Foto: Regionální potraviny
Ingredience:
- 230 g pšeničné mouky hladké
- 100 g polohrubé mouky
- 20g droždí
- 115 ml vlažného mléka
- 60 g cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 70 g měkkého másla
- kůra z jednoho citronu
- 1 vejce
- 35 g rozinek
- 20 ml jablečného octa
- 1 panák rumu
- 50 g mandlí (plátky)
Postup:
Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko.
a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min. Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.
Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto. Těsto necháme ještě 30 min. nakynout. Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g. Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm. Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Pečeme 160 stupňů 40–50 min.
Vyzkoušeli letošního vítěze Regionální potraviny v Olomouckém kraji, pšeničnou mouku hladkou světlou od MJM agro a. s. Mouka je vyráběná z pšenice z regionu Haná. Nechte si chutnat, protože vánočka z oceněné mouky rozhodně stojí za hřích.
Máme pro vás i další recepty na vánočky a štoly:
Nový komentář
Komentáře
V adventním čase peču štoly a na Vánoce musí být vánočka...Peču z 9. pramenů...Také ji snídáme na Štědrý den i dlší svátky...
Dělám vánočku z 9 pramenů. Ocet nedávám a rozinky musím pokrájet a namočit v rumu, aby se nenafoukly. Můj syn vánočku miluje. U nás se na Štědrý den snídá, tak peču 23. 12. a opravdu si beru tu čistou zástěru, jak se říká.
Vánočka musí být každým rokem a maminka jí umí výbornou.
U nás vede štola