V posledních letech nerez zažívá opravdovou renesanci. Nejvýznamnější výhodou je trvanlivost materiálu, nerezové doplňky patří mezi jedny z nejodolnějších. Jak sám název napovídá, složení slitiny zabraňuje korozi. Jedinou slabou stránkou je náročnost povrchu na údržbu. Na nerezi jsou velmi patrné případné otisky prstů či mastné skvrny, které nestačí jen přetřít vlhkou houbičkou. Kvalitní přípravek, například Cif Nerez, povrchy lehce vyčistí, nezanechá šmouhy a luxusní povrch chrání před dalším znečištěním díky ochrannému filmu, který vytvoří.

Nerez je v podstatě nerezová ocel, tedy nejrůznější slitiny železa, chromu a dalších prvků (nikl, mangan, molybden, křemík, titan). Ve srovnání s ostatními se jedná o materiál poměrně „mladý“, první slitiny nerezové oceli byly vyrobeny na začátku minulého století v Poldině huti v Čechách. Právě nikl a chrom ve spojení s přesně daným tepelným zpracováním pomohly v roce 1912 prolomit boj s korozí. Díky obsahu chromu v oceli ve spojení s oxidací dochází k vytvoření oxidační vrstvy, která spolehlivě chrání proti korozi.

Nerezová ocel se podle svého přesného složení a kvality použité oceli dělí na různé druhy, lišící se svými vlastnostmi a využitím. Základním společným rysem však zůstává odolnost proti korozi. Ušlechtilá nerezová ocel má dobré mechanické vlastnosti, je odolná proti extrémním teplotám
a hygienicky nezávadná.

Nerezová ocel je v interiéru využívána hojně u stylu techno. Ten se vyznačuje strohými a pravidelnými tvary, přísnými liniemi, použitím ušlechtilých materiálů jako nerezu, skla, hliníku, chladnými barvami a moderním vybavením. Pokud nejsme přímo vyznavači tohoto stylu, a přesto chceme do interiéru zařadit nerezové prvky, je vhodné doplnit je přírodními materiály jako dřevo nebo ratan.

Velmi oblíbený se tento styl stává při zařizování kuchyní. Právě moderní domácí spotřebiče jsou dnes v široké míře nabízeny v nerezové úpravě. Tyto spotřebiče vypadají velmi elegantně a esteticky. Skvěle se doplňují s nerez nádobím a drobnými kuchyňskými nástroji. Nerezové nádobí lze považovat za jedno z nejkvalitnějších. Mezi jeho největší výhody patří, že je při vaření šetrné vůči vitaminům, neovlivňuje chuť jídla a neuvolňuje do něj žádné látky. Při správném zacházení může v plné kvalitě sloužit dlouhou řadu let. Je třeba vybírat kvalitní druhy tohoto nádobí.

Náš tip na čistění nerezových výrobků:
Cif Nerez
Značka Cif, jejíž přípravky jsou známé svou čisticí silou a péčí o povrchy, přichází v červnu s další novinkou. Nový Cif Nerez s obsahem lešticí formule dokonale a beze šmouh vyčistí všechny nerezové spotřebiče a doplňky ve vaší domácnosti. Díky novému čističi Cif Nerez bude každý úklid nerezových povrchů mnohem snazší. Cif Receptura přípravku je navržena tak, aby vyčistila a vytvořila ochranný film, který přilne k povrchu a zabrání vzniku dalších skvrn i otisků prstů.

Použití je velice snadné. Stačí nastříkat, nechat pár vteřin působit a poté setřít vlhkou houbičkou a opláchnout. Nejlepší variantů je použití ekologických celulózových houbiček značky Scotch-Brite, které jsou určeny speciálně na nerezové povrchy. Pro ještě lepší výsledek po opláchnutí vysušit a vyleštit. Nerezová digestoř či jiné kuchyňské spotřebiče jsou jako nové - čisté a zářivě lesklé. Před použitím pečlivě přečtěte návod k použití, údaje na obalu a připojené informace o výrobku.

Doporučená maloobchodní cena: 109 Kč (balení 500 ml)


Více informací o značce Cif se dozvíte na www.cif.cz.