Čtenářka pinokio nesnáší supermarkety a také nedávno objevila stévii a díky tomu pěkně zhubla. A tvrdí, že se nad jídlem musí přemýšlet! Díky Vám pinokio za příspěvek.
Dobrý den,
jsem asi pro mnohé nepochopitelný tvor,ale do supermarketu nechodím. Nesnáším ty fronty a boje o zlevněné banány.Ač jsem moderní žena oděna v nejmodernějším stylu,ošlehaná barovými ventilátory,neváhám si na sebe narazit staré tepláky a makat na naší velké zahradě.
Máme lán jahod/zmrzlina,knedlíky,marmeláda/,třešně,višně,jablka,rybíz,maliny,včera jsem sbírala špenát a kopr,zelenina do polévky taky bude za chvíli,těším se na cukiny,květák,brambory už taky vykopáváme.
Další ovoce si dovezeme z Kyjova,kde je posbíráme u babičky,která má velký sad.
Naše rodina má ráda samozřejmě i maso,takže králíka dostáváme od manželova kolegy z práce/cca 150,-/ks/,jednou za půl roku koupíme krůtu z nedaleké biofarmy,která vyjde levněji než v obchodě,vepřové a kuřecí kupujeme v prověřeném místním obchůdku,tam když mě mimochodem vidí,rozzáří se jim oči a jdou dozadu pro celé prase,vyplatí se jim to.
Teď jsem o víkendu opékala špekáčky od Vahaly,mají 70%masa/105,-Kč kilo/.
Na pstruhy jezdím na placený rybník,kde si pstruhy nachytám a mrsknu do mražáku.No,a zbytek potravin chodím nakupovat do malého obchodu,který má akce Hruška,takže tam v akci nakoupíte.
Myslím,že když se chce,tak to jde.Chápu,že někdo nebydlí na Moravě a nemá takové možnosti,ale stačí jenom začít s nějakou lepší potravinou a je to.já jsem začínala s bylinkami na parapetě a postupně jsme dávali dohromady zahradu.
Teď jsem objevila výborné sladidlo v prášku nebo v tabletách.Jmenuje se stévie,je čistě přírodní a netloustne se z ní.Taky mi po měsíci zmizel špek na břiše,protože jsem vynechala cukr a přidávala do čaje a do kávy jen toto přírodní sladidlo.
Moc se těším,až lidi konečně pochopí,že si na jídlo mají lidi udělat čas a zamyslet se nad tím,co jí.Já nejsem žádný fanatik zdravého jídla,klidně si dám krkovičku,ale musí být kvalitní a ne ze supermarketu třikrát zmrazená a rozmrazená,jak mi vykládala moje kamarádka,která v jednom marketu dělá.
pinokio
Kdybych náhodou vyhrála,přála bych si nějaká semínka neobvyklé bylinky,kterou bych si mohla vypěstovat na okně.
Dáváte v jídle přednost kvalitě, nebo kvantitě?
- Kupujete potraviny ve slevách?
- Nebo výhradně od malovýrobců?
- Dáváte přednost značce BIO?
- Nakupujete na trzích?
- Změnili se vaše návyky a chutě časem, jako mně?
- Fandíte spíše Pohlreichovi, nebo Babicovi?
Na všechny vaše příspěvky se těším na redakčním e-mailu.
Jednu z vás dnes na konci editace v 16. hodin odměním. Ke svému příspěvku napište, o jaký druh potraviny, o které sníte, ale ještě jste ji neměla možnost ochutnat, máte zájem, a já jedné z vás přání splním! K mání je dnes v podstatě cokoliv, od šnečích jater (nestojí to za to) po krokodýlí maso (chutná jako kuřeryba) …
Nový komentář
Komentáře
kobližka — #10 no hodně, je toho asi 200 g a stojí 48 Kč, ale je žluté, chutné a nemá chybu....nedá se srovnat vůbec s klasickým máslem
kuře stojí 98 Kč/ kg, je velké (2-3 kg)
Bereme z Bioprodejna U sedláků, ale nám to vozí kolega brácha, který má farmu, nemohu teď najít ceník...
pošlu ti vzkaz
marde — #13 V sezóně je to makačka,ale těší mě
díky za komentáře milé ženy
Tu velkou zahradu závidím
kobližka — #10 Dcera má farmu v sousedství, máslo si nepamatuju, ale půl lkila tvarohu říkala téměř padesát Kč.
Pěkně jsi to napsala a já s tebou souhlasím,snažím se to taky tak dělat.
lenig — #9 A kolik stojí máslo z farmy? Nemám ponětí.
my zahrádku nemáme, ale když nám někdo nabídne nadúrodu, jsme za ni rádi, také nakupujeme u kamarádky med a králíky, švagr dodá kopr, farmy mléko, sýry, máslo...občas kuře /jsou drahá, ale!!! stojí za to/, atd...
vloni jsme měli svoje rajčata, zavařila jsem leča, koupila dýni a udělala neskutečně dobré kompoty, atd
do marketů jezdíme hlavně pro mouku, olej a pod.
Jen tak na okraj, můj kamarád jako obchoďák měl na starosti právě ty malé roztomilé vesnické obchůdky a říkal, že to co viděl vzadu, kam zákazník nevidí, to byl z hlediska hygieny někdy masakr co by v těch "hnusných" supermarketech neprošel
řinka — #6 Asi jo,možná,když má člověk svárečku na sáčky,je to lepší,nevím,ale jelikož jsme sami dva,nekupuju maso do zásoby,ten kousek si dojdu k řezníkovi vždycky koupit
kobližka — #5 Vždyť vidíš,že se směju ne?Samozřejmě,že čerstvé nemá chybu ale na mrazáku se občas také něco vyskytne.Nesmí to tam ale být dlouho.
řinka — #4 Ne,fakt ne,ani to není žádná póza.
kobližka — #3 Jsi rozmazlená
RosaGloriaDei — #2 No,mražené maso jsem nekoupila už ani nepamatuju,ani ho do mrazáku nedávám.Jak je tam delší dobu,už mě to nechutná,cítím z toho nějakou pachuť.
minulý týden jsem byla v Hypernově svědkem totálního výpadku VŠECH mrazáků, nanuk, na který jsem měla chuť, pěkně tekl, tam bych si maso nikdy nekoupila (já stejně kupuji výhradně chlazené a případně si jej zmrazím doma sama, abych měla nějakou malou zásobu)
Ono to není jen o třikrát zmraženém a rozmraženém jak píšeš v posledních dvou větách
Ono je to také o přebalovaném zboží po záruce,o namáčení seschlého párku do vody,o zbytcích přidávaných do salátu
ono je toho víc.Už bych v obchodě nechtěla dělat ani za nic.Je to smutek.