Doby, kdy typickou vůní domova byl právě se pečící chléb, byly ještě donedávna nenávratně pryč. Vystřídalo je intenzivní aroma nejrůznějších čisticích přípravků a sterilní čistota. Naštěstí se nám v poslední době ta úžasná a jedinečná vůně znovu vrací. A není to tím, že by starší generace byly o něco horší hospodyňky než ty dnešní. Ani tím, že by dnešní hospodyňky ráno za úsvitu zadělávaly pracně v mísách těsto. Jen věda a technika uhánějí dál sedmimílovými kroky a předkládají nám takové vymoženosti, že laikovi padá brada.

A jednou z nich je pekárna na chleba. Zařízení vskutku důmyslné. Na trh se dostaly samozřejmě nejrůznější značky a tvary, ale vězte, že každá pekárna má to nejdůležitější, a to pečicí formu s hnětacím hákem, do které vložíte suroviny, a chleba je za chvíli na světě.

Jak na chleba?

Jednoduše. Jednak spolu s boomem pečení chleba se v obchodech objevilo velké množství již hotových směsí, ke kterým stačí přidat jen vodu, popřípadě ještě droždí, a také obsluha je vskutku snadná pro každého alespoň mírně šikovného člověka.

Do pečicí formy nejprve dáte tekutinu, poté potřebné suroviny, nebo již hotovou směs z obchodu, navolíte příslušný program, zvolíte si, jak tmavou chcete kůrku, a pak už jen čekáte.

Pekárna sama těsto uhněte, poté zahřeje na příslušnou teplotu, aby mohl chléb vykynout a nakonec i upeče. Celý tento proces se u základního programu u jednotlivých pekáren liší. Avšak teplý chléb vyndáte zpravidla za dvě až tři hodiny.

Pokud máte rádi k snídani čerstvý křupavý chléb, ani to není pro tohoto důmyslného domácího pomocníka nic složitého. Prostě před tím, než jdete spát, dáte do pečicí formy všechny potřebné suroviny, naprogramujete a ráno můžete servírovat.

Máte také chuť zkusit upéct chleba? Pak právě pro vás máme základní rozpis:

Klasický chléb s kmínem

  • 2 odměrky vody
  • 2 odměrky hladké bílé mouky
  • 2 odměrky hladké žitné mouky
  • 1 sušené droždí
  • 1 pol. lžíce cukru
  • 1 pol. lžíce kmínu
  • 1 a 1/2 čajové lžičky soli
  • Nezoufejte, pokud nejste šťastnou majitelkou pekárny, i pro vás máme receptík, nicméně bude asi pracnější:

    • 1 čaj.lžička droždí
    • 380 g hladké mouky
    • 120 g žitné mouky
    • 1 pol. lžíce chlebového koření
    • 1 čaj. lžička cukru
    • 2 čaj. lžičky soli
    • 1 pol. lžíce octa
    • 2 pol. lžíce oleje
    • 310 ml mléka

    Pokud si nechcete pořizovat pekárnu jen pro to jednostranné využití, pak vězte, že v ní můžete dělat také marmeládu, péct sladké pečivo, koláče i sendviče, nebo jen umíchat a nechat vykynout těsto.

    Tak co říkáte?

     

     

     

     
    Reklama