Syrové maso běžně obsahuje bakterie, asi jako všechno na zemi. Některé z nich mohou být nebezpečné a způsobovat otravu, ale obvykle hynou dostatečnou tepelnou úpravou. Omývání je tedy zbytečné, a navíc může být i nebezpečné. Proud vody totiž způsobí, že se bakterie z povrchu masa rozprsknou do okolí a kontaminují dřez, nádobí, jídlo a další součásti kuchyně.

Sprchu si dejte jen vy

Pokud se vám poté nepodaří nádobí pečlivě umýt, mohou se bakterie dostat do vašeho těla a způsobit pořádnou nevolnost. Vlhké prostředí je navíc ideálním prostředím pro jejich množení.

Pokud si opravdu nemůžete pomoc, alespoň maso nesprchujte proudem vody, ale lehce ho utřete navlhčenou kuchyňskou utěrkou. Ta by poté měla skončit v popelnici. 

V lednici leží a bakterie se množí

Hazardováním se zdravím je situace, kdy maso omyjete, ale nedochází k jeho okamžitému zpracování. Dáte-li maso zpět do lednice, budou se na něm vesele množit bakterie, které mohou snadno přelézt i na další potraviny. Omývání masa se projeví i na jeho chuti, pokud ho důkladně neosušíte, nebude se na pánvi opékat, ale dusit.

Vyhnout se otravě pomůže i další opatření. Je důležité, abyste nůž a prkénko, které používáte na maso, nepoužili posléze na nic jiného, ale nejprve ho důkladně omyli. To se týká i vašich rukou. Lidé z Centra pro kontrolu nemocí doporučují mýt ruce teplou mýdlovou vodou po dobu 20 sekund. Maso také po vyjmutí znovu neukládejte do původního obalu, jinak máte doma zaručenou množírnu bakterií. 
Zdroj fotografií:www.shutterstock.com

Přečtěte si také:

Reklama