Morušovníky patří do čeledi morušovníkovitých a jsou to už dnes nepříliš rozšířené ovocné a okrasné stromy. Navíc je lze udržovat i ve formě keře či živého plotu, protože velmi rychle obrůstá. Na světě je známo více než 15 různých druhů. Jsou dlouhověké, vydrží na stanovišti několik desítek let, takže se hodí všude do větších zahrad, parků a na otevřená prostranství. U nás je nejrozšířenější bílá, červená a černá moruše. Dorůstá v průměru 15 m do výšky a 10 m do šířky, bílá odrůda je nejmohutnější.
Rozšíření
původní rozšíření bylo na severní polokouli v teplém mírném a subtropickém pásu v Asii a severní Americe. Ve středověku se rozšířily do jižní a střední Evropy.
Pěstování
Pozor na jiné dřeviny. Morušovníky mají zvláštnost v tom, že ve svých kořenech špatně snáší kořeny jiných dřevin, takže nejlépe jim je o samotě, případně nejlépe 5m od jiných stromů a keřů.
Kvetou v květnu nenápadnými samčími a samičími jehnědami. Na podzim se pak listy zbarvují do žlutých odstínů. Lze ho množit semeny nebo bylinnými řízky.
Zima moruším nevadí. I přes svůj teplomilný až subtropický původ jim naše mírné zimy nevadí a skvěle přezimují do teplot až -35°C. V extrémních mrazech občas namrznou, ale i tak není nic ztraceno. Z nenamrzlých částí pak na jaře morušovník obrazí. To se děje až v pozdním jaře, neboť raší i kvete až později, což ho také svým způsobem chrání před poškozením mrazem.
A má ještě jednu zvláštnost.
Má velkou schopnost regenerace, dobře snáší i velká poranění dřeva, což je dáno obsahem latexových látek ve dřevě, které samovolně zabraňují hnilobě a jiným nemocem. Morušové dřevo je oblíbené k topení, protože je tvrdší a vydrží dlouho hořet. Hodí se i do udírny.
Za zmínku stojí i fakt, že na listech morušovníku bílého se pěstuje bourec morušový, z jehož kukel se získává základ pro výrobu přírodního hedvábí.
Dnes již slavná éra oblíbenosti moruší pomalu upadá. Ale dříve bylo využití morušovníků rozmanité – plody velké až 2,5cm se kuchyňsky zpracovávaly a byly i oblíbeným ovocem na přímý konzum. Dělaly se z nich vína, džemy, kompoty, šťávy. Z plodů bílých moruší se dělal mošt.
Sušené moruše se používaly jako sladidlo do sladkých zapékaných pokrmů či do kaší.
A co obsahují? Mají velice účinné barvivo, které mimochodem špatně pouští z oblečení, ale dá se využít i k přibarvování rybízového vína. Samotné víno z moruší je mdlé, v kombinaci s rybízem získá říz. Dále obsahují mnoho cenných látek, které lze využít v lidovém léčitelství. Obsahují asi 16 - 18% cukru, kyselinu jablečnou, pektin, až 20mg vitaminu C ve 100g, vitaminy skupiny B, provitamin A, vitamin E a mnoho minerálních látek a také mnoho vlákniny.
Plody pročišťují organismus a regulují hladinu cukru v krvi.
Plody moruší se podobají vzhledově ostružinám, jsou plné peciček a chutnají charakteristicky po této dřevině. Barvu mají podle odrůdy buď zlatavou, bílou nebo červenou či až černofialovou. Zrají v průběhu července a srpna, a pokud je nezlikvidují nálety špačků, pak opadávají i s tenkou stopkou. Opadané měkké plody jsou téměř nepoužitelné, protože se velmi špatně čistí, a jelikož jsou velmi měkké, tak navíc bývají poškozené.
A jak moruše sbírat? Doporučuje se podložit strom plachtou a jednoduše zaklepat stromem.
Znáte moruše? A chutnají vám? Moruše by se totiž daly zařadit do kategorie jako olivy – buď je miluju, nebo nenávidím…
Nový komentář
Komentáře
jako malá jsem je měla ráda,nyní jsem je už nikde neviděla-škoda
Markyzo, u nas taky rostly v parku u ZDS.Budto rostou u kazde skoly nebo jsme z te jedne??Myslim,spis, ze byly vysazene u vsech skol! :-)
ozón: taky záleží, odkud jsi
http://www.drozdin.cz/okna/meneovo.htm.
Dobrý den , ráda bych věděla, kde by se dala sehnat výsadba moruší.Měla bych zájem ! Děkuji.Ozón
linde: z oskoruší znám jen pálenku
lepší jak slivovička
jako moruše, chutnají
monca13:
jsou dobré, u nás rostou v parku u ZDŠ, jako děcka jsme je jedly po hrstích, bílé, červené i černé, jen stím zatřesením kmenem nevím nevím, jsou to obrovské stromy, jako platany, s mohutným kmenem -- možná Goliáš, nebo Golem
Věžkách, néé v2žkách
arjev: monca13: Snezenka: ve v2žkách na Floře nejsou? Sortiment je tam dost velký, ale je tam draho.
, tak vzhůru do Droždína
Já na podzim pojedu do Droždína u Olomouce, tam dle internetu tyto stromečky mají
http://www.drozdin.cz/okna/meneovo.htm.
Takže jestli jste automobilovaní
moruše mám ráda, u nás na vesnici je jich celá alej, bílé, růžové, červené, černé... nejraději mám bílé.
Už jsem o moruších slyšela, ale dnes jsem je viděla poprvé
O využití moruše v lidovém lékařství jsem už dost četla ...
Kdysi jsem je ochutnala a byly dobré
Snezenka: díky, já bydlím kousek od Kroměříže a taky jsem je nikdy v obchodě neviděla.
Člověk žasne, co všechno ještě nezná. Pojem moruše jsem už zaslechla, ale že se to jí, a roste to i u nás, to jsem netušila
Moruši máme doma na zahradě, černou odrůdu. Bílou jsem nikdy neviděla a ani nejedla. Jinak moruše zbožňuji.
monca13: Chutná to velmi sladce, já osobně v tom cítím jakoby máslovou chuť. Sice se to jí i s tou maličkou stopkou, to ale vůbec nevadí.
arjev: Bydlím přímo v Kroměříži a nikdy jsem neviděla prodávat moruše v obchodě. Zkus si napsat inzerát, že koupíš plody. Moruše jsou ale dost lehké, takže by za kg bylo hodně.
japa: jahodový špenát
Nedavno jsme byli v Americe za rodinou a jednou snacha nam donesla to neco z lesika a jak jsem se dopidila co to je(slovnickem,snachu mame Americanku)tak mi tchyne zdelila,ze ji to roste na zahrade u nas samozrejme,ale je to dobre me to moc chutna.
Už jsem to mněla
je dost dobré,sladke ovoce.Hned bych si dala
a jako co tedy chutnají, aspoň přibližně?
já osobně moruše hrozně miluju.
Zase vím o něčem novém.