Zelenina by měla být nepostradatelnou součástí jídelníčku každého z nás. Česká republika bohužel stále patří k zemím s podprůměrnou konzumací zeleniny. Češi konzumují průměrně o 54 kg zeleniny ročně méně než je doporučené množství Ministerstvem zdravotnictví. Její nedostatek v jídelníčku přináší četná zdravotní rizika. Ne náhodou patří Česká republika společně se Slovenskem a Maďarskem k celosvětové špičce výskytu rakoviny tlustého střeva.
Podle doporučení, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR je doporučená denní dávka 2 – 4 porce ovoce a 3–5 porcí zeleniny. Přitom dospělý člověk by měl konzumovat spíše více zeleniny a děti si mohou dopřávat více ovoce. Obecně tedy můžeme doporučit přibližně 400 – 500 g zeleniny nebo ovoce denně.
V mrazáku můžeme mít dostatečnou zásobu čerstvé a kvalitní zeleniny. Pryč je doba bláta bez chuti, které hospodyňky snažící se o zpestření jídelníčku byly nuceny servírovat v minulosti. Díky technologii prudkého zmražení dusíkem, můžeme mít doma čerstvou zeleninu po celý rok. Zelenina si uchová svou původní strukturu, čerstvou chuť a skvělou vůni. Stačí jen 3 minuty upravit na pánvi s troškou másla a můžete servírovat. „Mražená zelenina je opravdu čerstvější než čerstvá. Výrobní závody BONDUELLE se nachází přímo na plantážích a zelenina se tak okamžitě po sklizni zpracovává. Od utržení do zpracování uplynou maximálně 4 hodiny. Před mražením se zelenina ještě třídí a pro zpracování se vyberou jen ty nejlepší kusy. Následuje šokové zmražení za pomoci dusíku, které zajistí, že si zelenina zachová svou maximální čerstvost a chuť,“ upřesňuje Lenka Pavlová, Brand Manager Retail CZ/SK společnosti BONDUELLE.
Způsob mražení se pozná okamžitě při přípravě, protože jen mražení za pomoci dusíku umožní zachování původní struktury molekul. Zelenina je pak křupavá jako, když jste ji právě utrhli ze záhonu. Ostatní způsoby mražení poruší strukturu zeleniny, voda následně dokoná své dílo a jednotlivé buňky doslova roztrhá. Při přípravě se pak nevyhnete nežádoucí blátivé chuti i vzezření. Proto pečlivě vybírejte. Bon appetit!
Více na: www.bonduelle.cz
Nový komentář
Komentáře
Je potřeba mraženou zeleninu uvařit nebo ji mohu jíst po rozmražení? https://zena-in.cz/clanek/mrazena-zelenina-je-cerstvejsi-nez-cerstva
......neustale ji mam doma po ruce, vzdy vyuziji, je perfektni
Používám jen výjimečně - raději čerstvou. Samozřejmě vlastní.
mraženou zeleninu kupuji a moc celé rodině chutná
mraženou zeleninu používám
Dimsy — #37 No,tak takovou zeleninu snad poznám,ne?A nekupuju jí.
mraženou zeleninu používám moc ráda, je jí mnoho druhů a chutná nám
v lětě používám zeleninu ze zahrádky a přes rok mraženou ,je jí velký výběr a chutná nám
mraženou zeleninu mám běžně v mrazáku,zahrádku nevlastním,na balkoně jen bylinky vypěstuju a tak kupuju čerstvou i mraženou, zvláště v zimě dělám pokrmy z mražené
Bonduelle je dobrá značka a zeleninku od nich mám ráda
mám nejraději mražený hrášek a kukuřici ,tuhle zeleninu kupuji v plechovce
A teď tu o Karkulce...
Tahle značka je výborná ...
střídám to - v mrazáku mám vždy mraženou zeleninu, aby byla po ruce...
Já mám raději zeleninu koupenou na trhu nebo v obchodě. Ale v zimě sáhnu i po mražené.
dadma — #38 Nepřijala jsem úkol.
Napřed jsem si říkala co je to za blbost,ale když se nad tím zamyslím,tak je to tak.Pokud si nevypěstuji zeleninu sama na zahrádce,ale kupuji ji někde v obchodě,tak již má něco za sebou.Ale je pravda,že i nějaký den již utržená zelenina mě chutná víc než mražená.Od Bonduelle kupuji sterilovanou zeleninu.Mezi ostatními značkami mě přijde nejlepší.
kobližka — #34 Oni zřejmě mají na mysli tu "čerstvou"zeleninu, která leží ve skladišti, pak jede stovky kilometrů kamionem a nakonec se válí týden v regálu v marketu. Ne tu vytaženou ze země na vlastní zahrádce a hned spotřebovanou.
kobližka — #34 Taky dávám přednost čerstvvé zelenině ze zahrádky,ale v zimě šáhnu do mražáku.
kobližka — #34 To máš pravdu,není nad čerstvou. Ale mražená je zase vždy po ruce