Venku jsou příjemné letní teploty, kdy rtuť teploměru ukazuje více než třicet stupňů Celsia. Co víc si přát. Pokud tedy nejste zrovna na pláži, v houpací síti a neodpočíváte v ní pod kokosovou palmou... Máme pro vás recept na chutný nápoj v podobě alkoholického nápoje Mojito. Pojďme si říct, jak snadno a rychle si ho připravit. :)
4 cl světlého rumu, nejlépe Havany
1 ks limetky
3 lžíce třtinového cukru
sodu
čerstvou mátu
Postup
Připravte si větší sklenici. Do ní přidejte lístky natrhané máty a třtinový cukr. Poté do nádoby dejte limetu, kterou si před tím nakrájíte na kousky. Vše společně promíchejte nebo můžete trochu rozdrtit. Nakonec přidejte světlý rum a led, nebo ledovou tříšť, a dolijte sodou a promíchejte.
Nenahrazujte ingerdience!
Milé čtenářky, doporučujeme vám, abyste nenahrazovaly žádnou z ingrediencí, jen pak bude Mojito opravdu chutné a osvěžující. Pro pravé Mojito je třeba kvalitní rum, třtinový cukr a limetka, nepoužívejte citron či bílý cukr, ochudíte se o pravou chuť nápoje. Lze ale použít limetkový sirup.
Původ Mojita
Podle barmanského blogu Barmanství.cz může za počátek nápoje Mojita Francis Drake, pirát a korzár ve službách jejího veličenstva. Používal dříve dosti dostupný surový rum, který smíchal s citrusovými plody a třtinovým cukrem, leč přidával obyčejnou vodu. Jednalo se o začátek 16. Století. Toto se dá považovat za úplné začátky Mojita.
Pokud to není pravda, alespoň je to hezká historka. :) Tak na zdraví, milé Ženy-in!
Nový komentář
Komentáře
skvělý tip na léto
to bych si dala hned!!!
gerda — #10 Fakt? Tak to mě uniklo...bohudík
Dnes to byla nealko verze z nového druhu máty (přivezla švagrová)
, příště už tam zase cvrnknu trošku Bacardi, mňam. A piju to už minimálně 10 let, móda nemóda, rum jsem si vždycky koupila ve free zóně.
kobližka — #8 nedávno to byla tequila s červem.
Mojito miluju, vždy s příchodem léta kupuji bílý rum a třtinový cukr. Mátu mám před barákem a limetky pořizuji průběžně. Pokud večer nikam nejedu autem tak si dávám 1 koktejl odpoledne na terase (pravda, v současném horku nedávám tolik toho rumu)
Jsa zastaralec,nenašla jsem zalíbení v nápoji,kde převažují tuny zelených lístků,byť to byla nyní módní máta.Tu mám ráda v čaji.Ale stejně je zajímavé,jak lidmi dokáže smýkat móda,odráží se to i v pití nápojů.Mě teda celé to slavné mojito nechutná
To už si dám raději černé pivo.
Ferdas — #6 Chápu, že kvalitní alkohol je znát na těle i na duchu, ale v takovém vedru, jako je dnes se vyhýbám tvrdému chlastu byť by byl ředěný nealkem nebo sebekvalitnější.
ToraToraTora — #1 není pravda, z kvalitního rumu ti nic nebude. mám několikrát vyzkoušeno
osvěžující nápoR? to je jako vtip nebo překlep?
Ivásek — #3 Také si dělávám mojito bez alkoholu. Chutná mi to víc a víc to osvěží.
ToraToraTora — #1 mám ráda nealko verzi, tj. bez rumu - jen soda, třtinový cukr, máta, ledová tříšť... to osvěží dokonale
Já si myslím, že nejlepší je normální voda. Rozum nekalí a může se jí vypít litry. Navíc je vždycky po ruce. Prázdniny a vedra mám spojené s malinovkou z pravé domácí malinové šťávy a pak ještě s šumákem. Pamatuju ještě dvě kostky, bílá a barevná.
Nerozumím všeobecné oblíbenosti tohoto koktejlu. Bílý rum by mne v tomto počasí patrně zabil na hodně douho. nehledě na kombinaci s cukrem a mátou...to by mi rezonovala ebka ještě druhý den.