Muffiny, to jsou desítky různých chutí, přísad a barev. Muffiny můžou být slané a sladké. Do muffinů můžete dát cokoliv vás napadne. Co jsou vlastně muffiny?



Jsou to malé dortíčky, které můžete péct buďto ve speciální formě, nebo v papírových košíčcích. Receptů na muffiny najdete na internetu tisíce. Každý si najde takové, které mu zachutnají. Několik receptů pro vás dnes mám i já. Muffiny peču často a ráda, mám na ně silikonovou formu, kterou můžu vřele doporučit.

Základní muffiny
100 g rozpuštěného másla
2 hrnky polohrubé mouky
2 vejce
3/4 hrnku mléka
balíček kypřicího prášku

u sladké varianty: 1/2 hrnku cukru

Rozpustíme si v mikrovlnné troubě máslo a necháme vychladnout. Přimícháme vejce, mléko a u sladké varianty také cukr. Do mouky opatrně vmícháme prášek do pečiva a po trochách přisypáváme k již vytvořené směsi. Těsto míchám metličkou, je pak krásně hladké, bez hrudek mouky. Do hotového základního těsta můžeme přidat, co nás napadne.



Jak je pečeme?
Troubu si předehřejeme na180–200 °C a pečeme asi 20–30 minut.

CUKR můžete nahradit medem, použít třtinový cukr nebo třeba lístky stevie.
MOUKU můžete použít bílou (hladkou i polohrubou) nebo celozrnnou.
MÁSLO můžete nahradit olejem nebo rostlinným tukem.
MLÉKO můžete vyměnit za vodu, ovocnou šťávu, kefír, bílý či ochucený jogurt, smetanu nebo třeba sojové mléko.

Co do muffinů?

Ovoce (čerstvé, sušené i konzervované) – jablka, jahody, borůvky, brusinky, broskve, meruňky...
Zeleninu – hrášek, kukuřici, pórek, česnek, cibuli...
Ořechy
Kávu, kakao, čokoládu
Maso
Sýry
Nejrůznější koření

Jablečené muffiny – k základnímu sladkému těstu přidáte jablka na kostičky (nebo nastrouhaná), rozinky (můžou být namočené v rumu), vlašské ořechy a špetku citronové kůry. Okořeníme skořicí a badyánem.

Medové muffiny – cukr nahradíme medem a mléko bílým jogurtem. Můžeme přidat mandle nebo vlašské ořechy.

Čokoládové muffiny – do těsta přimícháme kakao, nakrájíme na kostičky mléčnou, hořkou i bílou čokoládu. 



Božský recept na muffiny jsem našla na stránkách Apetitu.

Muffiny s trojí čokoládou
250 g hladké mouky, prosáté
25 g kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky mleté jedlé sody
35 g čokolády na vaření, nasekané
85 g bílé čokolády, nasekané
100 g mléčné čokolády, nasekané
2 vejce, prošlehaná
285 ml zakysané smetany
85 g přírodního krupicového cukru
85 g másla, rozpuštěného + trocha na vymazání formy

Troubu předehřejte na 200/180 °C. Vymaž­te 11 důlků ve formě na muffiny. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, sodu a všechnu čokoládu. V jiné misce prošlehejte vejce se smetanou, cukrem i máslem.
Směsi slijte a lehce promíchejte, v těstě ma­jí zůstat kousky. Lžící naplňte důlky ve formě.
Pečte asi 20 minut, až muffiny vyběhnou. Nechte je ještě 15 minut ve formě. Pak je vyjměte a nechte vychladnout na mřížce.

Muffiny podle tohoto receptu jsou vynikající. Vidíte je i na fotkách k článku. Vyzkoušejte je, nebudete litovat!

Sýrové muffins se šunkou – skvělé slané muffiny.
Jogurtové muffins – odlehčené muffiny.

Pečete doma muffiny? Máte nějaký osvědčený recept? Nebo raději hodíte koláč na plech“?