Ačkoliv čerstvá zelenina v supermarketech často na pohled velmi láká, je třeba si uvědomit, jakou cestu už může mít za sebou. Při koupi nám jde totiž především o maximální množství vitamínů a tělu prospěšných látek, které ale zelenina při své cestě na prodejní pulty často rychle ztrácí.

Čas, to je oč tu běží

Jde především o čas. Je jasné, že zrovna sklizená zelenina je pro nás to nejlepší, je plná vitamínů a v tomto případě opravdu čerstvá. Nicméně čím déle zůstává někde nezpracovaná ležet, tím rychleji prospěšné látky ztrácí. A je to opravdu fofr. Je totiž prokázáno, že plody již čtyři dny po sklizni ztrácí až 80 % svých vitamínů. Zatímco v případě rychlého a kvalitního zmrazení zeleniny bezprostředně po její sklizení většina vitamínů zůstává. „Naše výrobní závody jsou v bezprostřední blízkosti polí, což nám umožňuje zralou zeleninu rychle ošetřit a zpracovat. Celý proces započatý sklizní a zakončený šokovým zamražením nepřesáhne pět hodin a zelenina si proto uchová maximum vitamínů a chuti,“ říká Petr Chlupáč, brand manager společnosti Bonduelle. A to potvrzují i výzkumy ze kterých vyšlo, že mražená zelenina obsahuje často více vitamínu C než dva dny skladovaná čerstvá zelenina.

Proč mražená?

A proč je tato forma úpravy jednou z nejlepších? Zmrazení totiž předchází dalšímu poškození a stárnutí potravin. V Bonduelle například zamrazují zeleninu proudem vzduchu o teplotě -30 °C. Trvá to jen několik minut a zelenina se krásně uzamkne spolu s maximálním možným množstvím tělu prospěšných látek a chuti, které obsahuje. Pokud jste letos zaznamenali velkou úrodu, nebojte se ji hned po sklizni zamrazit. Odborníci ale doporučují zeleninu před jejím zamrazením ošetřit. Ideální je ji blanšírovat ve vodě či v páře. Proč je to důležité? Protože tato úprava ničí nežádoucí enzymy, které zelenina přirozeně obsahuje, a které způsobují její stárnutí a ztrátu obsažených vitamínů. Právě proto je mražená zelenina často čerstvější než čerstvá zelenina z pultů supermarketů. A to je v době, kdy na nás útočí četné bacily a viry velmi důležité.

Vaření je hračka

Hlavní výhodou mražené zeleniny jsou samozřejmě v ní uschované vitamíny a chuť, ale doma v kuchyni ji oceníte také proto, že ji lze použít několikrát a nedochází tak k plýtvání jídlem i pro časovou úsporu. Zelenina je totiž již ošetřená a naporcovaná, stačí ji proto jen šetrně rozmrazit. A co znamená šetrně? Pokud víte, že druhý den budete připravovat jídlo právě s mraženou zeleninou, dejte ji přes noc do ledničky rozmrznout. Při vaření ji pak nehte jen prohřát, nevařte ji příliš dlouho. Většinou stačí jen 3 až 5 minut, pokud ji vaříte déle, může dojít k poničení její struktury a ztrátě chuti. Vězte, že s mraženou zeleninou vykouzlíte skvělé, a hlavně velice chutné pokrmy, dost možná nikdo ani nepozná, zda jsou připraveny z „čerstvé“ anebo mražené zeleniny. Nevěříte? Vyzkoušejte některý z našich tipů a přesvědčte se sami.

Květáková polévka s pestem a mandlemi

Ingredience (pro 4 osoby):

  • 1 balení Bonduelle květákové polévkové směsi (400 g)
  • 1 cibule
  • 0,3 l zeleninového vývaru
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • mandle
  • bazalkové pesto

Postup:

  • 1. Do hrnce vsypte Bonduelle květákovou polévkovou směs a zalijte ji zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí, cca 5 minut, a poté rozmixujte.
  • 2. Do polévky přilijte plnotučné mléko, podle chuti dochuťte kořením a pár minut povařte.
  • 3. Polévku servírujte s bazalkovým pestem, zakápnutou olivovým olejem a posypanou mandlemi.

Krémové cerealito

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 1 balení Bonduelle Cereali s dýní a pohankou (400 g)
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 125 ml smetany
  • sušená rajčata
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • parmazán
  • sůl a pepř

Postup:

  • 1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájený česnek. Poté přidejte celé balení Bonduelle Cereali s dýní a pohankou a restujte zhruba 6 minut.
  • 2. Osolte a opepřete dle chuti, přidejte lístky čerstvé bazalky a důkladně promíchejte. Směs přelijte smetanou a vařte ještě asi 5 minut, dokud smetana nezhoustne.
  • 3. Poté přidejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata a nastrouhaný parmazán a promíchejte.
  • 4. Před servírování ještě ozdobte plátky parmazánu a lístky bazalky.

Pečené batáty plněné cizrnou, špenátem a sýrem feta

Ingredience (pro 2 osoby):

  • 2 balení Bonduelle Mini Cizrny (106 ml)
  • 1 balení Bonduelle Mraženého listového špenátu Vapeur (300 g)
  • 1-2 stroužky česneku
  • 2 batáty
  • 100 g sýru feta
  • 50 ml olivového oleje
  • petrželka
  • sůl a pepř

Postup:

  • 1. Batáty omyjte a osušte. Poté je rozkrojte napůl a z každé strany je potřete olivovým olejem.
  • 2. Plech vyložte pečícím papírem. Na ten pak vložte batáty, vždy řezem dolů. Osolte a při teplotě 200 °C pečte 25 až 30 minut.
  • 3. Mezitím si v pánvi rozehřejte olivový olej a po dobu 2 minut restujte špenát Bonduelle Vapeur spolu s najemno nakrájeným česnekem. Přidejte cizrnu Bonduelle Mini a dochuťte solí a pepřem. Sundejte z plotýnky, přidejte sýr feta a promíchejte.
  • 4. Do upečených batátů lžičkou vydlabejte důlek a do něj vložte připravenou směs. Poté nechte společně péct ještě asi 10 až 12 minut.
  • 5. Servírujte ozdobené petrželkou.

Více na BONDUELLE.cz

Reklama