Zuzana nám prozradila, že sama miluje jogurty, mívá je k snídani a dostává na ně pravidelně chuť i k odpolední svačině. Měla také možnost ochutnat jogurty a kefíry z Valašska a moc jí chutnaly.  

96ad0a7ad547e-1as.jpg
Foto: Zuzana Lambl

Jaké sportovní aktivity máte nyní nejraději? 

Miluji pohyb a sport obecně. Před pár lety jsem se ještě vrcholově věnovala squashi v reprezentaci. Dnes jsem běhání za míčkem s raketou v ruce vyměnila za sportovní i námořní jachting, párovou akrobacii, tanec a běhání. A tyhle čtyři zmíněné aktivity střídám v průběhu týdne rovnoměrně. Jen na jachtařské závody jezdíme víc v sezoně od jara do podzimu. 

Jak vypadá váš aktivní týden? 

Stíháme s manželem 2x týdně tančit, alespoň 2x týdně cvičit acroyogu a párovou akrobacii, já chodím 2-3x týdně běhat a alespoň 1-2x týdně zapojuji i funkční a silový trénink. Od jara do podzimu nám pak přibývají víkendové závody v jachtingu, ale zase odpadá tančení. Takže se to hezky doplňuje. 

Je to hodně sledované téma, zda a jak se najíst před tréninkem či během. Jakou s tím máte sama zkušenost? 

Hýbu se hodně, a tak jsem si odmalička zvykla i na to, že jím menší porce, ale častěji. Abych stihla vytrávit mezi tréninky, ale zároveň mi nechyběla energie. Před tréninkem se mi osvědčuje banán nebo moje oblíbená raw tyčinka. Nedělá mi dobře jít sportovat už trochu hladová a odkládat jídlo až po tréninku. Raději si dám malou svačinku těsně před tréninkem a po tréninku se najím, ale nemám chuť vyprázdnit ledničku. 

Co když někdo cvičí „nalačno“? Je to správně? 

Názory se na to různí. Ale mně osobně to vůbec nevyhovuje. Každý si to musí vyzkoušet. Já mám rychlé trávení, tak mi nevadí se trochu najíst i před tréninkem. 

4365242a22c7f-2as.jpg
Foto: Zuzana Lambl

S plným žaludkem se ale necvičí, že? 

To zas ne. Větší jídlo si dávám nejpozději tak 2 hodiny před fyzickou aktivitou. Pokud mám pocit prázdného žaludku těsně před tréninkem, využívám ovoce nebo tyčinky jako rychlou energii. 

Jak vnímáte důležitost dobře složeného jídelníčku pro ty, co sportují nebo se sportem začínají? Nebo jsou aktivní „hobbíci“? 

Jídlo je důležitou součástí aktivního životního stylu. Pokud se chcete hýbat, musíte dodávat tělu dostatek energie a myslet na to, co jíte. Záleží i na tom, jaké pohybové aktivitě se věnujete. Pokud víc běháte, tělo bude vyžadovat víc sacharidů. Pokud jste milovníky silového tréninku, tak se vám zas budou hodit bílkoviny. Ale jsem rozhodně zastáncem vyváženého jídelníčku, od všeho něco. Já osobně miluji třeba jogurty. Mívám je k snídani a dostávám na ně chuť i k odpolední svačině. 

4a477de110acc-obrazek.jpg
Foto: Zuzana Lambl/redakce

Proč je podle vás důležité mít v jídelníčku mléčné výrobky jako jsou například jogurty nebo kefíry? 

Jednak je to pro mě zdroj bílkovin a pak mi opravdu chutnají. A jeden jogurt nebo sklenička kefíru je pro mě rychle stravitelná. Jogurty jsou v podstatě hned po ruce, není potřeba žádná příprava. Můžu si dát jen bílý jogurt nebo kefír a přihodit nějaké ovoce, nebo si třeba ke kávě dám ochucený jogurt a za půl hodinky můžu jít sportovat. 

Jakou roli ve vašem jídelníčku hrají mléčné výrobky? 

Velkou. V podstatě si bez nich neumím představit snídani. A když jsme třeba někde na cestách a nemám možnost si každý den dát nějaký jogurt nebo kefír, chybí mi to. Mám mléčné výrobky moc ráda. 

Proč jsou bílkoviny klíčem k vašemu zdraví – a jak je snadno doplnit s jogurty a kefíry

Bílkoviny, známé také jako proteiny, hrají v našem těle nezastupitelnou roli. Jsou základním stavebním kamenem pro obnovu svalů, tvorbu enzymů, hormonů a dokonce i pro posílení imunitního systému. A co víc, jídla bohatá na bílkoviny vás sytí na delší dobu, což znamená, že se snáze vyhnete pokušení nezdravých svačinek.

Jogurty a kefíry jsou nejen chutné, ale také přirozeným zdrojem kvalitních bílkovin! Tyto lahodné mléčné produkty vám nabízejí nejen bílkoviny, ale i další skvělé benefity, jako jsou probiotika, která podporují zdravé trávení a posilují imunitu.

Na rozdíl od masa nebo vajec jsou jogurty a kefíry lehce stravitelné a jejich krémová konzistence je doslova hřejivým potěšením pro vaše chuťové pohárky. Ideální pro zdravá snídaně, osvěžující svačiny nebo lehké večeře – stačí si jen vybrat!

