cinaZelenina by měla být nepostradatelnou součástí jídelníčku každého z nás. Česká republika bohužel stále patří k zemím s podprůměrnou konzumací zeleniny. Češi konzumují průměrně o 54 kg zeleniny ročně méně než je doporučené množství Ministerstvem zdravotnictví. Její nedostatek v jídelníčku přináší četná zdravotní rizika. Ne náhodou patří Česká republika společně se Slovenskem a Maďarskem k celosvětové špičce výskytu rakoviny tlustého střeva.

Podle doporučení, které vydalo Ministerstvo zdravotnictví ČR je doporučená denní dávka 2 – 4 porce ovoce a 3–5 porcí zeleniny. Přitom dospělý člověk by měl konzumovat spíše více zeleniny a děti si mohou dopřávat více ovoce. Obecně tedy můžeme doporučit přibližně 400 – 500 g zeleniny nebo ovoce denně.

zelenina

V mrazáku můžeme mít dostatečnou zásobu čerstvé a kvalitní zeleniny. Pryč je doba bláta bez chuti, které hospodyňky snažící se o zpestření jídelníčku byly nuceny servírovat v minulosti. Díky technologii prudkého zmražení dusíkem, můžeme mít doma čerstvou zeleninu po celý rok. Zelenina si uchová svou původní strukturu, čerstvou chuť a skvělou vůni. Stačí jen 3 minuty upravit na pánvi s troškou másla a můžete servírovat. „Mražená zelenina je opravdu čerstvější než čerstvá. Výrobní závody BONDUELLE se nachází přímo na plantážích a zelenina se tak okamžitě po sklizni zpracovává. Od utržení do zpracování uplynou maximálně 4 hodiny. Před mražením se zelenina ještě třídí a pro zpracování se vyberou jen ty nejlepší kusy. Následuje šokové zmražení za pomoci dusíku, které zajistí, že si zelenina zachová svou maximální čerstvost a chuť,“ upřesňuje Lenka Pavlová, Brand Manager Retail CZ/SK společnosti BONDUELLE.

Způsob mražení se pozná okamžitě při přípravě, protože jen mražení za pomoci dusíku umožní zachování původní struktury molekul. Zelenina je pak křupavá jako, když jste ji právě utrhli ze záhonu. Ostatní způsoby mražení poruší strukturu zeleniny, voda následně dokoná své dílo a jednotlivé buňky doslova roztrhá. Při přípravě se pak nevyhnete nežádoucí blátivé chuti i vzezření. Proto pečlivě vybírejte. Bon appetit!

Více na: www.bonduelle.cz

brokmrk