Mléko je nedílnou součástí našeho jídelníčku. Obsahuje mnoho látek, které naše tělo potřebuje. Protože si můžeme v obchodě koupit mnoho druhů mlék, je dobré se informovat o tom, co mléko obsahuje a jaké výhody má obal.

Myslíte, že víte o mléku všechno??? Pokud ne, přečtěte si několik následujících bodů.

Navíc přikládáme dva dobré recepty, pokud vás čtení inspiruje k okamžité chuti na nějakou dobrotu z čerstvého mléka!

Sklenice plná zdraví

O zdraví ukrytém v chutné bílé tekutině ví téměř každý. Vždyť mléko a mléčné výrobky nás provázejí už od dětství.
V obchodech můžeme vybírat z jejich nepřeberného množství. Často se rozhodujeme impulzivně podle příchuti či doby trvanlivosti. Je to tak ale správně?

Při výběru potravin bychom měli věnovat pozornost převážně tomu, co nakupovaný výrobek obsahuje, jaké vitamíny, živiny a další látky našemu tělu přinese.

Není mléko jako mléko

Věnujme pozornost tomu, jaké mléko vlastně pijeme.
Jednotlivé druhy mléka a mléčných výrobků se od sebe liší. Je jen na nás, abychom zvolili ten mléčný výrobek, který obsahuje co nejvyšší množství vitamínů, minerálních látek, bílkovin a stopových prvků.

Jak vybrat to správné mléko?

Rozdíl v jednotlivých druzích je způsobem především způsobem zpracovávání a uchovávání. Syrové mléko, které není vhodné k přímé konzumaci, se u nás v současné době upravuje dvěma základními způsoby: pasterizací a sterilací, nazývanou UHT metoda.
Pasterizace je šetrnější způsob ošetření mléka. Ztrácí se při ní pouze 10 % vitaminů a minerálních látek a nedochází k téměř žádným ztrátám bílkovin. Z čerstvého pasterovaného mléka lze také vyrobit zakysané mléčné výrobky, které mají blahodárný vliv na naše trávicí ústrojí.

Při zpracování mléka sterilací vyrobíme mléko trvanlivé, které je občas dobré mít v domácnosti při ruce, když už jsme dlouho neabsolvovali velký nákup. Je třeba si ale uvědomit, že pokud kupujeme trvanlivé mléko, ochuzujeme sami sebe.
Při použití vysoké teploty a tlaku se totiž ztratí až 30 % vitaminů a minerálních látek. Tím se sníží nutriční hodnota mléka.

Ke ztrátám vitaminů dochází také v průběhu dlouhodobého skladování.
Dejte proto přednost plnohodnotnému čerstvému mléku!

Mírnější zpracování pasterizací napomáhá lépe zachovat hodnoty syrového mléka, a proto pokud pijeme mléko, měli bychom dávat přednost plnohodnotnému čerstvému mléku. Vzhledem ke kratší době skladovatelnosti jsou v čerstvém mléku zachovány i vitaminy citlivé na světlo.

Zdraví pod stříškou

Čerstvé mléko a mléčné výrobky jsou na trh dodávány v praktických obalech Pure-Pak®. Charakteristická stříška umožňuje snadné a pohodlné otevření bez použití nůžek. Některé obaly Pure-Pak® jsou navíc doplněny o šroubový uzávěr, který umožňuje obal znovu uzavřít.

Výrobky českých mlékáren označené logem „čerstvé mléko“ najdete v chladicích pultech obchodů v praktických kartonových obalech se stříškou.

Chutné recepty:

Mramorovaný dort s jahodami
8 porcí
Korpus: 250 g máslových sušenek a 90 g rozehřátého másla
Náplň: 1/4 hrnku vody, 2 lžíce mleté želatiny ,250 ml šlehačky, 500 g tvarohu, 3 lžíce citronové šťávy, 150 g + 20 g cukru krupice, 250 g čerstvých nebo zmrazených jahod, šlehačka a jahody na ozdobu

Dno rozevírací dortové formy o průměru asi 20 cm obložíme alobalem a potřeme máslem. Sušenky rozdrtíme na jemnou drť, přidáme zbytek másla a mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Hmotou obložíme dno a stěny formy. Necháme ztuhnout v ledničce cca 20 min.
V misce rozmícháme vodu se želatinou. Necháme 15 minut bobtnat. Poté zahříváme ve vodní lázni, až se želatina rozpustí. Necháme mírně zchladnout.
Rozšleháme tvaroh, citrónovou šťávu a 150 g cukru. Do vzniklé hladké hmoty opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku a polovinu želatiny. Polovinu jahod rozsekáme na kousky, druhou polovinu rozšleháme se zbylým cukrem. Přidáme zbylou želatinu. Část šlehačkovo-tvarohové hmoty nalijeme na dno formy, pokryjeme rozsekanými jahodami a přidáme zbylou mléčnou i ovocnou hmotu. Špejlí nebo jehlou vytvoříme mramorování.
Necháme 4 hodiny ztuhnout v chladničce. Ozdobíme šlehačkou a jahodami.

Energetická hodnota 1 porce: 2400 KJ
Obsah vápníku v 1 porci: 120 mg
Podíl sacharidů 51 %, bílkovin 11 %, tuků 38 %

Rýžový nákyp s jablky a pomeranči
3 porce
240 g rýže, 600 ml čerstvého mléka, sůl, 120 g másla, 2 ks vejce, 1 ks vanilkového cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 100 g cukru (do bílků a jablek), 300 g jablek, 300 g pomeranče, skořice, rozinky, cukr moučka na posypání

Rýži a 1/3 másla dáme do vařícího, mírně osoleného mléka. Bez míchání zvolna vaříme nebo dusíme do měkka. Vhodný pekáč vytřeme další 1/3 dávky másla. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem, přidáme citrónovou šťávu a lehce vmícháme do vařené rýže. Z bílků a cukru vyšleháme sníh, který vmícháme do připravené rýže se žloutky.
Do pekáče vrstvíme střídavě rýži a očištěná, na plátky nakrájená jablka a dílky pomeranče, posypané zbytkem cukru, skořicí a spařenými rozinkami. Poslední vrstva je rýžová. Tu pokapeme zbylým máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.
Při servírování sypeme porci moučkovým cukrem. Můžeme ozdobit ovocem.

Energetická hodnota 1 porce: 3100 KJ
Obsah vápníku v 1 porci: 200 mg
Podíl sacharidů 69 %, bílkovin 9 %, tuků 22%  

     
Reklama