Pokud i vy patříte k těm, kteří milují grilování pod teplou letní oblohou, tak pro vás máme několik tipů, jak si takové domácí grilování ozvláštnit a zpříjemnit.

 

Dnes již není podmínkou, abyste měli zahradu či dům, pokud chcete grilovat.    

Ke grilování je vhodná například i terasa, a nebo i obyčejný balkon.

Snazší a méně pracná je příprava pokrmů na plynovém grilu, nicméně mnohem chutnější  a efektnější je „klasika“ s dřevěným uhlím. A pro velkou část pánské poloviny lidstva je vzhledem ke genům práce s ohněm rozhodně zajímavější. Mnohem raději se tak zapojí do finální přípravy jídla. Nezapomeňte si ale koupit sadu nástrojů, kterou budete k práci s grilem potřebovat. Budou vám stačit 3 základní věci – lopatka na rozhrabávání uhlí, štětka na potírání masa a grilovací kleště na manipulaci s masem.

 

Na grilu se dá připravovat téměř vše, ale největší úspěch pravděpodobně sklidíte s již výše zmiňovaným masem. Ale co zkusit něco neotřelého? Lákavou variantou k masu jsou ryby – na grilu snadno připravíte lososa, pstruha nebo makrely. Hitem letošního léta je pak jakákoliv grilovaná zelenina ochucená provensálským kořením. Nejchutnější je takto upravená kukuřice, cuketa či lilek, ale grilovat můžete i „klasiku“ – cibuli či rajčata.

 

Vaše grilování se také neobejde bez několika druhů dresinků, omáček, hořčice a kečupu. Dále doporučujeme připravit zeleninové saláty anebo jen tak na mísu nakrájet zeleninu, ovšem v netradičních tvarech jako kostky, hranoly či proužky, které se dají dobře máčet v omáčkách a dresincích. Důležité jsou i přílohy – vždy nabídněte několik druhů pečiva a chleba.

 

A k zajímavému jídlu budete určitě potřebovat také zajímavé pití. Zásoby nealkoholických nápojů si zajisté uděláte dle vlastního uvážení. Samozřejmostí je také pivo, které upřednostní především pánská část hostů. Nicméně na úvod grilování a před vlastním gurmánským zážitkem by nebylo špatné něco na rozjezd.

 

Vhodným řešením může být například Becherovka, kterou zpravidla doma máme. Pánové jistě nepohrdnou dobře vychlazeným „panákem“ a dámy můžete překvapit osvěžujícím koktejlem. Jediné, co k tomu potřebujete,   je vychlazený tonic, pro ozvláštnění čerstvou limetku a samozřejmě led. Můžete tak snadno připravit tradiční „BETON“ v nové moderní podobě. Ideální kombinací pro docílení  té nejlepší chuti jsou 4 cl Becherovky, 2 dl toniku, 1 cl limetkové šťávy, plátek limetky a led dle potřeby, respektive výšky venkovní teploty. Můžete také použít 1/6 limetky v kuse a před jejím ponořením do nápoje jednoduše šťávu do sklenice vymáčknout. „BETON“ svým složením a charakteristickou hořko-sladkou chutí nejen pomůže naladit hosty na stejnou notu, ale v horkém letním dnu přinese také výborné osvěžení. Navíc je skvělý pro rozproudění a udržení zábavy poté, co ukončíte hodování.

 

K dotvoření atmosféry pohody a léta už pak stačí vybrat jen příjemnou hudbu a tu správnou partu přátel. Tak hezké grilování!

 

Více zajímavých informací najdete na stránkách http://www.becherovka.cz/cz/koktejly.php