Slané muffiny jsou velice vděčná dobrota. Hodí se na mnoho příležitostí. Pomalu se nám blíží doba dovolených, muffiny jsou skvělou svačinou do auta. Nebo je vezměte s sebou na piknik v parku. Jaký sýr do nich přidáte, záleží na vaší chuti. Dodržujte pouze gramáž. V receptu uvádíme ty druhy sýra, které jsme použili my. A muffiny neměly chybu!!!
Suroviny
- 350 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžičky sody
- 150 g mozzarelly
- 150 g maasdamu
- 1 kelímek kozího sýra ve slaném nálevu Bon Lait (cca 100 g váha sýra)
- 1 vejce
- 100 g rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 230 ml mléka
- 3 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- 150 g čerstvého špenátu
- 1 - 2 stroužky česneku
na potření - 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1 stroužek česneku
Postup
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a jedlou sodou.
Do mísy robota dejte vejce, rozpuštěnou Heru a mléko. Nasaďte šlehací metlu a na nízké otáčky společně prošlehejte. Přidejte suchou část receptu - mouku a kypřící přísady.
Maasdam nastrouhejte, mozzarellu natrhejte na malé kousky. Kozí sýr ve slaném nálevu je již naporcovaný na kostičky. Všechny sýry dejte do mísy robota.
Nakonec přidejte zakysanou smetanu a nasekaný špenát, prolisovaný česnek.
Vznikne poměrně husté těsto. Do formy na muffiny dejte papírové košíčky. Do košíčků těsto dávkujte pomocí dvou lžic. Ještě pohodlnější je použití kleští na zmrzlinové kopečky.
Těsto naplňte téměř po okraj. Muffiny krásně vyběhnou a nahoře podrží tvar.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 35 - 40 minut, pěkně dozlatova. Když se pečení blíží ke konci, rozpusťte si kousek másla, vmíchejte do něj prolisovaný česnek. Touto směsí muffiny potřete ihned po vytažení z trouby.
Náš tip: Můžete použít i jiné druhy sýrů, ale v přibližně stejném množství.
Sezónní tip: Na jaře můžete místo špenátu použít medvědí česnek.
Dobrou chuť přeje Elly.
Slané muffiny z našeho magazínu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Určitě vyzkouším.
Vypadá to dobře.