Foto: Shutterstock
Pečená cizrna
Cizrna neboli římských hrách je dobře stravitelná luštěnina, která obsahuje železo, vápník, hořčík nebo vlákninu a díky bílkovinám zasytí. Její křupavá verze zachutná i těm, kteří ji běžně úplně nemusí. Jde o skvělou náhradu tučnějších oříšků nebo smažených chipsů. Konzervovanou cizrnu propláchněte od nálevu a osušte kuchyňskou utěrkou. Přidejte pár kapek olivového oleje, sůl, pepř a koření dle chuti, například mletou papriku nebo kmín. Rozprostřete na plech s pečicím papírem a dejte do trouby předehřáté na 200 °C na 15 až 20 minut. Během pečení občas promíchejte.
Foto: Shutterstock
Mražené jogurtové úlomky
Bílkoviny z jogurtu v kombinaci s ovocem jsou ideální na zahnání chutí. Jogurt oslaďte troškou medu nebo sladidlem podle vaší volby. Rozprostřete na pečicí papír na menší plech, který se vejde do mrazáku, ve vrstvě asi jeden centimetr. Na vrch dejte ovoce, popřípadě trochu nastrouhané čokolády, oříšky apod. Dejte na několik hodin do mrazáku. Zmražený jogurtový plát nalámejte na menší kousky a pochutnávejte si.
Foto: Shutterstock
Jablečný donut
Spojení jablka a oříškového másla je také vynikající. Jen s ořechovým máslem si počínejte opatrně a používejte jen tenkou vrstvu, protože je hodně tučné. Jablko nakrájejte na tlustší kolečka a vykrojte jádřinec. Kolečko potřete arašídovým máslem a posypte borůvkami, kousky čokolády nebo jiným topingem.
Foto: Shutterstock
Salátový wrap
Pokud máte chuť na něco malého slaného, co si dáte třeba jako druhou večeři, a chcete ušetřit kalorie, vyzkoušejte salátový wrap. Tortillu můžete nahradit listem salátu, který potřete gervais či lučinou. Následně položte kolečko kvalitní vysokoprocentní šunky, sýr a třeba nastrouhanou mrkev, a zabalte.
Foto: Shutterstock
Kadeřávkové chipsy
Už jste vyzkoušeli kadeřávkové chipsy? Jestli ne, tak to možná ani nedělejte, protože jim naprosto propadnete. Ale proč vlastně ne? Vyžadují minimum úsilí a mají minimum kalorií. Kadeřávek natrhejte na menší kousky, umyjte a potom důkladně vysušte. Potřete olivovým oleje, osolte, opepřete a vyskládejte na plech s pečicím papírem. V troubě předehřáté na 180 °C nechte chipsy přibližně osm minut, dokud nebudou dokřupava.
Foto: Shutterstock
Nový komentář
Komentáře
Jogurtové úlomky a kadeřávkové chipsy by mohly být skvělé.
Určitě vyzkouším cizrnu a jogurtové úlomky
pečenou cizrnu jsem dělala minulý víkend
Výborné typy. Určitě vyzkouším a děkuji za skvělé nápady
Má to "drobnou" nevýhodu - člověk nesmí být líný si to jít připravit. A to já večer jsem. Je o dost jednodušší jít do špajzu, tam vzít pytlík brambůrků nebo tu čokoládu a hned konzumovat. Zatímco vše výše uvedené vyžaduje podstatně víc námahy a času.
Nedovedu si představit dámu, kterou uspokojí zelené chipsy z čehokoliv, když má chuť na čokoládu. I když čokoládu zrovna nemusím, když budu mít chuť na tlačenku, nebude mi stačit nějaký kel.