Svíčková patří mezi klenoty české kuchyně. Její příprava často straší začínající kuchařky a přitom jde o jídlo velice snadné. Stačí zvolit správné maso, doplnit ho kořenovou zeleninou, smetanou a všechno dobře ochutit.
Když se v kuchyni potkají dvě kuchařky, z nichž jedna preferuje tradiční recepty po babičce a druhá moderní úpravy receptů, může vzniknout zajímavý souboj. Takto jsme vedle sebe postavily dva talíře se svíčkovou. Základ zůstává téměř stejný, ale výsledek je, i díky různému servírování, odlišný.
Obě svíčkové ochutnali pozvaní muži, ženy i děti. Muži ocenili více tradiční verzi, ženy tu moderní. Dětem chutnaly obě, jen měly klasické dětské připomínky. Jedno nechtělo maso, jiné zase omáčku, dalšímu stačil suchý knedlík.
Přinášíme vám oba recepty na svíčkovou. Moderní svíčkovou jsme doplnili rychlými hrnkovými knedlíky. Protože moderní kuchařka ráda šetří čas v kuchyni. K tradiční svíčkové doporučujeme klasický kynutý knedlík.
Moderní i tradiční svíčkovou zdobíme citronem, smetanou (v případě moderní svíčkové zakysanout) a brusinkami.
Moderní svíčková
- 700 g hovězího zadního masa (ideální je, pokud je vyzrálé)
- 150 g špeku
- sůl
- černý pepř
- 1 velká cibule
- 3 velké mrkve
- 2 velké petržele
- 1/2 středně velkého celeru
- kuličky nového koření
- kuličky černého pepře
- špetka čerstvého tymiánu
- červený vinný ocet
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- hovězí vývar
- 300 g kysané smetany
- trocha oleje na opečení masa
Úprava masa se u moderní a tradiční svíčkové neliší.
Nejprve si připravte špek. Ten nakrájejte na špalíčky silné asi 1 cm, z celé délky špeku. Špek dejte na dvě hodiny do mrazničky. Ztuhne a bude se s ním lépe pracovat. Pokud máte kratší špalíčky špeku, tak ho do masa vpíchněte z obou stran, kdo má špek dost dlouhý, stačí z jedné strany. Ostrým, úzkým nožem udělejte do masa díru a do ní dejte špalíček špeku. Maso pevně stáhněte provázkem.
Připravte si pánev nebo litinový hrnec, ve kterém budete svíčkovou péct. Troubu předehřejte na 180 °C. Do pánve nebo hrnce dejte rozehřát sádlo. Maso ze všech stran osolte a opepřete a dejte opéct.
Mezitím si připravte zeleninu. Oloupejte ji a nakrájejte na drobné kostičky.
Opečené maso vyndejte z pánve nebo pekáče a dejte bokem. Místo něj vsypejte zeleninu, kromě cibule. Opékejte pěkně dozlatova. Poté přidejte cibuli.
Promíchejte a dozlatova opečte také cibuli. Dejte pozor, aby se vám zelenina v pekáči nepřipekla.
Přidejte červený vinný ocet a hořčici.
Nechejte zprudka vyvařit, vraťte do pekáče maso a zalijte vývarem. Přidejte celé koření (asi 7 kuliček pepře a 7 kuliček nového koření, čerstvý tymián a kdo chce, může přidat ještě jeden bobkový list). Náš tip? Zavažte koření do gázy, nemusíte ho potom v omáčce hledat. Přiklopte poklicí a dejte do trouby.
Maso pečte asi dvě hodiny. Občas ho otočte. Hotové maso bude měkké a šťavnaté.
Hotové maso zabalte do alobalu. Troubu vypněte a maso v alobalu do ní vložte. Dokončete si omáčku.
Vyndejte z omáčky koření. Tyčovým mixérem rozmixujte najemno. Přidejte kysanou smetanu. Omáčku není potřeba zahušťovat moukou.
Maso nakrájejte na tenké plátky a podávejte s omáčkou a domácími hrnkovými knedlíky.
Tradiční svíčková
Recept na tradiční svíčkovou, dokonce krok za krokem, jsme pro vás už na našem magazínu zveřejnili.
Stejně tak u nás najdete recept na knedlíky. A ne jen jeden... Vyberte si.
Hrníčkové knedlíky nejen pro začínající kuchaře
Výborné domácí knedlíky a noky
Projekt „souboj tradiční a moderní kuchyně“ vzniknul pro českou značku MORA.
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a MORA.
Nový komentář
Komentáře
u nás vede tradiční..
obojí vypadá skvěle
Za mě klasika...
Já také tradiční :)
tak za mě určitě tradiční klasická svíčková
No nevím, tohle přece není svíčková? To maso vypadá spíš jako nějaká roláda. A proč je tam ta oranžová kaše z mrkve?
S podezřením bych hleděla na obě varianty.
V NEDĚLI DĚLÁM SVÍČKOVOU Z KRÁLÍKA
Zásadně již omáčky nedělám zahuštěné moukou a nepoužívám špek, takže já dávám hlas modernímu pojetí, bez přídavku mírně uzené chuti z tlustého vyuzeného kusu špeku. A raději opravdu více zeleniny, kterou následně rozmixuji, přecedím a tím zahustím vývar, či výpek a udělám omáčku.
"klasika" sviečková bude u nás k obedu v nedeľu - hlavne vnučky sa tešia
Tradiční a nejlépe tu moji a s bramborovým knedlikem. A ty děti, to bylo přesný! Jako bych slyšela naše vnoučata
Tradiční, i za cenu, že je tam mouka. Stejně se jí s knedlíkama, tak už je to jedno, jednou za čas.
Dávám přednost klasice.