kolac3.jpg (109 KB)

Jako náplň nemusíte použít jen jablka, ale i jiné ovoce. Nebo různé druhy džemu. To záleží na aktuálním stavu vašich zásob a chuti. Naše čtenářka Jana upekla jeden výborný a hned se s vámi rozdělí  o recept. Do těsta použila uvařené brambory, díky kterým je těsto ještě chutnější.

Suroviny

  • 250 g Hery máslová příchuť
  • 250 g uvařených brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 120 g cukru moučka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 vejce
  • 3 lžíce rumu

Ingredience na náplň

  • 6 středně velkých jablek
  • cukr krupice
  • hrst rozinek
  • rum
  • 2 hrsti vlašských ořechů

kolac2.jpg (37 KB)
Postup

Heru nakrájejte na menší kousky a nechejte změknout při pokojové teplotě. To proto, aby se vám s ní dobře pracovalo. Rozinky zalijte rumem, aby se nasákly, a dejte na chvíli stranou.

Uvařené a hlavně vychladlé brambory nastrouhejte na struhadle najemno.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosijte do mísy. Přidejte cukr, vanilkový cukr, změklou Heru, vejce, rum a nakonec i nastrouhané brambory. Všechny suroviny důkladně vypracujte na hladké, nelepivé těsto.

Oddělejte si malou část těsta stranou. Tu použijte na mřížky, na vrchní stranu koláče.

Z druhé, větší části těsta vytvořte „korpus“. Plech o klasickém rozměru vyložte pečícím papírem. Pomocí menšího válečku těsto vyválejte na celý plech. Dlaní těsto roztáhněte až do stran. Navrstvěte nahrubo nastrouhaná jablka, oslaďte cukrem dle chuti, posypejte skořicí, nasekanými vlašskými ořechy a scezenými rozinkami.

Z odložené části těsta vyválejte obdélník, z kterého nakrájejte stejně široké pásky, z nichž vytvoříte na koláči mřížku.

Pečte v troubě vyhřáté na 180-200 °C dozlatova. 

Dobrou chuť přeje Jana, Solnička v kuchyni.

Koláče, sladké i slané, najdete na našem magazínu

Slaný koláč se zeleninou

kolacek.jpg (47 KB)

Alsaský jablkový koláč

alsasky.jpg (82 KB)

Tvarohovo makový koláč

makovykolac.jpg (94 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Uložit

Reklama