Svatý Martin každoročně sice na bílém koni nepřijíždí, ale přináší s sebou jinou lahůdku – tradiční svatomartinská vína. Jak toto mladé víno vzniká, nač se při jeho degustaci soustředit a nač se vlastně milovníci vína mohou letos těšit? O tom jsme si popovídali s vinařem Bc. Jaroslavem Suským z Velkopavlovické vinařské podoblasti.
Ačkoliv k nám letos svatý Martin na bílém koni k radosti valné většiny z nás opět nepřicválal, počínaje dneškem si k tradiční svatomartinské huse můžeme dopřát letošní mladá vína. Jelikož i my jsme milovníky tohoto životadárného moku, setkali jsme se se známých českým vinařem a degustátorem Bc. Jaroslavem Suským z Velkých Pavlovic, jehož rodinné vinařství je známé výrobou vynikajících červených vín, jež každoročně sklízejí řadu ocenění nejen z tuzemských výstav a testů odborných časopisů, ale bodují i na Slovensku či v sousedním Rakousku.
Svatomartinské víno je mladé rozpustilé svěží víno. Je něžné, hravé, drzé. Je ale také odrazem roku ve vinici. Je poslední připomínkou teplých slunečných letních dnů. Hrozny pro výrobu bílých a růžových vín se vylisují, mošt pečlivě odkalí a poté zbavený nečistot se rozkvasí. Teplota kvasícího moštu se hlídá a reguluje na teplotu 10–12 °C. Mladé víno se po dokvašení stáčí z kalů, čeří, filtruje, stabilizuje a posléze plní do lahví.
Z kterých odrůd vinné révy musejí být svatomartinská vína vyrobena?
Pro výrobu svatomartinských vín jsou určeny a povoleny výhradně odrůdy Veltlínské červené rané, Müller Thurgau, Muškát moravský – pro bílá vína, Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe pro výrobu růžových vín a Modrý Portugal a Svatovavřinecké pro výrobu červených vín.
V dnešní době je tradiční svatomartinské víno velmi oblíbeno, víte ale vůbec, kdy jeho výroba započala?
Abych byl přesný, tak už od roku 1325, kdy vydal král Jan Lucemburský královský edikt, kterým se zakazovalo šenkování vín z Uher a Rakouska od Svatého Martina do neděle Velikonoční. Umožnil tím domácím vinařům snáze prodat vlastní výrobky, a získat tak prostředky na placení daní. Vinaři se tedy snažili zaplnit místo na trhu již od svatého Martina. A lidem tak byla předkládána velmi mladá, čerstvá vína. Nu a na tuto starou tradici pak navázalo třeba i vinařské družstvo Vinopa Velké Pavlovice ve čtyřicátých letech minulého století se známým obchodním sloganem „Na Svatého Martina – husu, lokše, zelé a džbán mladého vína.“ Po roce 1990 pak tradici podávání mladých vín obnovil Ing. Kopeček z Valtic. A dnes nad udržováním této tradice drží svoji ochrannou ruku Národní vinařské centrum ve Valticích.
Jak je tomu letos u vás, jaká jsou vaše svatomartinská vína?
V letošním roce svatomartinské víno bohužel nevyrábíme. To lze vyrobit jen z výše uvedených odrůd a navíc jako suché víno. Nu a naše vinařství letos vyrobilo nádherné růžové víno s menším množstvím zbytkového cukru a bílá vína pro svatomartinský trh z odrůd, které stanovy neumožňují. Taková vína se při uvádění do oběhu označují jako MLADÉ VÍNO 2014.
Tento víkend se u vás ve Velkých Pavlovicích uskuteční Svatomartinské otevřené sklepy. Nač se mohou návštěvníci těšit?
Na tuto každoroční slavnosti se jistě pravidelně těší ten, kdo chce vědět, jak budou vína tohoto ročníku vypadat a navíc si při degustaci užít skvělou zábavu. Svatomartinské otevřené sklepy toho mají mnoho co nabídnout. Ostatně vyčerpávající informace naleznete na příslušných webových stránkách. Abych vyjmenoval, co na vás vše čeká, hovořili bychom spolu do zítřka (smích).
Tento ročník k vám ale nebyl příliš příznivý, že?
Bohužel, je tomu tak. Potrápil nás nedostatek sluníčka a neuvěřitelné srpnové vlhko, na což jsme reagovali dřívější sklizní ovoce, a to u části odrůd nedosáhlo dostatečné cukernatosti. Ovšem s aromatickými látkami ve víně jsme naprosto spokojeni, takže se jistě přijeďte o víkend přesvědčit, že i letos se máme nač těšit.
Pane Suský, jste též vyhlášeným degustátorem. Můžete nám tedy prozradit, nač se máme při degustaci vín soustředit? Jak vlastně máme správně degustovat?
Důležité je nejprve svoji pozornost obrátit ke vzhledu vína. Mladá vína podávaná na svatomartinských ochutnávkách mají mít jiskrný vzhled, svěží odstín barvy bez nahnědlých tónů. Poté opatrně zakroužíme skleničkou, abychom uvolnili aromatické látky vína, a pomalu dlouze přivoníme. Nejprve si ve vůni všímáme ovocných tónů a jejich množství. V mladých svěžích vínech můžeme ucítit limetu, zelený citron, luční květy, žlutý meloun nebo bělomasou broskev. U růžových vín jemnou vůni lesních jahod a malin občas s kapkou smetanových tónů. Červená vína mívají aroma s nádechem ostružin, moruší i zralých švestek. Teprve poté potěšíme i chuťové pohárky v ústech a zkoumáme, zda to co vůně slibovala, chuť též dodá. Na závadu jsou jistě všechny projevy plísní, octu a jiných cizích rušivých pachů.
Pane Suský, děkujeme za rozhovor, na nadcházející víkend se velmi těšíme!
Pokud nebudete mít čas a příležitost se letošních Svatomartinských slavností ve Velkých Pavlovicích zúčastnit, nevěšte hlavu. My budeme u toho!
Více informací naleznete na: |
---|
Nový komentář
Komentáře
Allma — #6 S povidly to znám, jídávali jsme to u babičky
I s mákem to musí být moc dobré. A 150? Hodně elánu při přípravě 
Suzanne — #5 u nás jsou to latky nebo patenty a budeme je dělat v sobotu, tak kolem 150ks. Tady se jí s povidly a mákem
Už se mi sbíhají sliny
Jen jsem si musela vygůglit, co to jsou lokše. Bramborové placky pečené nasucho, no vida.
Lokše neznám, husičku a zelíčko můžu. A Svatomartinské klidně taky ochutnám.
Tak dala bych si klidně jen ty lokše a zelí, husu fakt nemusím.
Tak husa byla s předstihem v neděli. Vínko si otevřeme dnes,ale až večer. A do Pavlovic jedeme v pátek, i když jen na návštěvu k rodině
Všem Martinům, hodně štěstí - husu bych si dala, klidně teď po ránu
a k ní i to svato Martinské - a den by byl báječný......