Foto: Shutterstock
Mýtus 1: Když vyřadím pečivu, zhubnu
Hubnutí stojí vždy na kalorickém deficitu, což v praxi znamená, že pokud chcete zhubnout, vydané energie musí být více než energie přijaté. Patříte-li tedy mezi milovníky pečiva, hlídejte si celkový denní příjem. Podle výživové poradkyně Věry Burešové, bychom se však měli zaměřit i na druh pečiva. „Jestliže dáte přednost celozrnnému pečivo, dostanete tím do těla řadu prospěšných látek. Kvalitní celozrnné pečivo obsahuje více nenasycených mastných kyselin, vlákniny, ale i vitamínů a minerálních látek než bílé pečivo. Má pozitivní vliv nejen na střeva, ale zajistí rovněž delší pocit sytosti,“ říká Věra Burešová.
Mýtus 2: Mezi cereálním a celozrnném pečivem není rozdíl
Ačkoliv to zní podobně, mezi cereálním a celozrnným pečivem je značný rozdíl. Cereální pečivo je vyrobeno z obilovin neboli cereálií. V základu se tak jedná o bílý (tukový) rohlík, který toho z nutričního hlediska příliš nenabízí. Naproti tomu kvalitní celozrnné pečivo je vyrobeno minimálně z osmdesáti procent z celozrnné mouky. Jak už bylo zmíněno v odstavci výše, celozrnné pečivo obsahuje potřebné živiny a další prospěšné látky.
Tereza Kompánková, trenérka z Fitness Clubu Contours však upozorňuje na to, že ani celozrnné pečivo nelze považovat za dietní. „Je pravda, že celozrnné pečivo obsahuje více vlákniny, proto je vhodnější v rámci zásad správné životosprávy, ale při redukci hmotnosti se s ním musí nakládat opatrně. Jeho energetická hodnota bývá vysoká a pro některé jedince může být i hůře stravitelné,“ dodává Kompánková.
Mýtus 3: Tmavé pečivo je zdravější
Podobně jako se mnozí domnívají, že správnou volbou je cereální pečivo, si někteří myslí, že udělají správně, když dají přednost tmavému pečivu. Jenže tmavé zabarvení pečiva často spočívá v jeho obarvení karamelem, melasou nebo praženým ječmenem. Jak poznat rozdíl mezi tmavým celozrnným a nekvalitním přibarveným pečivem? Zaměřte se na cenu. Celozrnná mouka je mnohem dražší než bílá, proto si za celozrnné pečivo připlatíte. Uvnitř celozrnného pečiva by se měly nacházet zbytky otrub, klíčků, slupek a zrníček, což ale v obchodě nezjistíte. Napoví ale složení, je-li k dispozici.
Podle Ladylab musí celozrnné pečivo obsahovat nejméně 80 % celozrnné mouky nebo různých druhů celozrnných mouk (grahamové, špaldové, žitné atd.), proto si pohlídejte právě složení.
Mýtus 4: Pečivo nemůžu jíst večer
Kvalitní pečivo můžete jíst prakticky v jakoukoliv hodinu, podle fitness trenérky Kompánkové však uděláte lépe, když dáte v pozdějších hodinách přednost bílkovinám se zeleninou. „Sacharidy ve formě pečiva si můžete dát bez výčitek k obědu, kdy postupné uvolňování energie využijete ve druhé polovině dne,“ říká Kompánková a dodává, že k večeru bychom měli stravu odlehčit: „Není ideální jít spát přejedený. Naše orgány pracují v různé hodiny a večer, kdy jsme v klidovém režimu, bychom měli tělu odlehčit.“
Mýtus 5: Rozpékané pečivo je nekvalitní
Kvalita pečiva se neodvíjí od toho, jestli si koupíte čerstvě upečené pečivo, nebo ze zmrazeného polotovaru. „U čerstvého i rozpékaného pečiva vždy záleží na vstupních surovinách a technologickém postupu,“ vysvětluje výživová poradkyně Burešová a dodává, že nejlepší možnou variantou je péct si doma vlastní pečivo.
Zdroj: Věra Burešová z NATURHOUSE, Tereza Kompánková, hlavní trenérka z Fitness Clubu Contours, ladylab
Nový komentář