Doby, kdy typickou vůní domova byl právě se pečící chléb, byly ještě donedávna nenávratně pryč. Vystřídalo je intenzivní aroma nejrůznějších čisticích přípravků a sterilní čistota. Naštěstí se nám v poslední době ta úžasná a jedinečná vůně znovu vrací. A není to tím, že by starší generace byly o něco horší hospodyňky než ty dnešní. Ani tím, že by dnešní hospodyňky ráno za úsvitu zadělávaly pracně v mísách těsto. Jen věda a technika uhánějí dál sedmimílovými kroky a předkládají nám takové vymoženosti, že laikovi padá brada.
A jednou z nich je pekárna na chleba. Zařízení vskutku důmyslné. Na trh se dostaly samozřejmě nejrůznější značky a tvary, ale vězte, že každá pekárna má to nejdůležitější, a to pečicí formu s hnětacím hákem, do které vložíte suroviny, a chleba je za chvíli na světě.
Jak na chleba?
Jednoduše. Jednak spolu s boomem pečení chleba se v obchodech objevilo velké množství již hotových směsí, ke kterým stačí přidat jen vodu,
Do pečicí formy nejprve dáte tekutinu, poté potřebné suroviny, nebo již hotovou směs z obchodu, navolíte příslušný program, zvolíte si, jak tmavou chcete kůrku, a pak už jen čekáte.
Pekárna sama těsto uhněte, poté zahřeje na příslušnou teplotu, aby mohl chléb vykynout a nakonec i upeče. Celý tento proces se u základního programu u jednotlivých pekáren liší. Avšak teplý chléb vyndáte zpravidla za dvě až tři hodiny.
Pokud máte rádi k snídani čerstvý křupavý chléb, ani to není pro tohoto důmyslného domácího pomocníka nic složitého. Prostě před tím, než jdete spát, dáte do pečicí formy všechny potřebné suroviny, naprogramujete a ráno můžete servírovat.
Máte také chuť zkusit upéct chleba? Pak právě pro vás máme základní rozpis:
Klasický chléb s kmínem
Nezoufejte, pokud nejste šťastnou majitelkou pekárny, i pro vás máme receptík, nicméně bude asi pracnější:
- 1 čaj.lžička droždí
- 380 g hladké mouky
- 120 g žitné mouky
- 1 pol. lžíce chlebového koření
- 1 čaj. lžička cukru
- 2 čaj. lžičky soli
- 1 pol. lžíce octa
- 2 pol. lžíce oleje
- 310 ml mléka
Pokud si nechcete pořizovat pekárnu jen pro to jednostranné využití, pak vězte, že v ní můžete dělat také marmeládu, péct sladké pečivo, koláče i sendviče, nebo jen umíchat a nechat vykynout těsto.
Tak co říkáte?
Nový komentář
Komentáře
mám pekárnu
máme pekárnu, je to skvělá pomocnice v kuchyni
hm...možná zkusím
koza roza — #18 ja mam pekarnu a nedala bych ji za nic mooooc dobra vec
Jeněnka: Rozumíš tomu správně, přesně tak se to udělá a ráno to jen zdlábneš
jeněnka: já mám dojem, že se to dá zvládnout do dvou tisíc korun. Nabízejí to často v různých akčních slevách.
Teda když to tady tak čtu,tak si tak říkám,že by se mi taková pekárna taky hodila,asi napíšu Ježíškovi
,chleba občas peču z koupených směsí,ale ta vůně když člověk přijde ráno do kuchyně...
Taky nedám na domácí pekárnu dopustit, protože probudit se o víkendu a mít byt provoněný čerstvým chlebíkem, to žádný pecen z obchůdku nenahradí
kemy: neznám kupovaný knedlík, který by se mi hned v omáčce nerozblemcal na kašičku. Takže já taky sama doma, kupuji jen v krajní nouzi. Na domácí chleba se chystám už několik let, ještě jsem nenašla odvahu to zkusit. Pekárnu nemám. Už jsme doma jen dva, to se nevyplatí, si myslím.
Chleba jsem pekla (tedy ne já, ale pekárna) naposledy dnes ráno, s gumovýma rohlíkama se to nedá srovnávat. Ta vůně!
Doběhnout před snídaní do obchodu bych asi nedokázala, i tak mám obavu, že v šest ráno nebudou mít čerstvé, ale doprodávají včerejší.
Deafina: fakt jo? tak to já bch se na to vy*rala! nevidim moc velkej rozdíl mezi knedlíkama, který dřív dělala mamka a těma, co kuujem. valsně mi to připadá stejný. ale jesi se s tim zabejváš, tak si frajerka.
ale zase knedlík několikrát do roka? bych chcípla. mam knedlíky ráda.
kemy: Knedlík s chlebem bych rozhodně nesrovnávala. Takovej knedlík já jedině doma! Taky že ho dělám jen párkrát v roce ...
Až ukončím tuhle ůžasnou dovolenou, tak jsem taky natěšená, že si domů pořídím pekárnu....
....to se bude vstávat....
ježiš samozřejmě takovej knedlík
Nyotaimori: dobrý
a co teprv rakovej knedlík!
Pekarny sou uzasny