Jedním ze současných trendů, kterým se ubírá dnešní Evropa, je konzumace nejen samotného mléka, ale také mléčných, zdraví prospěšných nápojů. Mléčné výrobky, které si Evropané oblíbili, můžeme pro jejich vlastnosti směle nazvat potravinami budoucnosti.

 

Co jsou to funkční potraviny?

Čerstvé mléko a mléčné výrobky jsou zdravé již samy o sobě. V žádném jiném přírodním „nápoji“ nenajdete vitaminy, minerály a stopové prvky v tak dokonalém poměru. Kromě těchto zdraví prospěšných látek obsahuje mléko lehce stravitelné bílkoviny, které představují důležitou složku výživy. Funkční potravinou můžeme nazvat například čerstvé zakysané mléčné výrobky doplněné vlákninou nebo vitaminy. Taková potravina působí pozitivně na naše zdraví a přináší něco navíc.

 

Mléčné nápoje trochu jinak

Zemí, kde si tyto mléčné nápoje oblíbili nejvíce, je Nizozemsko. Holanďané rádi nakupují probiotické nápoje v balení, které velikostí odpovídá zdravé svačince. Oblíbili si jogurtové nápoje, které jim dodají potřebné vitaminy a stopové prvky. Mnohdy upřednostňují jogurtové nápoje s přidaným vápníkem – předchází tak problémům s osteoporózou.

Výrobci mléčných nápojů mysleli i na ty, kteří si hlídají hladinu cholesterolu v krvi. Zajímavé řešení jim nabízí jogurtový nápoj Choless Control, který obsahuje přísady, jež snižují hladinu cholesterolu. Je balený do miniobalů s průhledným okénkem, v němž je vidět hladina nápoje. Protože jedno balení obsahuje dvě porce doporučeného denního množství, můžete si snadno ověřit, kolik toho ještě musíte vypít pro dosažení požadovaného účinku.

 

Dopřejte si zdraví, které chutná

Také na českém trhu se již objevily výrobky, které dávají našemu zdraví něco navíc. Pokud si chcete dopřát opravdu dobrý nápoj a zároveň udělat něco pro své zdraví, sáhněte po Zdravém Osvěžení z Mlékárny Valašské Meziříčí. Jogurtové mléko, které si můžete dopřát s jahodovou či pomerančovou příchutí, obsahuje probiotickou kulturu a vlákninu. Probiotická kultura obsažená v mléčných zakysaných výrobcích je prospěšná lidskému zdraví již sama o sobě. Snižuje hladinu cholesterolu a pozitivně ovlivňuje imunitní systém organizmu. Spojení vlákniny a probiotické kultury v mléčných výrobcích má mnoho příznivých účinků na náš organismus. Čerstvé mléčné výrobky s obsahem probiotické kultury a vlákniny zvyšují obranyschopnost organizmu, chrání a regenerují střevní sliznici a zlepšují vstřebávání vitaminů a minerálních látek, snižují riziko rakoviny a obezity a čistí celý organismus. Pokud jejich působení shrneme, můžeme říci, že jsou elixírem mládí a působí proti stárnutí.

 

TÉMATA:
ZDRAVÍ