Dýně každoročně na podzim dobývají české kuchyně. Jsou plné vitamínů, zasytí a skvěle vypadají. Exkluzivně v Albertu najdete novinku v podobě modré dýně Hokkaido, která vyrostla na českých polích. Zajímavý typ oblíbené odrůdy upoutá slupkou v netypické modrošedé barvě. Uvnitř se skrývá jasně oranžová dužina jako u tradiční Hokkaido. Ta je pro svou chuť i všestranné využití nejoblíbenějším druhem dýně. Hodí se do slaných i sladkých receptů, vhodná je i pro dlouhodobější uskladnění.

dýně

Modrá dýně Hokkaido

ČR, dostupná exkluzivně v obchodech Albert

Běžná cena: 39,90 Kč/kus

 

Recept: Dýňový koláč s kandovaným zázvorem

  • dýně1 středně velká dýně Hokkaido
  • 250 g karamelových sušenek
  • 110 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 4 lžíce javorového sirupu
  • půl citronu
  • 1 lžička směsi mletého koření: hřebíček, skořice a muškátový oříšek
  • 2 lžíce nakrájeného kandovaného zázvoru
  • 100 g směsi ořechů
  • šlehačka na ozdobení

Dýni překrojte na polovinu a vydlabejte semínka. Oloupejte slupku a nakrájejte na kostky. Do většího hrnce dejte na dno cca 3 cm vody a umístěte cedník tak, aby se nedotýkal vody. Vložte do něj nakrájenou dýni, přiklopte pokličkou a nechte vařit v páře do změknutí, zhruba 15 minut. Poté rozmixujte dohladka a nechte vychladnout.

Sušenky rozsekejte v mixéru úplně najemno, smíchejte s rozpuštěným máslem a propracujte na těsto. Použijte koláčovou formu o průměru 20 cm a sušenkovou hmotu rovnoměrně natlačte na dno i do stran. 

Dýňové pyré vyšlehejte s vejci, zakysanou smetanou, javorovým sirupem a citronem. Vmíchejte také koření a nakrájený kandovaný zázvor. Nalijte na připravený korpus a uhlaďte. 
Dejte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte 35–40 minut, až se dýňový krém zpevní po okrajích. Uprostřed může být ještě trochu vláčný. Vyjměte z trouby a nechte úplně vychladnout.
Před podáváním ozdobte nasekanými ořechy a šlehačkou.

www.albert.cz

Reklama