Foto: Shutterstock
Už hlavní surovina by mohla být pro někoho překvapením. Stačí se však zamyslet nad původem koláčků a najednou to začne dávat smysl. Rýže je totiž surovinou, která se v Japonsku pěstuje od dávných dob. Není tedy divu, že je základem i této pochoutky.
Tradiční výroba mochi je ceremoniálem, kterému se říká mochitsuki a v Japonsku je důležitou kulturní událostí. Lepkavá rýže se přes noc namočí a následně uvaří v páře. Tato dušená rýže se poté pomocí dřevěných palic (kine) v tradičním hmoždíři (usu) rozmělní a promění na požadovanou lepkavou hmotu, jejíž konzistence připomíná žvýkačku. Tato práce zahrnuje dva lidi (mochi mistry), přičemž jeden rychle obrací těsto a druhý do něj buší palicí. Jsou dokonale zkoordinování tak, aby nedošlo k žádnému úrazu.
Foto: Shutterstock
Chuť koláčkům dodávají jejich náplně, které jsou nejčastěji fazolové. Oblíbená je ale také příchuť exotického ovoce nebo třeba matcha čaje.
Výroba mochi má v Japonsku výrazný a jedinečný kulturní význam, přičemž k největšímu rozšíření výroby těchto koláčků zde došlo už v 6. století. V historii země jsou tedy mochi hluboce zakotveny. Ve starověkém Japonsku byly považovány za posvátné jídlo a symbol štěstí a naděje symbolizují dodnes. Jsou nedílnou součástí mnoha oslav, a především pak oslav Nového roku.
Foto: Shutterstock
S tím se však pojí jedna nehezká záležitost. Stejně jako u nás lidé každoročně na Vánoce vyjíždí na pohotovost se zapíchnutou kostí, v Japonsku lidé na Nový rok vyhledávají lékařskou pomoc kvůli uvíznutí této lepkavé hmoty v krku. Bohužel v několika případech dochází také k udušení. Mochi se totiž především malým dětem a starším lidem špatně konzumují. Je třeba je pořádně rozžvýkat, nebo před konzumací nakrájet na malé kousky.
Zjednodušenou obdobu mochi koláčků můžete připravit i doma. Kromě běžných surovin, které naleznete u sebe v lednici nebo ve spíži, budete potřebovat jen speciální mouku z lepkavé rýže - mochiko, shiratamako a joushinko a kokosové mléko. Dále už si připravte jen cukr, kukuřičný škrob a máslo.
Zdroj info: toprecepty, byfood, wikipedia, bbc, japantoday, YouTube kanál U- Taste
Čtěte také:
- Geniální způsob, jak využít zbytky a vyrobit z nich výbornou pikantní arašídovou omáčku
- Dieta nemusí končit úbytkem váhy. Přidat se navíc mohou negativní dopady na zdraví
Nový komentář
Komentáře
Koupila jsem si mochi v asijském obchodě, čekala jsem něco jako sladké želé,. Hned napoprvé mi chuť ohromila svou jemnosti a měkkostí a vůní čaje. Je to úplně něco jiného, než jsem znala a kupuju si je na slavnostní chvíle.( Nikomu jinému nechutnají, )
Tohle, s dovolením, ráda přenechám Japoncům. Já si nepotřebuju lepit ústní dutinu
Měla jsem tu čest ochutnat a na poprvé to chutná opravdu zvláštně. Já tedy měla s příchutí matcha a druhou ochutnávku s příchutí sezam. První koláček nechutnal, potom to bylo snažší, ovšem spíše ze slušnosti.