Už pár let přidávám do klasické mouky celozrnnou v poměru cca 1:1, cukroví je pak chutnější a zdravější. Zásadně hotové neposýpám cukrem – to mě už od dětství odpuzovalo. Například linecká kolečka z celozrnné mouky slepená dobrou pikantní rybízovou marmeládou nemají chybu! Nebo mušličky (kterým říkáme „žabí huby“), kde v těstě není cukr vůbec a jen v ořechové nádivce minimum – to je bašta.
Jíme hodně ovoce – jablíčka, mandarinky, pomeranče, banány, kiwi, na Štědrý den se netýráme s celodenní hladovkou, ale lehce posnídáme – třeba kousek vánočky s čajem, na oběd těstoviny se strouhaným sýrem a na večeři musí být zeleninová polévka, pečená ryba (netrváme na kaprovi) a bramborový salát bez majonézy (osvědčený recept mojí babičky – brambory, nakládané okurky, najemno nasekaná cibulka, nakládaná červená paprika, hrášek, nastrouhaná mrkev, nadrobno nasekaná vajíčka natvrdo a místo majonézy smíchat trochu oleje s hořčicí – nemá chybu!).
No a večer u stromečku samozřejmě domácí cukroví – viz výše – s omezeným množstvím cukrů a s vyšším podílem celozrnné mouky, ořechy, ovoce – co kdo chce a stráví.
Odpoledne vyrážíme na procházku, záleží na počasí, jestli se dá vkročit do nedalekého lesíka, to je vůbec nejlepší. Jinak aspoň protáhneme město, pokocháme se vánoční výzdobou, po návratu ozdobíme stromeček a nesmí chybět ani klasické pohádky. Dcera mi moc ráda pomáhá s pečením, jsem ráda, že ji můžu přivést ke zdravějšímu mlsání. Od malička je to asi nejlepší, co může být.
Takže jsme nikdy neměli problémy se žlučníkem, na Vánoce se těšíme, s předvánočním úklidem si taky zase až tak těžkou hlavu neděláme – uklízíme průběžně, takže není nutné vyšilovat. A stejně není zdravé vysmýčit byt chemikáliemi a pak si tam sednout! J (to je rada mojí bývalé kolegyně, na kterou si vždycky vzpomenu). Nejdůležitější je, aby se rodina sešla ve zdraví, dobré náladě a byli jsme všichni spolu. Takže přeju všem, aby měli pohodové svátky tak jako my!
leonab
Milá leonab,
děkujeme za "recept" na střízlivé Vánoce a posíláme 500 bodů do VVS
Nový komentář
Komentáře
Z vánočního cukroví jsem nikdy nepřibrala... to až z toho lednového poklidu.
Já radši to nezdravé klasické cukroví, jednou za rok to přežijem
cukrový klasicky, zdravý jsem ještě nezkoušela, ale co kdyby se to nepovedlo tak by jsme nebyly bez cukroví, tak že až ho vyzkoušim u někoho tak možná upeču, ale nikoho takovýho neznám
do cukroví jsem zatím nepoužila celozrnnou mouku, ale jinak z ní peču chleba, rohlíky, dělám knedlíky...
cukroví zatím jen klasicky
ekleinovka — #53 jak jinak, neni nad klasiku
Já cukrovího moc nesním,jen tak na chuť,tak se nemusím trápit,že to není zas tak zdravé
Salát jedině s majonézou, kterou si sama vyrobím z domácích vajíček.
Tak pohodové snad budou :)
No, pokud jsou v salátu vajíčka, hořice a olej, tak nevím, proč zdůrazňovat, že tam není majonéza.
já začínám péct dneska
Tento rok jsem poprvé pekla perníčky z celozrnné žitné mouky, měla jsem strach, jestli se nebudou roztékat, ale jsou hezké, přesně jako z obyčené mouky
Cukroví jedině klasické a máslové
celozrná mouka je na mě moc drahá...
Určitě dobré rady,nemá se nic přehánět
také dělám vánoční cukroví napůl z celozrnné mouky, ale chce to mouku kvalitní špaldovou jemně mletou. Vlastně všechno tak peču, jen ta špaldová stojí cca 50,- kilo
Hezký Vánoční zvyk.My ale celý den nic nejíme a to čekání na štědrovečerní večeři nám dodá tu pravou atmosféru
Majonézu dáváme do salátu,bez ní mi moc nechutná
Obalované v cukru mě taky odpuzuje, ale salát bez maglajzu/tatarky nebo majolky podle mého otce, který by ji nepozřel/ holt není to pravé ořechové.I když uznávám, že ten jeho název je výstižný.
Kupuji taky hodně ovoce, celozrnou mouku jsem ještě nevyzkoušela.
Manx: Ano tatarka Hellmanska
A pořád si říkám: nejez to, je to fuj!!!A stejně si nedám říct
ovoce to můžu taky..vždycky je to jedna z věcí,kvůli které se těším na Vánoce. A celozrná mouka je pro mě překvapení.