OI000059-3-.jpg

Foto: Marta Kratochvílová / žena-in

Krusta:

  • datle: 100 g
  • vlašské ořechy 200 g (můžete ale klidně namixovat více druhů ořechů)
  • 1 až 2 lžíce sirupu (můžete použít agávový, čekankový, ale klidně i jiný)
     

Krém:

  • 4 banány
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 5 až 7 lžic ořechového másla

OI000022.jpg

Foto: Marta Kratochvílová / žena-in

Postup:
Datle namoočíme do vody, aby změkly. Mezitím si najemno nasekáme ořechy. Nejlépe v ručním mixéru. Změklé datle pak také nasekáme najemno, nejlépe s trochou vody, aby nám vznikla lepivá pasta. Tu pak smícháme s ořechy. Přidáme sirup. Pokud nemáme sirup, můžeme ho nahradit i medem. Společně s pastou z datlí působí jako „lepidlo“, které slepí ořechy dohromady. Hotovou hmotou pak vyložíme dno dortové formy. Dáme na chvíli do mrazáku.

Mezitím se vrhneme na krém. Nakrájíme si na kolečka banány, přidáme kokosový olej a ořechové máslo a vše dohromady rozmixujeme, dokud nám nevznikne krém. Pokud by se vám zdál málo sladký, můžete jej dochutit třeba sirupem nebo medem. Ale pokud použijete ořechové máslo s příměsí čokolády, většinou je chuť tak akorát. Hotový krém pak vylijeme do formy na korpus, který nám zatím trochu ztuhl v mrazáku. A máme hotovo. Dáme přibližně na půl hodinky do mrazáku a pak přemístíme do lednice. Hmota krásně ztuhne a dort je hotov. Podle libosti ho pak můžete navrchu ozdobit třeba ovocem, karamelem či plátky mandlí.

Reklama