78187998_2151828718456184_3909477290941087744_n.jpg (120 KB)

Mrkvové dorty jsou v poslední době v kurzu. Vyzkoušejte tenhle vymazlený recept Jany, která už ho upekla tolikrát, že je dovedený k naprosté dokonalosti.

Suroviny na korpus

  • 1 a 1/2 hrnku jemně strouhané mrkve
  • 2 vejce
  • 1 hrnek rozinek
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 3 hrnky cukru krupice
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžičky sody
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • mléko

Suroviny na slaný karamel

  • 100 g cukru krupice
  • 3 lžíce vody
  • 110 ml smetany 33%
  • větší špetka soli

Suroviny na krém

  • 300 g mascarpone
  • 200 ml smetany 33%
  • vanilkový cukr
  • ztužovač smetany
  • cukr dle chuti

Postup

1. KORPUS

Začneme přípravou korpusu. Většinou si jej upeču den předem. Nemusím tak dlouho čekat, než korpus zcela vychladne. Navíc se krásně uleží a při prokrajování se nebude nedrobit.
Dno formy - průměr 22cm - vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem.
Očištěnou mrkev nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme dvě vejce, rozinky a promícháme. Postupně vsypeme i prosátou mouku, cukr, skořici, prášek do pečiva společně se sodou, sůl a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme trochu mléka na naředění. Těsto by nemělo být příliš husté.
Takto připravené těsto nalijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 - 40 minut.

2. KARAMEL
Příprava karamelu není žádná věda. Důležité je dodržet základní postup a úspěch je zaručen.
Jako první ohřejeme smetanu a dáme chvíli stranou. Cukr nasypeme do kastrůlku, přidáme 3 lžíce vody a na mírném plamenu přivedeme k varu. Důležité je cukr NEMÍCHAT! Necháme jej vařit, dokud nezačne chytat krásnou, zlatavě-karamelovou barvu. Jakmile dosáhne této barvy, sundáme kastrůlek z ohně, a za stálého energického míchání metličkou, do karamelu přilijeme teplou smetanu. POZOR - bude to hodně bublat, prskat...! Karamel osolíme a necháme zchladnout. 

3. KRÉM
Vychlazenou smetanu ušleháme dotuha. Přidáme mascarpone, vanilkový cukr, dle chuti osladíme moučkovým cukrem a vyšleháme hladký, smetanový krém. Na závěr přisypeme ztužovač a ještě jednou, naposledy, prošleháme. 

4. KOMPLETACE DORTU
Vychladlý korpus jednou podélně prokrojíme a spodní část dortu přendáme na dortovou podložku. Korpus pokapeme slaným karamelem a potřeme zhruba polovinou připraveného krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a potřeme zbylým krémem, včetně boků. Na závěr polijeme dort karamelem, který lehce rozetřeme až k okrajům. Ozdobíme například nasekanými vlašskými ořechy a čerstvými fíky. 

Před podáváním necháme dort nejméně hodinu odpočinout na chladném místě.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Zdravé pochoutky

Mrkvový dort s tvarohovým krémem

dort1.jpg (96 KB)

Banánový chlebíček

banana.jpg (99 KB)

Brownies z červené řepy

DSC_1214.jpg (104 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama