Mlsáme obvykle rády. A mlsáme při nejrůznějších příležitostech - někdo si zamlsá jen tak, z čiré radosti ze života, jinému nějaká ta dobrota zažene splín a další si den bez něčeho chutného ani nedokáže představit. Ale mlsání nejsou jenom o vybíravé jazýčky. Mlsání je vlastně otázka životního stylu.
Ve starém Řecku kdysi existovala škola filosofů, kteří byli nazýváni hedónisté. Tito následovníci Aristippa z Kyrény hlásali, že jediné štěstí a tím i dobro přináší smyslové prožitky a že základní hybnou silou, která vede člověka ke konání, je slast. Jejich teze pak převzali a rozšířili epikurejci, následníci Řeka Epikúra, kteří si za cíl života kladli dosažení klidného a radostného stavu - ataraxie. V pojetí těchto starých mudrců však nebyla slast jen prožitkem fyzického těla, naopak, mnohem trvalejší a intenzivnější byla podle nich slast duševní, plynoucí například z vnímání krásy, z četby dobré knihy nebo třeba z rozhovoru se zajímavým člověkem. Řekové byli vůbec mistři uměřenosti a rovnováhy, jejich kalokagatia - rovnováha krásy těla a ducha - se stala příslovečnou.
Ačkoliv se to tedy možná dietologům nebude líbit, psychologové radí - nebojte se mlsat. Nebojte se užívat si příjemných stránek života, ať už je to pochutnání si na nějaké té dobrotě, nebo smlsnutí si na četbě ženy-in. Důležitá je ovšem kultura mlsání - být labužníkem není jen tak, je třeba naučit se vychutnávat si drobné nuance v chutích a dojmech, žádné hltání, pokochat se pohledem, přivonět, poválet na jazýčku a opatrně polknout - a to platí i o četbě, mezilidských vztazích a vůbec o životě jako takovém.
Čas od času se nám ovšem stane, že si někdo smlsne na nás. A tímto slovním spojením obvykle nemíníme, že plně ocení rovnováhu a krásu naší duše i těla, ale spíše že je na nás pořádně nepříjemný a o duševní rovnováhu nás leckdy připraví. Takové mlsání je ovšem nezdravé a my bychom se ho
A na závěr jeden slastný a přitom relativně zdravý recept z mých oblíbených: Mrkvovo-jáhlový makovec. Potřebujeme na něj 100 g mletého máku, 100 g špaldové mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g instantních jáhlových vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru - nejlépe třtinového, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje a 4 vejce. Vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva pořádně promícháme. Cukr a vanilkový cukr ušleháme s olejem a vejci a přimícháme do zbytku těsta. Hmotu pak nalijeme do vymazané formy na bábovku nebo na dort a pečeme při střední teplotě 30-45 minut. Po vychladnutí makovec rozkrájíme, poprášíme vanilkovým cukrem a můžeme podávat. Oranžová barva mrkve úchvatně kontrastuje s tmavomodrou máku, takže zákusek je pastvou nejen pro jazýček, ale i pro oko. Přeji Vám dobrou chuť a příjemné mlsání!
Nový komentář
Komentáře
Mám nejraději hořkou čokoládu
brečela bych -- jsem diabetik
Myslím, že mě to bude chutnat. Ale sladké milujuuuuuuuu. nedovedu si představit den bez něčeho sladkého(že by cukrovka?),káva bez něčeho
, to není nic pro mě. Ale váhu si hlídám, mám 52 kg. Já totiž potom nejím večer. Je to zvyk a mě nic nedělá. Co mám hrozně ráda - pravou HORALKU
damanka: to jsou nevysvětlitelné fyzikální záhady - oblečení na pár dní strčené do skříně se srazí o dvě velikosti a po pětidekovém buřtíku či jiné dobrotě přiberu 2 kila. Příroda je holt mocná čarodějnice
Jak řekl klasik Oscar Wilde, nejlepší způsob, jak přemoci pokušení, je podlehnout mu. Tudíž mlsám a psychicky se za to netýrám. Nejradši smetanovou zmrzlinu a dort medovník. Jelikož to neprovozuji každý den, na váze mi to nepřidává.....
Nyotaimori: přidávám se - obě předchozí ikonky co jsem u tebe viděla se mi líbily mnohem víc. Tahle se ti k tobě nehodí...
Žížala: jednu dobu mívala krásnou paní
Nyo proč máš najednou tak hnusnou ikonku ?
ivana.kuglerova: děkuji
Já nyní nejvíce mlsám jahody na různé způsoby - nepeč. dorty, ovoc. saláty, koktejly, jen tak samotné
Sladkosti miluju
, hlavně čokoládu (nemám problém s celou tabulkou
), jinak buchty, dort ze zakysané smetany, ovoce a piškotů
.
Ještě, že mi to příroda zajistila tak, že nepřibírám, kdyby to šlo, zařídila bych to tak všem.
Když hřeším, tak pořádně nejlépe čokoškou. Tuhle buchtu jsem dělala jednou, teplá docela šla, ale druhý den nic moc. O víkendu jsme slavili narozeniny a moje váha ráno
.Omluvte mně,jdu na tabulku čokoládky.
No přesně - když chci mlsat, tak něco fakt čokoládového, ořechového - zkrátka mňamkového
Když mlsám, tak mně žádná "zdravá výživa" prostě nezajímá!
jj, jdu si udelat ledovou kavu s poradnou porci slehacky
arjev: Špaldová mouka je mouka z pšenice špaldy, speciální odrůdy pšenice s obsahem kvalitního lepku. Je zdravější, než mouka obyčejná a přitom má příjemnou ořechovou příchuť :)
To all: Mně to chutná, proto to jím :) Ne proto, že je to "zdravé". Ale každá máme jiné chutě: Napište mi do redakce, co chutná vám :)
Jé, cokoliv sladkého, mňam,mňam,mňam. Ale mrkev a jáhly, to tedy neee. To není mlsání, to je nějaká zdravá výživa,
Pentlička:
, proč se šidit něčím pochybným, když mlsání lze provést i chutně
. Co takhle třeba zákusky, čokoládku, zmrzku, kus marcipánu??
Když do pekla - tak na pěkném koni! Takže žádný mrkvovo-jáhlový hnus, ale pěkně čokoládový dortík, laskonka, větrník a pod. Když už, tak už.
Co je to špaldová mouka?Nejsem dokonalá
Taky bych řekla, že mlsání sice chmur zažene, maximálně ale po dobu chvatné konzumace....
následuje ještě větší propad směrem
Též si myslím, že mlsání není zdravé na mozek