Vanocka-Regionalni-potravina-1.jpgFoto: Regionální potraviny

Ingredience:

  • 230 g pšeničné mouky hladké
  • 100 g polohrubé mouky
  • 20g droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 70 g měkkého másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 vejce
  • 35 g rozinek
  • 20 ml jablečného octa
  • 1 panák rumu
  • 50 g mandlí (plátky)

Postup:

Jako první si založíme omládek. Smícháme 40 g hladké mouky, 40 g polohrubé, 80 ml mléka a droždí. Uděláme těstíčko.
a necháme ho kynout na teple a přikryjeme ho, aby nám neokoralo, na cca 30 min. Mezitím si dáme do rendlíku rozinky, 20 ml vody, ocet, rum a pomalu vaříme, dokud se nevyvaří tekutina. Vychladíme.
Do omládku přidáme zbytek obou mouk, mléko, cukry, špetku soli, máslo, citronovou kůru, vejce, rozinky, 35 g mandlí a uděláme těsto. Těsto necháme ještě 30 min. nakynout. Těsto rozdělíme na 6 dílů po 100 g. Uděláme koule a z koulí prameny cca 30 cm. Zapleteme vánočku a necháme na plechu s pečicím papírem hodinu kynout, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Pečeme 160 stupňů 40–50 min.

Vyzkoušeli letošního vítěze Regionální potraviny v Olomouckém kraji, pšeničnou mouku hladkou světlou od MJM agro a. s. Mouka je vyráběná z pšenice z regionu Haná. Nechte si chutnat, protože vánočka z oceněné mouky rozhodně stojí za hřích.

Máme pro vás i další recepty na vánočky a štoly: 

Tak trochu jiná vánočka

van3.jpg

Tvarohová štola

Snimek-obrazovky-2020-12-16-v-9.07.02.jpg