Ne každý je milovníkem ovoce a zeleniny zavařených ve sklenicích. Ovšem zásoby těchto zdravých potravin nám v zimě budou chybět. Chcete-li tedy jinak zpracovat výpěstky z vaší zahrádky, zkuste je zmrazit. Jak, to vám dnes poradíme.
Zeleninu je dobré před zmrazením krátce povařit. Postačí nám 3 až 4 minuty. Potom ji prudce zchladíme, necháme důkladně okapat, vložíme do připravených sáčků nebo misek a uložíme do mrazničky. Zelenina takto připravená si uchová svou svěží barvu a prodlouží se doba její trvanlivosti.
Ovoce
Pokud mrazíme drobné ovoce nebo ovoce pokrájené na kousky, dáme je nejdříve zmrazit rozprostřené na papírovém tácku. Po zmrazení je vysypeme do mikrotenového sáčku nebo umělohmotné krabičky a znova ihned vložíme do mrazničky. Takto zmrazené ovoce je krásně sypké, takže si můžeme odebrat jen tolik, kolik zrovna spotřebujeme.
Ovoce s peckami před mrazením vypeckujeme.
Houby nejprve pokrájíme a povaříme asi 6 minut v osolené a okyselené vodě. Poté je propláchneme, necháme okapat a vychladnout. Následně je zmrazíme.
Bylinky
Nejpraktičtější uchování bylinek v mrazničce je jejich zamrazení do ledových kostek. Opláchnuté bylinky nakrájíme, rozdělíme do tvořítka na led, zalijeme vodou a dáme zmrazit. Zmrazené kostky vyklepneme a uložíme do sáčku nebo plastové krabičky. Při vaření potom jen vyndáme kostku s bylinkami z mrazničky a přidáme do připravovaného pokrmu.
Bylinky také můžeme mrazit tak, že je omyté a okapané vložíme do mikrotenového sáčku, uzavřeme a dáme takto do mrazničky.
TIP: Provensálská kostka - nakrájíme velice nadrobno bazalku, tymián, oregano, rozmarýn a saturejku. Promícháme a zamrazíme do tvořítka na led.
Rady a tipy
Potraviny ukládáme do mrazničky spíše v menších porcích. Když je potřebujeme použít, raději si vytáhneme dva balíčky než jeden velký, který bychom celý nespotřebovali. Rozmrazené potraviny se nesmí totiž znova zamrazovat.
Dbejte na správný obal, do kterého potraviny vkládáte. Měl by být neporušený, jinak budou potraviny v mrazničce přejímat okolní pachy. Také nemrazíme zbytečně vzduch. Vhodné pro mrazení potravin jsou svářečky fólií, které jsou vybaveny odsavačkou vzduchu. K dostání jsou také nejrůznější plastové krabičky s víčky, které jsou určeny do mrazničky. Použít můžeme také důkladně očištěné krabičky od margarínů.
Nezapomeňte si obsah mrazničky řádně označit. Na sáčky i plastové krabičky nalepíme štítek popsaný nesmazatelným fixem, na který si poznačíme druh potraviny, hmotnost a samozřejmě datum, kdy jsme potravinu zmrazili.
Pokud se chystáme zmrazovat větší množství potravin, zapneme mrazničku na plný výkon.
Zeleninové balíčky podle Praktické ženy
Jarní směs - květák, hrášek, fazolové lusky, mrkev
Svíčková - mrkev, petržel, celer (na kostičky)
Čína - bílé zelí, kedluben, mrkev, žampiony, pórek, zelená paprika, červená cibule (na kolečka a proužky)
Asie - bílé a červené zelí, červená paprika, žampiony, pórek, cibule (kolečka a proužky)
Hungaria - hrášek, kukuřice, červená paprika
Bretaň - hrášek, kukuřice, červená paprika
Lečo - rajče, paprika, cibule (na proužky nebo kostky)
Tyto směsi stačí po vyjmutí z mrazničky povařit nebo podusit na másle, popřípadě zpracovat s masem.
Nový komentář
Komentáře
Celý křen se hodí pro zmrazování a je výborný. Jak na to: křen oloupejte, omyjte, osušte a zabalte do alobalu, pokaždý když bude chtít použít křen, z alobalu ho vyjměte a zmrzlý nastrouhejte na struhadle a ihned použijte, zbytek znovu zabalte, voní a chutná jako čerstvý
ráda bych mrazila, jenže já mám jen malinkej mrazáček v lednici
Žábina: Já teda mám samoodmrazovací a stejně se mi jednou za čas namrazí. Tobě ne?
Žábina: v lednici ano, ale v mrazáku, a už né nejnovějším nemám
Léthé: Tak se omlouvám podruhé - kolegyně mě mylně informovala a 65 let je prý železná svatba. Diamantová je 60.
Léthé: Máš pravdu, já jsem to tam jenom tak plácla. Takže do diamantové svatby - 65 let - to už je až dost,ne?
a holky vy nemáte u lednic funkci samoodmrazování?
a já jsem tuhle mrazák fénovala
evusche: já se s tím moc nemachám, prostě dám zeleninu do vody, až začne VAŘIT tak asi za 2-3 minut vypnu a je to...
sharonka:Třicetileté manželství?
Hele a není to málo?
Mě by totiž letos zásoby tak akorát došly…no a na stará kolena hledej novou lásku
Léthé: No, to kdyby šlo, tak si určitě spousta lidí zmrazí dopředu na celý třicetiletý manželství. Já teda jo.
Léthé: ta se nedá povařit
tu musíš zblajznout hned
Co takhle zmrazit kousek letní lásky?
Myslíte že by to chtělo předtím trošku povařit?
I květák povařujete?
všem vám moc děkuji
Sasa: ta výměna to je dobrý
Evča: jo a drobnost, používej 2 kastroly, jeden zavři a druhej s vodou hned zahřívej, a často měň, do hodiny máš odmrazeno a věci zpět neporušené....vyzkoušeno!!!
Žábina: takže mám nechat vařit vodu, až začne bublat, tak potom tam teprve dát tu zeleninu?????
Evča: přesně jak píše Nanet, kybl nebo hrnec s varici vodou zavrit do lednice a nebude ti to pomalu tat, ale odpadnou ti rovnou cely kusy ledu za chvili
Evča: jo kastrol s horkou vodou a co zbude odmrazím fénem
evusche:
ve studený vodě se tě něco povaří?