Víte, že v 60. letech měla lednici asi jen polovina českých domácností? Pojďme se spolu podívat na to, jak správně nakládat s lednicí a mrazákem. Ne každý z nás má doma totiž kvalitní spíž nebo sklep.
V osvětové kampani Nekrm koš jsme se dozvěděli, jak správně zacházet s lednicí.
- Optimální teplota lednice jsou 4 °C.
- Udržujte lednici plnou maximálně ze tří čtvrtin.
- Jídlo s kratší trvanlivostí ukládejte dopředu.
- Uvařené jídlo nejdřív nechte vychladnout mimo lednici.
- Čerstvé maso a mléčné produkty dávejte dál od sebe.
- Nákup ukládejte do chladu co nejdříve.
Jak správně zacházet s mrazákem
- Nedávejte do mrazáku horké jídlo.
- Jídlo dobře zabalte a vytlačte všechen vzduch.
- Mrazte menší porce, jaké sníte na jedno rozmražení.
- Popište si krabičky datem, kdy jste jídlo zamrazili, a co krabička obsahuje.
- Rozmražené jídlo už znovu do mrazáku nevracejte.
- Naplňte celý mrazák, je pak energeticky úspornější.
Nemáte rádi, když se plýtvá s potravinami? Máme pro vás tipy na zajímavé recepty, které vám pomohou zpracovat zbytky potravin nebo surovin, které byste jinak nejspíš vyhodili. Recepty – Dokonalé jídlo nejen ze zbytků
I ze zbytků se dá vykouzlit dokonalé jídlo, a navíc předejdete plýtvání potravinami. Měkká rajčata jsou skvělou surovinou pro domácí protlak. Z hnědých banánů můžete vyrobit sladké smoothie či osvěžující domácí zmrzlinu. Vynikající může být i zbytkové rizoto z toho, co dům dal.
Spolek Zachraň jídlo již od roku 2015 inspiruje spotřebitele tzv. záchranářskými recepty, které využívají zbytkové suroviny, případně pak i ty suroviny, které se běžně vyhazují. Na stránkách www.zachranjidlo.cz/recepty najdete více než 100 inspirativních receptů, které určitě stojí za vyzkoušení.
Věděli jste, že…
Podle údajů spolku Zachraň jídlo jsou domácnosti odpovědné za 55 % potravinového odpadu a každá česká domácnost ročně „proplýtvá“ přibližně 10 000 Kč. V celé Evropské unii pak každý rok vyhodíme potraviny v hodnotě 149 miliard eur. Například v souvislosti s označením doby spotřeby a minimální trvanlivosti (jak u zákazníků, tak i u výrobců) skončí v EU ročně v odpadkovém koši téměř 9 miliónů tun jídla.
Co proti plýtvání potravinami dělá Kaufland, se kterým na tomto důležitém tématu spolupracujeme?
Kaufland jde v předcházení vzniku potravinového odpadu příkladem. Díky automatickému systému naskladňuje produkty s ohledem na očekávanou poptávku. Zboží jako nebalené pečivo, maso, ryby, drůbež, uzeniny, sýry nebo lahůdky s ohledem na datum spotřeby průběžně zlevňuje. Dlouhodobě spolupracuje s Českou federací potravinových bank, které ročně daruje přibližně 250 tun potravin. V neposlední řadě pak potraviny nevhodné k prodeji za symbolickou částku prodává zoologickým zahradám a mysliveckým sdružením.
Více ke kampani najdete na www.kaufland.cz/nekrmkos
Naše články:
Nový komentář