Ingredience těsto:

  • 125 g Jihočeského másla
  • 250 g hladké mouky
  • 50 ml studené vody
  • špetka soli

Ingredience náplň:

  • 250 ml Jihočeské smetany ke šlehání
  • 2 menší cibule
  • 20 g Jihočeského másla
  • sůl, pepř, koření dle chuti
  • 200 g goudy
  • jarní cibulka
  • Jihočeské Lipno šunkové 2 čtverečky
  • čerstvé bylinky – rozmarýn, bazalka, …

Postup:

Začněte přípravou těsta. Do prosáté mouky se solí udělejte důlek, do kterého nakrájejte na menší kostky studené máslo. Promačkejte mouku s máslem a po stupně přidávejte vodu, dokud nevznikne hladké těsto. Následně těsto zabalte do potravinářské folie a nechte odpočinout cca půl hodiny v lednici.

Nyní se pusťte do přípravy náplně. Na másle osmahněte jemně pokrájené cibule, jakmile zezlátne, přidejte smetanu a opepřete a osolte. Chvíli povařte a přidejte 2 kostky šunkového Lipna. Dále přidejte nakrájenou jednu jarní cibulku, oblíbené byliny a 100 g goudy nakrájené na kostičky. Nechte chvíli probublat a odstavte.

Vychladlé těsto rozdělte na vámi zvolený počet dílů (např. 4) a částečně vyválejte a namačkejte do zvolených vymazaných forem. Na těsto v každé formičce dejte smetanovo-sýrovou směs, zasypte nakrájenou jarní cibulkou, a nakonec přidejte vždy goudu a případně ještě bylinky.

Quiche pečte zhruba při 160 stupních asi 40 minut. Aby byly pěkně zlatavé, překryjte je na první 25 minut alobalem. A ke konci pečení je odkryjte. Pěkně se propečou a nepřepálí se. Z formiček vyndávejte až po úplném zchladnutí.

Více inspirace naleznete zde.

Reklama