DSC_0203.jpg (98 KB)

Svíčková patří mezi klenoty české kuchyně. Její příprava často straší začínající kuchařky a přitom jde o jídlo velice snadné. Stačí zvolit správné maso, doplnit ho kořenovou zeleninou, smetanou a všechno dobře ochutit.

Když se v kuchyni potkají dvě kuchařky, z nichž jedna preferuje tradiční recepty po babičce a druhá moderní úpravy receptů, může vzniknout zajímavý souboj. Takto jsme vedle sebe postavily dva talíře se svíčkovou. Základ zůstává téměř stejný, ale výsledek je, i díky různému servírování, odlišný.

DSC_0194.jpg (73 KB)

Obě svíčkové ochutnali pozvaní muži, ženy i děti. Muži ocenili více tradiční verzi, ženy tu moderní. Dětem chutnaly obě, jen měly klasické dětské připomínky. Jedno nechtělo maso, jiné zase omáčku, dalšímu stačil suchý knedlík.

DSC_0182.jpg (86 KB)

Přinášíme vám oba recepty na svíčkovou. Moderní svíčkovou jsme doplnili rychlými hrnkovými knedlíky. Protože moderní kuchařka ráda šetří čas v kuchyni. K tradiční svíčkové doporučujeme klasický kynutý knedlík.

Moderní i tradiční svíčkovou zdobíme citronem, smetanou (v případě moderní svíčkové zakysanout) a brusinkami.

DSC_0208.jpg (80 KB)

Moderní svíčková

  • 700 g hovězího zadního masa (ideální je, pokud je vyzrálé)
  • 150 g špeku
  • sůl
  • černý pepř
  • 1 velká cibule
  • 3 velké mrkve
  • 2 velké petržele
  • 1/2 středně velkého celeru
  • kuličky nového koření
  • kuličky černého pepře
  • špetka čerstvého tymiánu
  • červený vinný ocet
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • hovězí vývar
  • 300 g kysané smetany
  • trocha oleje na opečení masa

Úprava masa se u moderní a tradiční svíčkové neliší.

DSC_0158.jpg (87 KB)

Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špek dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak ho do masa vpíchněte z obou stran, kdo má špek dost dlouhý, stačí z jedné strany. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díru a do ní dejte špalíček špeku. Maso pevně stáhněte provázkem.

Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát sádlo. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct.

DSC_0153.jpg (96 KB)

Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte ji a nakrájejte na drobné kostičky.

Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Poté přidejte cibuli.
Promíchejte a dozlatova opečte také cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla.

Přidejte červený vinný ocet a hořčici.

Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáče maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, čerstvý tymián a kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Náš tip? Zavažte koření do gázy, nemusíte ho potom v omáčce hledat. Přiklopte poklicí a dejte do trouby.
Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté.

DSC_0161.jpg (86 KB)

Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte. Dokončete si omáčku.

Vyndejte z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte kysanou smetanu. Omáčku není potřeba zahušťovat moukou.

Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími hrnkovými knedlíky.

Tradiční svíčková

Recept na tradiční svíčkovou, dokonce krok za krokem, jsme pro vás už na našem magazínu zveřejnili. 

DSC_0202.jpg (104 KB)

Stejně tak u nás najdete recept na knedlíky. A ne jen jeden... Vyberte si.

Hrníčkové knedlíky nejen pro začínající kuchaře

knedliky.jpg (96 KB)

Výborné domácí knedlíky a noky

DSC_0616.jpg (78 KB)

Projekt „souboj tradiční a moderní kuchyně“ vzniknul pro českou značku MORA.

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a MORA.

Reklama