Zalezte si pod deku, otevřete knihu, popíjejte čaj nebo kávu a přikusujte můj dnešní moučník - muffin s jablíčky, skořicí, třtinovým cukrem a kardamonem.
Na tenhle muffin mě navedla kamarádka Lenka, bohyně kuchyně. Básnila o tom, že vyzkouší cupcaky z vanilkového těsta, plněné zkaramelizovanými jablky a zdobené kysanou smetanou nebo mascarpone. Nevím, jestli svůj nápad už zhmotnila, ale já jsem se inspirovala a vyrobila jednodušší verzi na výlet do Beskyd.
Vůni, která prostoupila každou místnost našeho domu, si určitě dovedete představit. První, kdo ochutnal, byl můj syn, který si k muffinu uvařil bezkofeinové kafe a vychutnal si ho jako pravý malý gurmet.
Suroviny
250 g celozrnné špaldové mouky
100 g třtinového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
1 lžička vanilkového prášku (prodává například Oxalis)
2 vejce
200 ml bílého smetanového jogurtu
150 g změklého másla
2 velké jablka
kousek másla
na posypání trocha třtinového cukru a trocha kardamonu
Postup
U muffinů je důležité dodrž pracovní postup. Jedna z hlavních věcí je, smíchat zvlášť sypké suroviny - mouku, cukr, prášek do pečiva, skořice, vanilka. A zvlášť ty tekuté - jogurt, vejce, změklé máslo. Potom obě složky důkladně promícháme dohromady. Těsto bude více tuhé než tekuté, nelekněte se.
Nakonec přidáme jablíčka, která jsme si nejdříve oloupali, nakrájeli na kostičky a zkaramelizovali na pánvi s rozpuštěným kouskem másla. Jablka lehce zhnědnou asi za deset minut. Musíte je stále hlídat a neodcházet od plotny, aby se vám nepřipálila.
Necháme je trochu vychladnout a přimícháme do těsta.
Ihned plníme do papírových košíčků, naskládaných ve formě na pečení muffinů. Povrch posypeme třtinovým cukrem, do kterého můžeme vmíchat třeba trochu skořice, vanilky nebo kardamonu.
Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C, 20 minut.
Dobrou chuť přeje elly.
Partnerem článků v rubrice Vaření je značka Maggi a stránky www.maggi.cz, kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK |
---|
Nový komentář
Komentáře
twiga — #5Ano :-) Jsou sladká a tak karamelizují samy od sebe :-)
ta jablka zkaramelizuji i bez cukru?
Karamelizovaná jablíčka jsou dobrý nápad - ale vrzla bych to na plech jako gerda
.
v Beskydech se po nich jen zaprášilo :-) Vyráběla jsem ještě bezlepkovou verzi, pro kamarádčinu dceru, do které jsem přidala ještě banán a ty byly taky skvělé!
To bude dobrý!
Zkaramelizovaná jablíčka jsou dobrý nápad.
Ale těsto na muflony
mě nijak nenadchlo, udělám asi klasický litý koláč s kypřícím práškem, a ta upravená jablíčka do něj rozmíchám.