Jedno jablko denně vás uchrání před návštěvou lékaře, říká se. A něco na tom určitě je. Ne nadarmo se jablku říká „kulatá lékárna“. Tohle zdánlivě obyčejné ovoce, jehož jsou na podzim plné škarpy podél silnic, totiž oplývá látkami veledůležitými pro naše zdraví. Co všechno jste o něm možná netušily?

  1. Kromě toho, že je bohatým zdrojem vlákniny, obsahuje také velké množství cenných látek. Od vitaminů (C, K, A, E, B1, B2 a B6) přes minerály (draslík, mangan, měď, železo, zinek, hořčík, křemík) až po antioxidanty. Ale pozor, jablka neloupejte. Slupka je nejhodnotnější.
  2. Na jadérka si nechte zajít chuť, obsahují jedovatý kyanid. Musela byste jich ale spořádat velké množství, abyste měla obtíže.
  3. Důležitými antioxidanty obsaženými v jablkách jsou polyfenoly. Právě ty by měly být podle některých studií skvělými bojovníky proti kardiovaskulárním onemocněním a dokonce i rakovině. Vděčí za to antioxidačním a protizánětlivým účinkům.
  4. Obsahují pětaosmdesát procent vody, a ne přemrštěné množství cukru (kolem 11 g/100 g), takže tolik neohrozí vaši dietu. Navíc stabilizují hladinu cukru v krvi, takže jsou skvělou pochoutkou i pro diabetiky. Zároveň působí i jako prevence proti cukrovce 2. typu.
  5. Zbavují naše tělo škodlivých látek. Vděčíme za to velkému množství pektinu, který obsahují. Ten v žaludku bobtná a váže na sebe přebytek tekutin spolu s toxiny.
  6. Ve střevech se podílí na růstu našemu tělu prospěšných bakterií a fungují proti zácpě.
  7. Prospívají astmatikům a alergikům, působí i jako prevence těchto onemocnění. Stará se o to flavonoid quercetin.
  8. Jsou blahodárná také pro zdraví našich kostí a mozku.
  9. Zklidňují a zlepšují spánek, protože zabrání rychlému poklesu hladiny cukru v krvi.
  10. Pravidelná konzumace jablek by měla omezit vaši touhu po cigaretě.
  11. Celá jablka včetně slupek pomáhají mechanicky čistit zuby od plaku. Ale pozor! Kyselina a cukry v jablku obsažené zubům naopak škodí. Takže se bez kartáčku neobejdete.
  12. Jablko, které vyndáte z lednice, nebo koupíte v supermarketu, nevoní? Aroma ztratilo kvůli chladu a nedostatku kyslíku. Stačí mu dát tři dny v pokojové teplotě, aby se mu vůně vrátila.
  13. Pokud jsou jablka sklizena ještě před dozráním, obsahují více škrobu na úkor cukru. Proto jsou kyselá.
  14. Na vodě plavou jen čerstvá jablka. Obsahují totiž velké množství vzduchu.
  15. Zralá jablka uvolňují velké množství plynu ethénu, který pomáhá dozrát ovoci uskladněnému spolu s ním.

Čtěte také:

Reklama