Ideální podzimní dezert. Na ty dny, kdy déšť bubnuje na okna, venku je brzy tma a vy si zapálíte svíčky, zatopíte v krbu a otevřete pohodovou knížku. K tomu si uvaříte hrnek svařáku a je to tady. Podzimní lenošení!
Hned až přijde tenhle den, mám v záložce recept od Josefa Drábka, z jeho Fotokuchařky. Dokonalá hruška. Už jen podle obrázku mám chuť vlítnou do kuchyně a pustit se do vaření. Také jste na tenhle dezert dostali chuť?
Suroviny
(pro 4 - 6 osob)
- 300g rýže Basmati
- 1 litr polotučného mléka
- 2 lžíce moučkového cukru
- 4-6 hrušek (podle počtu strávníků)
- 0,5 litru bílého vína
- 2 svitky skořice
- 6 hřebíčků
- 5 plátků citrónu
- 2 lžíce cukru
- 250 ml smetany (33%)
- 1 vanilkový lusk
- 2 žloutky
- 2 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce másla
Postup
Připravíme si všechny suroviny a můžeme jít na věc.
Nejprve do většího hrnce nalijeme mléko.
Do mléka nasypeme rýži a na mírném ohni vaříme za občasného míchání 25-30 minut. Ke konci vaření přisypeme moučkový cukr.
Mezitím si připravíme vanilkovou omáčku. Do misky vložíme 2 žloutky spolu s dvěma lžícemi cukru, které jen lehce promícháme a prozatím odložíme stranou.
Nyní prohřejeme smetanu, do které dáme semínka z jednoho celého vanilkového lusku. Slupku lusku nevařím, dávám ji do sklenice s cukrem krystal na svůj vanilkový cukr. Smetanu nevaříme. Necháme ji jen na mírném plameni provonět vanilkou.
Po pěti minutách jí velmi opatrně a malým pramínkem přiléváme za stálého zašlehávání do žloutků s cukrem. Opravdu důkladně mícháme a poté opět vrátíme na plamen a zase jen prohříváme, dokud nedojde k jejímu zhoustnutí do konzistence omáčky.
Oloupané hrušky povaříme ve víně s kořením, citróny a cukrem cca 10 minut.
Po uvaření je vyjmeme a připravíme karamel. Na teflonové pánvi rozehřejeme cukr, který pálíme na vyšším ohni do zlatohnědé barvy. Míchání zakázané není, ale jestli míchat nebudeme, bude posléze méně práce s hrudkami. :-) Když má požadovanou barvu, zamícháme máslo - pozor prská. Důkladně ho vmícháme, odstavíme pánev z plotny a poléváme jím hrušky.
Tip: Víno, ve kterém se vařily hrušky, se skvěle hodí k podávání. :-)
Dobrou chuť přeje Josef Drábek.
Hrušky, jablka...prostě ovoce podzimu
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková a Josef Drábek
Nový komentář
Komentáře
Mléčnou rýži nemusím
Moc práce. To víno bych si dala jen tak a přikusovala hrušku.
Mléčnou rýži mám ráda. Kupodivu jsem ještě nenašla recept, který by trumfnul tu z obchodu. Takže tento recept určitě vyzkouším a budu doufat...
bez rýže.....
dala bych si
hrušky dělám,jsou výborný,ale tu rýži bych nejedla