Zařadit do svého jídelníčku kvalitní bílý jogurt nebo kefír je jednoduchý a chutný krok k tomu, abyste svému tělu dopřáli to, co skutečně potřebuje. Dopřejte si tu nejlepší péči a objevte, jak může být zdravý životní styl chutný a snadný!

Pokud se s vámi radí vaši klienti, které máte jako trenérka ve své péči o své stravě, doporučujete jim zařazení mléčných výrobků? 

Určitě. Pokud nemají nějaké omezení ze zdravotních důvodů, pak mléčné výrobky rozhodně doporučuji. Každý si musí vyzkoušet, kdy je zařadit do jídelníčku i vzhledem k aktivitě, které se věnují. Ale za mě rozhodně patří do stravovacího režimu vrcholového i hobby sportovce. 

9ce7a3da72e4a-obrazek.jpg

Dáváte si mléčné výrobky k snídani, třeba s vločkami nebo musli? 

Ráno k snídani si dávám vločky, nakrájím si do nich banán nebo jiné ovoce, přidám bílý nebo ochucený jogurt, dle aktuální chuti. A občas přihodím i manželovu domácí marmeládu. Většinu svých sportovních aktivit začínám již dopoledne, takže právě taková snídaně se mi dost hodí. Kefír využívám více k odpolední svačině. 

Měla jste možnost ochutnat jogurty z Valašska, jaké druhy to byly a jak vám chutnaly? 
Ty mám moc ráda! Mám ráda ovocné příchutě a mezi mé favority patří meruňka a višeň, a to jak jogurt, tak kefír. Ale k té již zmiňované odpolední kávě vedou oříškové a čokoládové příchutě. Můj osobní dezert. Jogurty a kefíry od Mlékárny Valašské Meziříčí mi chutnaly.  

Trendy ve stravování podléhají novým objevům i změnám našeho životního stylu. Něco je pouze módní, jiné věci se lépe hodí k soudobému evropskému životnímu stylu, kdy výdej a příjem energie nebývá vždy v rovnováze. Je nezbytné se na tyto aspekty ohlížet právě pro zachování správné životosprávy. Některé potraviny ale zůstávají v našich jídelníčcích po desítky let, jako třeba jogurty. Ty z Mlékárny Valašské Meziříčí jsou vyráběny již po léta podle tradiční receptury a za celou tu dobu nepozbyly nic ze své lahodnosti a poctivosti. Mlékárna pouze inovuje a obohacuje paletu příchutí, která k dnešnímu dni čítá čtrnáct druhů smetanových a sedm druhů polotučných jogurtů. Vybere si opravdu každý. Nejnovější je smetanový jogurt stracciatella a s příchutí MARLENKA, více tradiční jsou pak jogurty bílé tedy neochucené, dále pak s příchutí broskve, jahody, oříšku, čokolády, višně a borůvky. Jako jediní na trhu nabízí i tolik oblíbené příchutě jahoda s vanilkou, višeň s vanilkou, malina s vanilkou nebo smetanový jogurt z Valašska brusinka-ostružina s vanilkovou příchutí. Jogurty neobsahující žádná umělá aditiva, jejich složení je čistě přírodní a chuť smetanová.  

Současný výrobní program Mlékárny Valašské Meziříčí tvoří tyto výrobky: JOGURTY – smetanové, polotučné, ovocné, bílé a BIO, KYSANÉ VÝROBKY – kefírová mléka, acidofilní mléka, kyška a ČERSTVÉ VÝROBKY – šlehačka, mléko. Mlékárna Valašské Meziříčí se zařadila mezi významné výrobce kysaných mléčných výrobků České republiky. Zákazníci si je oblíbili především pro jejich vysokou kvalitu a lahodnou chuť. Prvotřídní kvalita výrobků je potvrzena nejen jejich stoupající oblibou, ale i získáním nejrůznějších ocenění.  

Mlékárna Valašské Meziříčí je držitelem certifikátu IFS a Certifikátu o ekologické produkci vydaného společností KEZ Chrudim, což opravňuje k použití loga „biozebry“, tedy označení BIO produktů. I tato ocenění jsou zárukou toho, že její výrobky mají i základní surovinu, tedy mléko, v té nejvyšší kvalitě. Více než 98% zpracovávaného mléka je navíc certifikováno dle systému Q CZ CERTIFIKACE. Jedná se o režím jakosti, který jde významně nad rámec kritérií stanovených pro syrové mléko. Pro dosažení této kvality je třeba důsledná hygiena, kvalitní krmivo, výživa, zdraví a životní podmínky zvířat na farmách.  

7ff30e6b753d5-obrazek.jpg

Trenérka, multisportovkyně a milovnice sportu Zuzana Lambl

65c222a94149bobrazek.jpg - Trenérka a bývalá vrcholová hráčka squashe, mistryně republiky ve squashi
- Závodní hráčka racketlonu (osminásobná mistryně světa)
- Fitness instruktorka a instruktorka kondičního posilování se zaměřením na funkční trénink a kalistheniku (na základě akreditace MŠMT)
- Školitelka a majitelka licence TABATA – školení pro trenéry TABATA® SPECIALISTS
- Osobní fitness instruktorka s mezinárodní licencí
- Specialistka na cvičení s vahou vlastního těla na TRX, Redcord, flowin, pánevní dno a core
- Zakladatelka fitness směru Jumpboxing
- Vítězka Predator Race Brutal
- Mistryně světa v CROSSMINTONu
- Aktivní běžkyně
- V současné době závodní sportovní i námořní jachtařka

Autorka fotografií: Zuzana Lambl

Naše články: