Příprava na Vánoce je v plném proudu a my si vyměňujeme recepty a bavíme se o cukroví, jaké ještě potřebujeme napéct. Jaké máme rádi? Co určitě letos nevynecháme?
Veronika Bulánková Každý rok jsem pekla s mamkou, a to jsme zvládaly i před deset druhů. Jenže to u nás potom stejně nikdo moc nejedl. Letos jsem pekla jen sama a zúžila to na tři druhy, které mám s přítelem nejradši. Všechny tři druhy jsem udělala během jednoho dne. Jako první proběhlo linecké. Jako druhé jsem udělala perníčky, které jsem letos máčela v rumové polevě, protože je neumím moc hezky ozdobit. A do třetice všeho dobrého jsem zvolila marokánky. Miluju sušené ovoce a oříšky, a tady jsem navíc obalené v karamelové směsi.
Marta Kratochvílová Nejraději mám linecké, kde je rybízová marmeláda. Je pak nakyslé a to já můžu. Nemám ráda takové ty sladké klasiky. Také mi chutnají perníčky. Jsou dobré ke kávě. Nijak extra ale cukroví nevyhledávám, nejsem jeho největší příznivce. Ráda ho však peču. Máme to s maminou jako takovou tradici, když k našim přijedu během adventu na víkend.
Klára Křížová Mám nejraději klasiku, vanilkové rohlíčky, linecké, pusinky, kokosky, košíčky s ořechy. Letos nepeču, protože nebudeme na svátky doma. Jsem ale ráda, že mi nějaké cukroví věnují kamarádky, protože bez cukroví se nedovedu představit Vánoce.
Žaneta Podlahová V minulém bydlení jsem měla špatnou troubu, a tak jsem raději nepekla vůbec. Teď, poté co jsem se přestěhovala a mám plně funkční troubu, často a velmi ráda peču. Nejradši mám rychlé recepty jako je bábovka, muffiny či banánový chleba a vždy při pečení sahám po třtinovém cukru či po Korunním cukru. Jsou to nejlepší cukry na pečení. Jelikož se blíží Vánoce, chci s nimi vyzkoušet i pár druhů cukroví.
Hana Růžičková
Peču cukroví, které máme rádi – klasické recepty, ale klidně se pustím i do neznámých receptů, které mě zaujmou. Máme velkou rodinu, vždy se všechno sní a z toho mám radost.
Cukroví a vánoční pečivo je spjaté s použitím cukru. Zajímalo nás, na jaký druh cukroví je vhodný jaký typ cukru. Proto vám rádi představíme Cukrový manuál od značky Korunní cukr.
Víte, jaký použít cukr a na jaké cukrový je vhodný jaký druh?
Krystalový, moučkový, krupicový, pudrový... Je tolik druhů cukru, jenže který je nejlepší na pečení, přípravu polevy či nadýchané náplně? Přesně na tyto otázky vám odpovíme a odteď budete přesně vědět, který cukr kdy použít, aby byly vaše kulinářské výtvory dokonalé.
S krystalovým cukrem dokážeme připravit krásné nadýchané kynuté těsto jako od babičky, ale také třené a piškotová těsta. Vynikající je také do tradičních pečených náplní, jako je ořechová, maková, tvarohová či kokosová. Poctivé cukrářky ho používají také při výrobě žloutkového máslového krému, kterým plní například oblíbené věnečky, florida řezy či karamelové kostky. Vhodný je také na přípravu základného bílkového krému, který se používá na přípravu moderních náplní s ovocným pyré či na klasické ovocné špičky.
Cukrářky ho rády používají na výrobu karamelu a dokonce také i karamelových ozdob, podle jejich slov se s ním vždy skvěle podaří. Pokud teda neděláte karamel každý den a chcete, aby vám vyšel na první pokus, i také ten v delikátní slané verzi, použijte právě Korunní cukr krupice. Využíváme ho také na přípravu vařené cukrové polevy. Když už ho budeme mít ve spíži, s velkým úspěchem ho také můžeme použit na slazení nápojů, domácích likérů, ale též na přípravu základných druhů těst, jako je kynuté či třené.
Pro svoji jemnou konzistenci a rychlou rozpustnost ho hospodyňky používají především na přípravu krémů, želé, pudingů, pudingových náplní a nápojů. Vynikajíc se s ním připravuje lehká nevařená šlehačková náplň, kde dohromady s cukrem vyšleháme sladkou smetanu (33 %) na pěnu. Plníme a zdobíme smetanové výrobky.
Tento cukr je vynikající na finální úpravu. Slouží na jednoduché a rovnoměrné pocukrování koblihů, palačinek, bublanin, medových kremeší či bábovek a jiných sladkých dobrot.
Jemný prášek, na který nedají dopustit hlavně především ženy, které pečou perníčky, protože je ideální na výrobu nevařené lesklé polevy, se kterou se velmi dobře pracuje. Pokud svoje dorty rady potahujete fondánem, použijte také pudrový cukr, protože je při práci s fondánem dokonale neviditelný. Přidejte ho do bílků, pokud se právě chystáte péct křehký dort Pavlovu či pusinky, které se rozplývají na jazyku. Svojí jemností vás okouzlí ji v máslových krémech a doma vyrobených topinzích. Krásně s ním pocukrujete bábovky, koblihy, koláčky a skvěle se v něm obalují například vanilkové rohlíčky.
Z cukrové řepy okouzlí vynikající karamelovou příchutí, která vzniká přirozeně z cukrových sirupů vykrystalizovaných do zlatohnědého cukru. Je výborný na pečení, hlavně perníčky se s ním mimořádně podaří. Doporučujeme ho do klasických koláčů s ořechy, mandlemi, medem, čokoládou a sušeným ovocem. Připravíme z něho výborné müsli, sufflé, ovocné saláty či ostřejší chutney, no hodí se také na dochucení omáček. Namícháme si z něho i vynikající ovocné limonády či nealkoholické osvěžující mojito a jiné lahodné nápoje. Pokud jste labužnice, bude vám chutnat také v kávě anebo v jogurtových či smetanových pohárech.
Je čistě přírodní produkt, který milují mladé hospodyňky. Má krásnu zlatavou barvu, karamelovou chuť, která nejlépe harmonizuje v koláčích, do kterých přidáváme také skořici. Až podlehnete jeho jedinečné chuti, můžete ho využívat všude tam, kde ji klasický cukr krystal, jen pozor, protože jemné zabarví světlejší náplně. V létě je vynikající na přípravu jak alko, tak i nealko míchaných drinků a v zimě se zas osvědčení v horkých nápojích, jako je grog či svařené víno.
Nový komentář