Dostatečný příjem vyváženého množství živin je nezbytný pro zdraví všech těhotných žen a pro správný vývoj plodu během těhotenství. Mezi klíčové prvky v každodenní stravě patří také kyselina listová, která je v běžné stravě obsažena pouze v malých množstvích, a je tedy třeba ji patřičně doplňovat. Od letošního podzimu je nově k dispozici speciální chléb s obsahem kyseliny listové, kterou tak těhotné a kojící ženy mohou přijímat pohodlněji a přirozenou cestou.
Kyselina listová neboli folacin
Kyselina listová, neboli vitamin B9, je ve vodě rozpustný vitamin, který je nezbytný při krvetvorbě a zvláštní význam má zejména pro zdravý růst plodu v těle matky.
Kyselina listová se proto doporučuje užívat ve zvýšeném množství během těhotenství, protože napomáhá dělení buněk, podporuje plodový růst a vývoj tkání, zvláště nervové soustavy. Podávání kyseliny listové během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad. Důležitým zůstává vitamín i po porodu, kdy dodává potřebné látky pro tvorbu mateřského mléka.
„Kyselina listová je velmi důležitý vitamin a málokdo se může pochlubit jeho dostatečnou každodenní konzumací,“ upřesňuje nutriční poradkyně Monika Divišová. „Je velmi důležitá zejména pro těhotné ženy a také pro ty, které se otěhotnět teprve chystají - otěhotnění je pak jednodušší a nervová soustava dítěte se správně vyvíjí.“
Chléb s kyselinovou listovou - přirozená forma příjmu vitaminu
Novinkou v České republice je nyní chléb určený speciálně pro nastávající matky, který je přímo obohacen kyselinou listovou. Na první pohled se neliší od celozrnného toastového chleba, nicméně svým složením je na českém trhu jedinečný. Už tři krajíčky chleba s kyselinou listovou Penam dodají 200 µg vitaminu B9, tedy celou denní dávku běžného člověka a polovinu denní doporučené dávky pro těhotné ženy.
Běžné zdroje vitaminu B9
Kyselinu listovou lze přijímat také v běžné potravě - tento vitamin je obsažen především v listové zelenině (špenát, brokolice, růžičková kapusta a zelené části zeleniny), dále v luštěninách a semenech. Z živočišných produktů jsou dobrými zdroji kvasnice a játra. Potraviny ovšem potravinové zdroje neposkytují dostatečné množství kyseliny listové, a je proto důležité ji pečlivě doplňovat. Při vyšším příjmu vitaminu B9 není potřeba se obávat, vitamin není toxický a jeho nadbytečné množství se snadno vylučuje močí.
Nedostatek vitaminu a jeho důsledky
Nedostatek kyseliny listové způsobuje zdeformování červených krvinek, a tím snížení schopnosti přenášet kyslík; nedostatek také způsobuje poškození střev doprovázený průjmy. Nejzávažnějším projevem nedostatku kyseliny listové je vznik retardací dětí a vrozených vývojových vad páteře (rozštěpy).
Kyselina listová je důležitou látkou nejen pro ty ženy, které jsou nebo plánují být těhotné. Stejně tak je vitamin B9 nezbytný pro děti, dospívající a dospělé obou pohlaví.
Doporučená denní dávka vitaminu B9
věk (roky) | množství [μg] | |
Kojenci | 0,0-0,5 | 25 |
0,5-1,0 | 35 | |
Děti | 1-3 | 50 |
4-6 | 75 | |
7-10 | 100 | |
Muži | 11-14 | 150 |
15-18 | 200 | |
19-24 | 200 | |
25-50 | 200 | |
51+ | 200 | |
Ženy | 11-14 | 150 |
15-18 | 180 | |
19-24 | 180 | |
25-50 | 180 | |
50+ | 180 | |
Těhotné ženy | 400 | |
Kojící ženy | 280 |
Nový komentář
Komentáře
takový chleba bych si dala i když nejsem těhotná
Těhotná už určitě nebudu!
Moc tomu nevěřím.
SUPER NÁPAD A NEJEN PRO TĚHULKY Kyselina listová je také nezbytná pro metabolismus bílkovin, pro tvorbu červených krvinek a k buněčnému dělení.
Dostatečný
příjem kyseliny listové je důležitý zejména v době těhotenství, kdy se
tato látka podílí na zdravém růstu a vývoji plodu a tím se předchází
vrozeným vadám dětí. Kyselinu listovou v přírodní formě získáváme ze
zeleniny, ovoce a vnitřností. V těchto potravinách je však kyselina
listová vázána jako neúčinné foláty, které se do účinné formy
transformují teprve za přispění vitamínu B12.
Není nad obyčejný chléb
Čili těhotná žena může sníst dva tyto chleby denně..
To budu radši zobat nějaké zrní.
to možná zkusím...