643543350e61eobrazek.jpg

S oslavou Dne matek se v Česku tradičně pojí kytice a bonboniéra. Květina sice ženu potěší vždy, co to ale letos zkusit jinak? Inspirujte se třeba u Francouzů, kteří své maminky zvou domů na sváteční oběd nebo večeři, či Britů, kteří je rádi překvapí snídaní do postele nebo si užívají společné chvíle při pečení nějaké sladké dobroty.

Věnujte tedy letos mamince místo (či kromě) pugétu krásný a cenný společný čas, nebo ji potěšte vlastnoručně upečeným moučníkem. Pokud se kvůli drahé elektřině momentálně snažíte troubu či sporák příliš nepoužívat, máme pro vás dobrou zprávu: právě tyto spotřebiče nijak velkými žrouty energie nejsou, navíc si stačí osvojit pár jednoduchých zásad úsporného pečení.

Pokud chceme při pečení šetřit energiemi, je důležité nenechat troubu se zbytečně dlouho předehřívat, udržovat ji v čistotě, neotvírat během pečení dvířka a vybrat si kvalitní nádobí a formy. Například kovové formy by měly mít tenké stěny, které zaručí, že se teplo k pokrmu snadno dostane. V takovém případě lze dokonce snížit dobu pečení, což k úspoře elektřiny také přispěje,“ doporučuje Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a je také výhradním distributorem italských forem značky Guardini pro Českou a Slovenskou republiku.

Sladký dárek pro maminku
Pokud váháte, co by chuťové pohárky vaší maminky potěšilo, máme pro vás dva recepty od foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky. Její kefírová mramorovaná bábovka je luxusní verzí oblíbeného moučníku a nikdy s ní nešlápnete vedle. Vedou-li u vaší maminky spíše nepečené moučníky, zkuste výborné domácí tiramisu.

4 otázky pro Svatavu „Coolinářku“ Vaškovou

6435431763873obrazek.jpg

Co se Vám vybaví, když se řekne „maminčino pečení“?
Jednoznačně nedělní bábovka, kynuté buchty, štrúdl, bublanina, ale i nejlepší vánoční cukroví. Nejeden recept doteď používám.

Máte nějaký recept, který se ve Vaší rodině dědí z matky na dceru?
Nejen z matky na dceru, tolik receptů máme ještě od babičky a ona od své maminky a babičky. Recepty prověřené časem jsou právem ty nejlepší.

Jakou dobrotou by Vám nejvíce udělala Vaše dcerka radost ke Dni matek?
Když si pustím fantazii na špacír, rozhodně nějakou z těch, které sama nezvládám upéct. Na složitější cukrařinu nemám trpělivost, ona ji snad mít jednou bude.

A jakou byste udělala největší radost Vy Vaší mámě?
Máma je diabetik, takže asi jakoukoli, protože ráda sladkým hřeší. Jsem ráda, když od ní slyším, že dělám něco lépe než ona, třeba bublaninu, bábovku s máslem místo oleje a tak.

Kefírová bábovka
Suroviny:

  • 300 ml kefíru
  • 200 g  cukru krupice + 2 lžíce do sněhu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 150 ml oleje
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1,5 lžíce kakaa

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, včas je vyndejte z lednice. Oddělte si bílky od žloutků. Do kefíru zamíchejte vaječné žloutky, olej a vanilkový extrakt. V jiné míse smíchejte prosáté mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou a cukrem. Střídavě do tekuté směsi zapracujte ruční metlou sypkou směs. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je elektrickým šlehačem v tuhý sníh. Zašlehejte do něj dvě lžíce cukru krupice, aby byl pevnější. Sníh natřikrát jemně stěrkou vmíchejte do těsta. Formu pro jistotu vymažte máslem (bez vysypání). Asi jednu třetinu těsta odeberte zvlášť a do ní zamíchejte kakao (můžete naředit trochou dalšího kefíru). Polovinu množství světlého těsta nalijte do formy, pak tmavou směs, světlou a nakonec zbytek tmavé směsi. Vrstvy lehce promíchejte špejlí. Bábovku dejte péct na 170 stupňů do předehřáté trouby na vrchní a spodní ohřev. Pečte asi 40 minut, propečení otestujte špejlí.

Využijete: Forma na bábovku Guardini Marissa Sweet Magic 24 cm

6435435f11f75blobid0.jpg
Luxusní a půvabná forma na bábovku, která se jistě stane rodinným dědictvím po několik generací. Tělo formy je vyrobeno ze silnostěnného litého kovaného hliníku pro dokonalý rozvod tepla a dlouholetou trvanlivost. Díky prémiovému nepřilnavému povrchu bábovku snadno vyklepnete a formu během okamžiku dokonale vyčistíte. 
Cena 815 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.

Tiramisu
Suroviny:

  • 4 vejce
  • 500 g mascarpone
  • 1 sáček cukru s mandlovou příchutí
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 40 ml likéru Amaretto
  • špetka soli
  • 150 ml espressa
  • 200 g cukrářských piškotů
  • kakao

V hlubokém talíři si připravte černou kávu, nechte ji vychladnout a přidejte do ní Amaretto. Oddělte bílky od žloutků. Bílky se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. V jiné míse vyšlehejte žloutky s krupicovým a mandlovým cukrem do husté světlé pěny. Do ní postupně jemně zašlehejte mascarpone. Nakonec do krému lžící vmíchejte bílkový sníh. Na dno pekáče nandejte cukrářské piškoty, které předtím krátce namočte v kávě (opravdu jen ťuknout o hladinu, aby se příliš nerozmočily). Na piškoty nandejte polovinu krému, znovu vrstvu piškotů namočených v kávě, na ně zbylý krém, který můžete nanést pomocí cukrářského sáčku. Nakonec povrch posypte kakaem.

643543760273eobrazek.jpg

Využijete: Zapékací mísa Guardini Chocoforme 22 x 28 x 4,7cm
Kvalitní formu využijete jako plech k přípravě moučníků i jako pekáč pro oblíbená zapékaná jídla. Praktický široký okraj usnadňuje manipulaci, výborné vlastnosti nepřilnavého povrchu jsou zárukou vynikajících výsledků při pečení i snadného čištění po použití. Díky designu a modernímu barevnému provedení zkrášlí každou kuchyň a při servírování každý stůl.
Cena 236 Kč. Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.