Zelenina je nejzdravější v syrovém stavu, u mrkve to však naštěstí tak úplně neplatí. Karotenoidy a lykopeny, přírodní antioxidanty, které se při vaření mrkve uvolňují, může tělo v této podobě přijímat mnohem efektivněji. Vařením se neztratí ani velké množství vlákniny, vitamínů a jiných užitečných látek,
z nichž jsou nejdůležitější právě betakaroteny.



4 porce
Doba přípravy: 30 minut

Ingredience:

  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 4 mrkve nejlépe v bio kvalitě
  • 1 malá petržel
  • půl stroužku česneku
  • 1 malá brambora
  • 1 malá cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • hrst petrželové natě
  • slunečnicový olej
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět cibuli.

Přidejte na kostičky nakrájenou mrkev, bramboru a petržel, chvíli restujte a přihoďte orestovaný česnek.

Zalijte vývarem a zhruba 15 minut vařte. Přilijte smetanu.

Vše dobře rozmixujte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte s nasekanou petrželovou natí.

Více o BIO produktech najdete na www.myjsmebio.cz.

Reklama