Miura Čeladná

Na letošním brněnském plesu v opeře patřilo mezi nejlepší zážitky setkání se skvělým šéfkuchařem Michalem Göthem. Ten dříve vařil právě v Brně, odkud se nechal zlákat do hotelu Miura v Čeladné. A my jsme se nechali zlákat také a hned o následujícím víkendu jsme vyrazili do Beskyd.

Využili jsme týdnů Grand Restaurant Festivalu a objednali si festivalové menu. Tříchodové menu s dvěma skleničkami vína a vodou za 600 Kč na osobu. Víno bylo vybráno tak, aby se hodilo ke zvolenému jídlu, takže všechno vyladěné do nejmenšího detailu.

grand festival menu

Ještě před příchodem samotného menu jsme dostali na stůl nakrájenou bílou a celozrnnou bagetku s máslem a vyšlehaným tvarohem s ricottou.

máslo a tvaroh s ricottou

Za malou chvilku už se nesla polévka. V kategorii „Ctíme tradiční recepty a zvyklosti“ jsme ochutnali kyselici de luxe. Přinesli ji dva číšníci. Jeden z nich před nás nejdříve postavil talíř s krásným kopečkem bystročického zelí, na jehož vrcholku se naparoval slaninový chips. Kolem v talíři byly posypané kousky beskydského špeku. Jelikož byl druhý z číšníků za mými zády a já jsem neviděla, co přinesl, tak jsem se trochu zděsila, cože nám to připravili za modernu - polévku bez tekutiny? No ale co... nová doba. :-)

kyselica de luxe

Tak ani náhodou! Druhý z číšníků měl dvě nádoby, ze kterých nám vlil do talířů úžasně vonící smetanový krém. Polévka byla velejemná, kousky slaniny extra křupavé a voňavé, zelí dokonalé.

kyselica de luxe

Po polévce následovalo překvapení. Mousse z Foie gras & štramberské ucho. Tuto zvláštní kombinaci jsem ochutnala už na plesu v opeře. Tam se mi zdála perníková chuť ucha příliš výrazná a rušící se s jemný krémem z kachních jatýrek. Můj manžel byl touto chutí úplně unešený. Já jsem mu, po druhém ochutnání, dala zapravdu. Nebyla to láska na první ochutnání, ale možná o to byla větší. Štramberské ucho plněné výbornou pěnou bylo položené na čatní z jablek a všechny chutě dokonale ladily.

štramberské ucho

Zlatý hřeb celého menu, na který jsem se neskutečně těšila. Vyzrálý hovězí karabáček s pikantním pyré z máslové dýně s čerňuchou. Naprosto přesně byl tento chod podáván v kategorii „Láska prochází žaludkem“. Kvalitní, 60 dní vyzrálé maso, se pod vidličkou jen rozpadalo. Neskutečně dobře dochucené, přelité výbornou omáčkou. Pyré tyto chutě skvěle doplňovalo a semínka méně známé čerňuchy, která má lehce pálivou chuť byly třešničkou na dortu. Tedy pardon, na celém hlavním chodu.

hovězí karabáček

Čekal nás poslední chod, ke kterému jsme si objednali kávu. „To jste ještě nejedli“. Opravdu ne! Kostičky hrušky zabalené ve velice jemném těstě, zmrzlina s chutí hruškového frgálu a maličký kousek klasického valašského frgálu. Dokonalost!!! Když se mi zmrzlina rozpouštěla na jazyku, tak jsem si byla jistá, že mám novou gastronomickou lásku - Miura hotel a Michala Götha.

dezert - frgálová zmrzlina

Právě s Michalem Göthem jsem měla možnost si po obědě chviličku promluvit. Je to velice příjemný a milý člověk, kterému snad nevadilo, že jsme ho vyrušili od práce a položit mu otázek.

Michal Göth

Proč jste se rozhodl odejít vařit z Brna do Beskyd?
Byla to taková celková změna. Nikdy jsem úplně netíhnul k městu. To takzvané postižení mě potkalo na mých studiích v Tyrolsku. Podoba s Beskydami je mírně se přibližující. Hory mám rád. Nejen z důvodů rázu krajiny, ale všude na horách jsou specifické produkty a farmy, které se někdy do měst ani nedostanou. Ta horská klasika má tolik důvodů proč taková jídla jíst, že když se trochu přizpůsobí dnešní době, je výsledek zaručen.   

Co vás na vaší práci nejvíce baví?
Kreativita a nekonečné množství kombinací chutí a vůní, na které jeden život nestačí.

Jaké jsou vaše oblíbená jídla, na kterých si nejvíce pochutnáte?
Já mám rád vše co je dobré a připraveno s láskou. To se na tom talíři vždy pozná. Určitě jsem zastánce sezony. Mám rád jak klasiku od babičky, tak i moderní pojetí. Pochutnám si na spoustě surovin, nemám vyhraněno zda je to ryba, zvěřina, či ostatní.

Kde se inspirujete?
Inspirace je důležitá  a musím na sobě neustále pracovat. Čerpám jak z literatury, tak i stážemi u mých kolegů jak v České republice, tak zahraničí. Rád se učím.

Miura

Takže vzhůru na hory. :-) Na ty nejkrásnější - Beskydy.

Elly

TÉMATA:
SEZONA