, a cibuli krájím pořád stejně blbě!
Nový komentář
Komentáře
Zajímavý příběh! Hezký pišete, to byste mohla mít blog na toto téma :) Pro mladé lidi taková brigada je velmi pomocná co se tyka peněz a hlavně zkušenosti. Taky jsem chvili pracovala v kuchyni a přiznavám se, že tu cibuli stejně neumím krajit. samozřejmě to chce čas, a v neposlední řadě, kvalitní nůž. Koukněte na https://www.gastromania.cz, možna s profesionálním nožem to půjde rychleji.
Ahoj všem, my jsme rekonstruovali obývací pokoj, kuchyni a jídelnu. A chtěli jsme to úplně předělat. Všechny pokoje jsme si nechali navrhnout od http://www.pwinterier.cz/ a nakonec jsme je i zrealizovali. Musím říct, že firmu jen a jen doporučuji! Skvělý přístup a i dostupná cena.
Velmi zajímavý příběh. To já začínala dost podobně. Po škole jsem měla u nás celkem problém najít práci v oboru, ve kterém jsem vystudovala, tak se začala dívat i po různých brigádách. Na https://www.airjobs.cz/web/candidate/brigady jsem našla nabídku brigády v kuchyni. Nebylo to špatně placené, tak jsem do toho šla. Zkušenost to byla zajímavá, ale znovu bych už asi v kuchyni pracovat nechtěla.
Hezky jste to zvládla, pamatuji časy, kdy jsem dělala brigádně taky pomocnou sílu v kuchyni a hned první den se neobešel bez zranění.. o té práci jsem neměla vůbec žádnou představu, a tak jsem si já blbec vzala otevřené boty. Při mytí nádobí mi vyklouzl talíř a spadl mi přímo na palec - to byla bolest. Proto při takové práci každému doporučuji, aby si pořídil pořádný pracovní oděv a obuv!
Pečení je radost, hera, je pečení.
. Také ale pro pohodlné pečení, se hodí ruční šlehač.
Práce v restauraci dá zabrat, ale naštěstí existují vymoženosti, jako jsou rýžovary, které práci značně usnadní
je to práce jako každá jiná a nikdy nemůže člověk vědět,jak dopadne.Taky jsem si to zkusul a doma to dělám taky
.........pomocna sila .......ani nahodou...
Byla jsem jako pomocná síla letos v létě ve dvou kuchyních (jeden majitel) a můžu říct,že už nikdy více. Člověk dělá celej den (i více jak dvanáctky). Po příchodu domu, celá umaštěná a vyřízená tak akorát padnete do postele. A plat? Symbolickej...
Gloria — #13 myčka, co máme v kanceláři, má nejkratší cyklus víc než hodinu.
Pochybuju, že by host v restauraci byl ochoten čekat tak dlouho na jídlo, protože zrovinka když přišel, nebyl k dispozici čistý talíř. Bez nějakého ručního mytí se ten provoz neobejde. Kromě toho malé restaurace si nejspíš nemůžou dovolit mít haldy nádobí a myčku, doba je krušná a pomocná pracovnice zvládne ještě hromadu další práce, zatímco myčka cibuli nenakrájí a podlahu nezamete.
Gloria — #13 myčka je vynikající v domácnosti, ale v restauračním provozu ti moc nepomůže. Když ti přijede zájezd a navíc máš plnou hospodu dalších lidí, potřebuješ najednou plno čistých talířů i příborů a vše je mnohem rychleji umyto ručně, než v myčce. Předpokládám, že ve větších a dražších zařízeních ji mají, ale tam si taky mohou dovolit provoz více myček a více nádobí.
Já touto prací trávila vícero prázdnin po dobu střední školy v provozovnách mého bráchy. Sice to byla dřina, ale často jsme se dost nasmáli a nakonec jsem se tam naučila bravurně nakrájet i tu cibuli
V restauraci neni mycka na nadobi???
Eva Soukupová — #5 Mně stačí umýt dva hrníčky a hned mě ruce začínají bolet od toho jaru. Je jedno jaká značka, nebo množství. Ještě že máme myčku:-)
A sekáček doporučuju. Cibuli sice krájet umím, ale když se dělá třeba guláš, tak je sekáček nenahraditelný!:-)
enka1 — #10 to je právě to co sháním, a tak než na něj narazím (narazila jsem, ale poměr cena ku kvalita nic moc) se budu muset spokojit se sekáčkem, má to ale jednu nevyslovnou výhodu, z té rychlosti vám neslzí oči a já s těma svejma citlivýma očima a 2 popelníkama na nose to ocením
Evi, to je makačka co?
Z TV mám odkoukán systém krájení cibule, ale stejně, ale nedám dopustit na tohle:
lepší než sekáček
selinka — #8 hehe nepříjemného tématu je třeba se zbavit hned v úvodu, proto to XXL označení
ještě jsem chtěla k té cibuli... ja ji nekrájím, hodím do sekáčku, dvakrát vrznu a máme kostičky, obdélníčky a leckdy i kosočtverečky
bubidani — #6 to je fakt
na táborech, teda aspoň na tom našem, se obvykle vyskytly mini brambory v XXL balení, takže makačka makačka
Eva Soukupová — #5 měla a pak po příchodu domů byly ruce naopak moc suché a kůže popraskala, to ale není způsobeno jarem, ale tím že je kůže na ruce nasátá vodou a není tak pružná + práce s nádobím který tu kůži dře
selinka — #4 to radši budu škrábat xxl brambory než ty mrňavý nic, co po oškrábání zbyde ještě menší nic
bubidani — #2 A taky jsi měla od jaru rozežraný ruce?
Eliana — #1 Já mám nůž ostrej. Mám i jeden keramickej a to je téměř dokonalé ostří. A nic. Koupim si ten ruční sekáček na cibuli a bude